Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΕΟΜ: Αύξηση της δωρεάς οργάνων και σχέδιο επαναφοράς της Κάρτας Δωρητή

ΕΟΜ: Αύξηση της δωρεάς οργάνων και σχέδιο επαναφοράς της Κάρτας Δωρητή

Αν και η Ελλάδα παραμένει μία από τις τελευταίες ευρωπαϊκές χώρες στη δωρεά και τη μεταμόσχευση οργάνων, ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) καταγράφει αύξηση της τάξεως του 20% σε δότες οργάνων σε σχέση με την περσινή χρονιά, σύμφωνα με ανακοίνωσή του με αφορμή την 1η Νοεμβρίου, Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων και Μεταμοσχεύσεων. Ωστόσο, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η χάραξη ενός επίσημου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τις Μεταμοσχεύσεις, ενώ παράλληλα σχεδιάζεται άμεσα η επαναφορά της Κάρτας Δωρητή Οργάνων.

Αν και η Ελλάδα παραμένει μία από τις τελευταίες ευρωπαϊκές χώρες στη δωρεά και τη μεταμόσχευση οργάνων, ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ) καταγράφει μια αύξηση της τάξεως του 20% σε δότες οργάνων σε σχέση με την περσινή χρονιά, σύμφωνα με ανακοίνωσή του με αφορμή την 1η Νοεμβρίου, ημέρα εορτασμού των Αγίων Αναργύρων, Προστατών της Μεταμόσχευσης και «Πανελλήνιας Ημέρας Δωρεάς Οργάνων και Μεταμοσχεύσεων». Ωστόσο,
απαραίτητη προϋπόθεση είναι η χάραξη ενός επίσημου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τις Μεταμοσχεύσεις, ενώ παράλληλα σχεδιάζεται άμεσα η επαναφορά της Κάρτας Δωρητή Οργάνων.

Ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων έχει θεσπίσει από το 2007 την 1η Νοεμβρίου ως «Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων & Μεταμοσχεύσεων», με στόχο να δώσει το ερέθισμα και να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό καθώς και να αποτελέσει αφορμή για συζήτηση και ανταλλαγή θέσεων με το οικείο μας περιβάλλον, γύρω από σημαντικό ζήτημα της Δωρεάς Οργάνων.

Η γνώση των επιθυμιών του εκλιπόντος, αποτελεί το σημαντικότερο παράγοντα στην απόφαση της οικογένειας, που θα κληθεί να συναινέσει στη δωρεά των οργάνων του.

Η μεταμόσχευση είναι μια από τις απαιτητικότερες ιατρικές πράξεις, η οποία δεν χρειάζεται μόνο επιστημονική επάρκεια, αλλά κυρίως ένα δομημένο και επαρκές συντονιστικό σύστημα, με εξειδικευμένους επαγγελματίες, προκειμένου να μπορεί απρόσκοπτα να μετατρέπεται η γενναιοδωρία του δότη σε θεραπεία για άλλους ανθρώπους που πάσχουν.

Η Ελλάδα παραμένει μία από τις τελευταίες ευρωπαϊκές χώρες στη δωρεά και τη μεταμόσχευση οργάνων, ενώ την τελευταία 5ετία, ακόμα και χώρες που έθεσαν ως προτεραιότητα και θεμελίωσαν προγράμματα μεταμοσχεύσεων, παρουσίασαν αξιοσημείωτα αποτελέσματα. Πέρα από το προφανές κοινωνικό και ανθρωπιστικό όφελος που προσφέρει θεραπεύοντας ασθενείς, αποτελεί ένα υπέρ-ανταποδοτικό οικονομικά σύστημα, το οποίο, αν υποστηριχθεί επαρκώς, θα μπορούσε να αποφέρει ετησίως εξοικονόμηση δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Παρά τις δυσκολίες, το έτος 2016 χαρακτηρίζεται από τον ΕΟΜ ως «έτος επανεκκίνησης» για τον οργανισμό και για όλο το σύστημα των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας. Ήδη σημειώνεται μια αύξηση της τάξεως του 20% σε δότες οργάνων σε σχέση με την περσινή χρονιά. Η αύξηση αυτή, οφείλεται κυρίως στη δυνατότητα που έδωσε το Ίδρυμα Ωνάση στον ΕΟΜ, να διοργανώσει πολυάριθμα επιμορφωτικά σεμινάρια σε προσωπικό Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Ο ΕΟΜ μέσα σε λίγους μήνες ήρθε πιο κοντά σε 40 ΜΕΘ και σε πάνω από 250 γιατρούς και νοσηλευτές, παρέχοντάς τους εξειδικευμένη κατάρτιση αναφορικά με τις διαδικασίες του συντονισμού της Δωρεάς Οργάνων.

«Τα αποτελέσματα ήταν άμεσα και ενθαρρυντικά. Ταυτόχρονα, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, συνέβαλε στην ανακαίνιση και στην αγορά εξοπλισμού σε Μονάδες Μεταμοσχεύσεων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, γεγονός που αναβαθμίζει σημαντικά τη ποιότητα των πραγματοποιούμενων μεταμοσχεύσεων» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ενώ ο πρόεδρος του ΕΟΜ, καθηγητής Ανδρέας Καραμπίνης συμπληρώνει ότι «η ‘επανεκκίνηση’ του πολύπαθου Συστήματος Μεταμοσχεύσεων της χώρας μας, φαίνεται να γίνεται πραγματικότητα. Έχουμε στο πλευρό μας την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, όπως και άλλους σημαντικούς συμμάχους. Μέσα σε ενάμιση χρόνο καταφέραμε να ανασυνθέσουμε τον ΕΟΜ και τώρα δυναμικά ανοιγόμαστε προς τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και τις Μονάδες Μεταμοσχεύσεων της χώρας μας. Έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε, όμως η επιτυχής πεπατημένη των άλλων χωρών, μας δίνει σαφή προσανατολισμό. Θεσμικά, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η χάραξη, για πρώτη φορά, ενός επίσημου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τις Μεταμοσχεύσεις, το οποίο θα ενταχθεί στις προτεραιότητες του Υπουργείου Υγείας και αυτή τη στιγμή αποτελεί και την άμεση προτεραιότητά του ΕΟΜ. Η αναβάθμιση όμως του θεσμού της Δωρεάς Οργάνων δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς τη συναίνεση των πολιτών, των ανθρώπων που προσφέρουν το δώρο ζωής. Για το λόγο αυτό σχεδιάζεται άμεσα η επαναφορά της Κάρτας Δωρητή Οργάνων, προκειμένου πρακτικά και συμβολικά να επικυρωθεί η ανάγκη της κοινωνικής συναίνεσης ως βάση του Συστήματος Μεταμοσχεύσεων της χώρας μας».

health.in.gr

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024