Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα μάτια σας στον Διαβήτη διότι ο αριθμός των πασχόντων αυξάνει ραγδαία

Τα μάτια σας στον Διαβήτη διότι ο αριθμός των πασχόντων αυξάνει ραγδαία

«Τα μάτια στον Διαβήτη» είναι το φετινό σύνθημα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη για την παγκόσμια ημέρα για τη νόσο, με διττό νόημα. Αφενός να εφιστήσει την προσοχή όλων μας στον διαβήτη και αφετέρου να αναδείξει τις επιπλοκές που προκαλεί η νόσος στην όραση των ασθενών.

«Τα μάτια στον Διαβήτη» είναι το φετινό σύνθημα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη για την παγκόσμια ημέρα για τη νόσο, με διττό νόημα. Αφενός να εφιστήσει την προσοχή όλων μας στον διαβήτη και αφετέρου να αναδείξει τις επιπλοκές που προκαλεί η νόσος στην όραση των ασθενών.

Στην Ελλάδα, τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 και 2 ανέρχονται σήμερα σε περίπου 1.200.000, δηλαδή αντιπροσωπεύουν το 12% του γενικού πληθυσμού. Την ίδια ώρα, περισσότεροι από 50.000 είναι οι ασθενείς στην χώρα μας που πάσχουν από παθήσεις της ωχράς κηλίδας, με συνέπεια σοβαρή απώλεια της οπτικής οξύτητάς τους. Μεταξύ των παθήσεων αυτών είναι και το Διαβητικό Οίδημα Ωχράς Κηλίδας, απόρροια του σακχαρώδη διαβήτη και των μικροαγγειακών επιπλοκών που προκαλεί. Το διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας είναι απόρροια της Διαβητικής Αμφιβληστροειδοπάθειας και συχνότατη αιτία τύφλωσης ατόμων παραγωγικής ηλικίας.

Παράγοντες κινδύνου για Διαβητική Αμφιβληστροειδοπάθεια και Διαβητικό Οίδημα Ωχράς Κηλίδας είναι:

  • Η διάρκεια διαβήτη
  • Ο κακός γλυκαιμικός έλεγχος
  • Η υπέρταση
  • Η υψηλή χοληστερόλη.

Στα πρώιμα στάδια του Διαβητικού Οιδήματος Ωχράς Κηλίδας, τα συμπτώματα συνήθως δεν γίνονται αντιληπτά. Καθώς η νόσος εξελίσσεται, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:

  • Θολή όραση
  • Κηλίδες στο οπτικό πεδίο
  • Μεταμορφοψία, παραμόρφωση εικόνας, όπου οι ευθείες γραμμές μπορεί να μοιάζουν κυματιστές ή καμπύλες
  • Σκοτεινά ή κενά σημεία στο κέντρο της όρασης

Η Διεθνής Ομοσπονδία Διαβήτη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου καθώς ο διαβήτηςπαρουσιάζει ραγδαία αύξηση τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με διεθνή στατιστικά στοιχεία, ο αριθμός των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη διεθνώς ανέρχεται σήμερα σε 415 εκατομμύρια, ενώ έως το 2040 αναμένεται να φτάσει τα 642 εκατομμύρια. Από αυτά, υπολογίζεται ότι το 87%-91% πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, 7%-12% από σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 και 1%-3% από άλλους τύπους διαβήτη.

Όμως, ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη, 1 στους 2 ενήλικες με διαβήτη παραμένει αδιάγνωστος, καθώς τα πρώτα χρόνια της ύπαρξής του υφίσταται χωρίς να εκδηλώνει συμπτώματα. Δεν προκαλεί εντύπωση λοιπόν που ο διαβήτης αποτελεί τη βασική αιτία θανάτου για περίπου 7.000.000 άτομα ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι, η πλειονότητα των χωρών δαπανούν μεταξύ 5% και 20% των συνολικών ετήσιων δαπανών τους για την υγείακαι τον διαβήτη. Σύμφωνα, με στοιχεία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη για την Ελλάδα, για το 2015 το μέσο ετήσιο κόστος σχετιζόμενο με τον σακχαρώδη διαβήτη ανά πάσχοντα ανήλθε σε 2.562 ευρώ.

Ο Νικόλατος Παπάνας, πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας-Σακχαρώδη Διαβήτη, υπεύθυνος του Διαβητολογικού Κέντρου της Β’ Παθολογικής Κλινικής του «Δημοκρίτειου» Πανεπιστημίου Θράκης, στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τον Διαβήτη σημειώνει ότι «παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις και τα φοβικά μηνύματα για τις επιπτώσεις των επιπλοκών του διαβήτη στην υγεία των πασχόντων, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η επιστήμη έχει συντελέσει σημαντική πρόοδο στην διαχείριση της νόσου. Οι ινσουλίνες έχουν γίνει πλέον πιο φιλικές στην χρήση, με λιγότερες υπογλυκαιμίες, ενώ και οι νέες κατηγορίες αντιδιαβητικών χαπιών έχουν ευνοϊκό προφίλ ασφαλείας για το καρδιαγγειακό σύστημα και δεν συντελούν σε αύξηση του σωματικού βάρους. Συνεπώς, ο διαβήτης δεν είναι ‘καταδίκη’. Η αποφυγή των επιπλοκών και η σωστή ρύθμιση του μπορούν να γλιτώσουν τον ασθενή από τις επιπλοκές».

Υπουργείο Υγείας: Ο διαβήτης συνιστά μια παγκόσμια πρόκληση

Το υπουργείο Υγείας σε μήνυμά του με αφορμή την παγκόσμια ημέρα σημειώνει ότι«ο διαβήτης συνιστά μια παγκόσμια πρόκληση» καθώς ο πλανήτης βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με την «αδυσώπητη πορεία» του διαβήτη, ο οποίος επηρεάζει έναν στους 11 ενήλικες, αφού θα αποτελεί την 7η συχνότερη αιτία θανάτου το 2030.

«Είναι καιρός λοιπόν, να προχωρήσουμε σε μια ολιστική αντιμετώπιση της ασθένειας, εστιάζοντας στους παράγοντες που την ευνοούν ή και την επιδεινώνουν, όπως η αύξηση βάρους και η παχυσαρκία, η ανθιυγιεινή διατροφή, η έλλειψη φυσικής άσκησης. Χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε την παιδική παχυσαρκία και να εξετάσουμε τη θέσπιση ρυθμιστικών μέτρων για τον έλεγχο των λιπαρών και της ζάχαρης στα τρόφιμα αλλά και να διασφαλίσουμε την ύπαρξη υγιεινών επιλογών για το πληθυσμό, όπως καλύτερο περιβαλλοντικό σχεδιασμό, ώστε οι άνθρωποι να έχουν την δυνατότητα να περπατήσουν και να κάνουν ποδήλατο, ενώ είναι σημαντικό να ενθαρρύνουμε και τον μητρικό θηλασμό στις σύγχρονες γυναίκες» υπογραμμίζεται στο μήνυμα του υπουργείου.

ΠΙΣ: Σήμερα δεν υπάρχουν διαβητικοί που δεν μπορούν να ρυθμιστούν

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος σε μήνυμά του με αφορμή την παγκόσμια ημέρα σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «βασικές αρχές για την αντιμετώπιση του διαβήτη αποτελεί η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής και διατροφής και πρωτίστως η συστηματική σωματική δραστηριότητα και άσκηση. Η διατροφή και γενικά ο τρόπος ζωής ενός ανθρώπου με Σακχαρώδη Διαβήτη αποτελεί παράδειγμα για όλους τους ανθρώπους».

Και τονίζει ότι «κάθε διαβητικός μπορεί φτιάξει τη ζωή του όπως επιθυμεί, με ασφάλεια και καλή ποιότητα ζωής. Το μόνο που χρειάζεται είναι η σωστή προσαρμογή της θεραπευτικής του αγωγής στον τρόπο ζωής που επιθυμεί! Η σύγχρονη θεραπευτική προσέγγιση και η κατανόηση του Σακχαρώδη Διαβήτη οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο Σακχαρώδης διαβήτης σήμερα δεν είναι ασθένεια αλλά τρόπος ζωής!».

ΚΕΑΤ: Νο1 αιτία μειωμένης όρασης και τύφλωσης στην Ελλάδα ο διαβήτης

Τέλος, το Κέντρο Εκπαιδεύσεως και Αποκαταστάσεως Τυφλών σε ανακοίνωσή του υπενθυμίζει ότι ο σακχαρώδης διαβήτης είναι πρώτη αιτία μειωμένης όρασης και τύφλωσης στην Ελλάδα.

Ακόμα σημειώνει ότι,
– σε πολλές χώρες ο διαβήτης αποτελεί βασική αιτία τύφλωσης, καρδιαγγειακών παθήσεων, νεφρικής ανεπάρκειας και ακρωτηριασμών των κάτω άκρων,
– από τα 415 εκατομμύρια ενήλικων διαβητικών στον κόσμο, πάνω από το ένα τρίτο θα εκδηλώσουν κάποια μορφή διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αλλοιώσεις στην όραση ή και τύφλωση,
– πάνω από 93 εκατομμύρια ενήλικες διαβητικούς (ένας στους τρεις διαβητικούς) πάσχουν από διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια,
– ο έγκαιρος εντοπισμός και η έγκαιρη παρέμβαση προς αντιμετώπιση της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας, είναι δυνατό να αποτρέψουν την απώλεια της όρασης και να περιορίσουν τον αντίκτυπο του διαβήτη στον ασθενή.

Ενημερωτικές δράσεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη

Μαίρη Μπιμπή

      health.in.gr

      Sports in

      Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Στέψη ή επιστροφή στον Ρέντη;

      Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός αναμετρώνται στο Μετς σήμερα Τετάρτη (24/4, 17:30) για τον τέταρτο τελικό της Volley League γυναικών, με τις «ερυθρόλευκες» να προηγούνται 2-1

      Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

      in.gr | Ταυτότητα

      Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

      Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

      Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

      Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

      Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

      ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

      Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

      ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

      Τετάρτη 24 Απριλίου 2024