Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τα αναπνευστικά νοσήματα «βαρίδι» για τα ασφαλιστικά συστήματα

Τα αναπνευστικά νοσήματα «βαρίδι» για τα ασφαλιστικά συστήματα

Πάνω από 380 δισεκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται το κόστος για την αντιμετώπιση των αναπνευστικών νοσημάτων στην Ευρώπη με το μεγαλύτερο μερίδιο να αφορά στην χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια, στο άσθμα, και στον καρκίνο του πνεύμονα, σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας και διευθυντής της Α' Πνευμονολογικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, Νικόλαο Κουλούρη.

Πάνω από 380 δισεκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται το κόστος για την αντιμετώπιση των αναπνευστικών νοσημάτων στην Ευρώπη με το μεγαλύτερο μερίδιο να αφορά στην χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια, στο άσθμα, και στον καρκίνο του πνεύμονα, σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας και διευθυντής της Α’ Πνευμονολογικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, Νικόλαο Κουλούρη.

Σε διάλεξη που έδωσε στο Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδας με θέμα «Το κόστος των αναπνευστικών νοσημάτων στην Ευρώπη», εξήγησε ότι περισσότεροι από 600.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση από αναπνευστικά νοσήματα, ενώ πάνω από το 50% των θανάτων σχετίζονται με τον καρκίνο του πνεύμονα και τη ΧΑΠ, ασθένειες που έχουν ως βασική αιτία (80%) το κάπνισμα. Ταυτόχρονα κάθε χρόνο 6 εκατομμύρια άνθρωποι εισάγονται στα νοσοκομεία με ασθένειες που έχουν σχέση με το αναπνευστικό, ενώ 1 στους 5 θανάτους τα προσεχή 15 χρόνια θα έχει ως αιτία αναπνευστικό νόσημα.

«Τα αναπνευστικά νοσήματα επιβαρύνουν σημαντικά τα ασφαλιστικά ταμεία σε ότι αφορά στη διάγνωση και στη θεραπεία, ενώ η απώλεια στην παραγωγή από συνταξιοδοτήσεις λόγω αναπηρίας είναι εξίσου σημαντική και το συνολικό κόστος υπολογίζεται σε πάνω από 380 δισ. ευρω», τόνισε ο κ. Κουλούρης.

Σε ότι αφορά στη ΧΑΠ υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο 3 εκατ. άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από τη νόσο σε όλο τον κόσμο ενώ εμφανίζονται 210 εκατ. νέες περιπτώσεις. Ωστόσο, μόνο οι μισές από αυτές είναι διαγνωσμένες. Ειδικότερα στις ευρωπαϊκές χώρες εκτιμάται ότι το 4% με 6% του ενήλικου πληθυσμού έχει ΧΑΠ. Στην Ελλάδα το 8,5 % των καπνιστών πάνω από 35χρόνων πάσχει από τη νόσο. Το ετήσιο κόστος για την αντιμετώπιση της ασθένειας σε Ευρωπαϊκό επίπεδο φτάνει 141 δισ. ευρώ από τα οποία τα 25 δισ. έχουν σχέση με απώλεια εισοδήματος.

Αλλά και ο καρκίνος του πνεύμονα αυξάνεται τα τελευταία χρόνια και ευθύνεται για το 20% των θανάτων γενικά από καρκίνο. Κάθε χρόνο καταγράφονται 234.000 νέες περιπτώσεις στην ΕΕ ενώ 521.000 εισάγονται στα νοσοκομεία και 188.000 χάνουν τη ζωή τους.

«Το κάπνισμα αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου από καρκίνο πνεύμονα αφού ευθύνεται για το 80% των περιπτώσεων. Μέσα στην 5ετία από τη διάγνωση της νόσου 7 στους 8 ασθενείς χάνουν της ζωής τους», τόνισε ο καθηγητής.

Αναφορικά με την φυματίωση, σύμφωνα με στοιχεία το 2011 1,5 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πέθαναν από τη νόσο, ενώ κάθε χρόνο καταγράφονται 8,7 εκατ. νέες περιπτώσεις από τις οποίες 1,2 σχετίζονται με τον ιό του AIDS. Στην ΕΕ εμφανίζονται 80.000 νέοι ασθενείς κάθε χρόνο, ενώ οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αγγίζουν τις 100.000 και οι θάνατοι ξεπερνούν τις 5.000.

«Στην πραγματικότητα η φυματίωση δεν εκριζώθηκε ποτέ και επανέρχεται δριμύτερη λόγω της εμφάνισης του ιού του AIDS», υπογράμμισε ο κ. Κουλούρης, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για την εξέλιξη της νόσου καθώς το βακτηρίδιο της φυματίωσης καθίσταται ανθεκτικό στα αντιβιοτικά ειδικά στις χώρες με χαμηλή οικονομική κατάσταση.

health.in.gr

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024