Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ενημέρωση για τον διαβήτη εν πλω και δωρεάν μετρήσεις σακχάρου

Ενημέρωση για τον διαβήτη εν πλω και δωρεάν μετρήσεις σακχάρου

Ενημέρωση εν πλω και δωρεάν μετρήσεις σακχάρου είχαν την ευκαιρία να κάνουν οι επιβάτες που επιβιβάστηκαν την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου στο πλοίο «Νήσος Μύκονος», το οποίο εκτελούσε τον δρομολόγιο Πειραιάς - Καβάλα, με ενδιάμεσους σταθμούς, την Σύρο, τη Μύκονο, την Ικαρία, τους Φούρνους, τη Σάμο, τη Χίο, τη Μυτιλήνη και την Λήμνο.

Ενημέρωση εν πλω και δωρεάν μετρήσεις σακχάρου είχαν την ευκαιρία να κάνουν οι επιβάτες που επιβιβάστηκαν την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου στο πλοίο «Νήσος Μύκονος», το οποίο εκτελούσε τον δρομολόγιο Πειραιάς – Καβάλα, με ενδιάμεσους σταθμούς, την Σύρο, τη Μύκονο, την Ικαρία, τους Φούρνους, τη Σάμο, τη Χίο, τη Μυτιλήνη και την Λήμνο.

Στο πλαίσιο του Προγράμματος «Πάμε Αιγαίο! …για ν’ αλλάξουμε τον Διαβήτη», που τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, και εκπονείται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, περισσότερα από 100 άτομα υποβλήθηκαν σε μέτρηση σακχάρου, πριν το πλοίο φτάσει στον πρώτο σταθμό του, το λιμάνι της Σύρου.

Πολλές ήταν οι απορίες του κοινού αναφορικά με τον διαβήτη, τις φυσιολογικές τιμές του σακχάρου στο αίμα καθώς και τον τρόπο ελέγχου του μέσω της διατροφής και της σωματικής δραστηριότητας. Μεγάλες ήταν όμως και οι διακυμάνσεις στα αποτελέσματα των μετρήσεων, καθώς καταγράφηκαν τιμές από 77 mg/d έως και 400 mg/dL.

Όμως, η δράση δεν περιορίστηκε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, καθώς η ομάδα των ειδικών ξημερώματα του Σαββάτου 15 Οκτωβρίου αποβιβάστηκε στη Σάμο. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας σε ανοιχτή ενημερωτική συνάντηση στο Βαθύ, πολλοί κάτοικοι του νησιού έκαναν δωρεάν μετρήσεις σακχάρου, ενημερώθηκαν για τον διαβήτη και συζήτησαν με τους ειδικούς για τους τρόπους πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης και ορθής διαχείρισης της νόσου.

Ο Νικόλαος Κατρακάζος, αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου, ανοίγοντας την εκδήλωση επεσήμανε την ανάγκη στελέχωσης των υγειονομικών δομών των νησιωτικών περιοχών, τόσο σε έμψυχο δυναμικό, όσο και σε υποδομές. «Αγροτικά ιατρεία και νοσοκομεία πολλών νησιών λειτουργούν υποτυπωδώς, αδυνατώντας να προσφέρουν την κατάλληλη φροντίδα σε μόνιμους κατοίκους αλλά και επισκέπτες. Η Πολιτεία πρέπει να μεριμνήσει για την στελέχωση των δημοσίων δομών Υγείας ώστε να πιάνουν τόπο οι εισφορές των φορολογούμενων πολιτών» είπε ο κ. Κατρακάζος.

Η Ευτυχία Δήμου, Γενική Ιατρός, διευθύντρια ΕΣΥ στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου, με μετεκπαίδευση στον Σακχαρώδη Διαβήτη, αναφέρθηκε στους τύπους διαβήτη και τους αιτιολογικούς παράγοντες τους τονίζοντας ότι, «σύμφωνα με στοιχεία για το 2014, 720.000 άτομα πάσχουν από διαβήτη στην Ελλάδα, αλλά το 40% δεν το γνωρίζει. Επίσης, ένα στα 12 άτομα νοσούν, αλλά δηλώνουν αδιαφορία ως προς την διαχείριση του προβλήματος. Ραγδαία είναι και η αύξηση του διαβήτη τύπου 2 στα παιδιά λόγω αύξησης των ποσοστών παχυσαρκίας αλλά και της υιοθέτησης του δυτικού τρόπου ζωής έναντι του παραδοσιακού μεσογειακού μοντέλου».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η κ. Δήμου και στις επιπλοκές του διαβήτη (καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβητικό πόδι, τύφλωση, νεφρική νόσο κ.α.) αλλά και τον ρόλο της κληρονομικότητας και των συνοσηροτήτων στην εξατομικευμένη ολιστική αντιμετώπιση του ασθενή (δίαιτα, σωματική άσκηση και φαρμακευτική αγωγή).

Κλείνοντας την παρουσίαση της, η κ. Δήμου τόνισε την ανάγκη υποστήριξης του ασθενή με σωστή εκπαίδευση ως προς την ορθή χρήση των αντιδιαβητικών φαρμάκων και της ινσουλίνης από την ιατρική ομάδα (διαβητολόγος, διαιτολόγος και νοσηλευτής) αλλά και την υποστήριξη του από την οικογένεια και τον κοινωνικό περίγυρο του.

Ο Παναγιώτης Μαχαίρας, διαιτολόγος στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου, αναφέρθηκε στη σχέση της παχυσαρκίας με τον διαβήτη τύπου 2, αφού μελέτες έχουν δείξει ότι 2 στους 3 άνδρες και 3 στις 4 γυναίκες με διαβήτη τύπου 2 θα ήταν υγιείς αν είχαν φυσιολογικό βάρος.

«Σημαντική είναι η επίδραση της διατροφής στον διαβήτη τύπου 2, καθώς τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό φορτίο, υδατάνθρακες, ροφήματα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και γενικά τα γλυκίσματα ευνοούν την αύξηση του σακχάρου στο αίμα και την εκδήλωση της νόσου. Αντίθετα, τρόφιμα ολικής άλεσης, λαχανικά, φρούτα, όσπρια, γαλακτοκομικά με λίγα λιπαρά και καλής ποιότητας πρωτεΐνη (κυρίως κοτόπουλο και ψάρια) συμβάλλουν στον έλεγχο του σακχάρου, μαγειρεμένα πάντα με φυτικά έλαια, όπως το ελαιόλαδο. Και όλα αυτά κατανεμημένα σωστά στο πλαίσιο των πέντε γευμάτων που όλοι πρέπει να κάνουμε εντός της ημέρας», εξήγησε ο κ. Μαχαίρας.

Όμως, τόνισε ότι το σημαντικότερο βήμα για την διαχείριση του διαβήτη είναι η σταδιακή απώλεια βάρους, αφού πολλές φορές αρκεί για να επανέλθει η γλυκόζη του αίματος σε φυσιολογικές τιμές. Ακόμα, η άσκηση χαμηλής έντασης (περπάτημα, ποδήλατο, κολύμπι κ.α.) για 30 λεπτά 3-4 φορές την εβδομάδα, έχει αποδειχθεί ότι στο πλαίσιο ενός υγιεινού τρόπου ζωής συντελεί στην πρόληψη αλλά και αποτελεσματική διαχείριση του διαβήτη.

Η δράση «Πάμε Αιγαίο! …για ν’ αλλάξουμε το διαβήτη» ολοκληρώθηκε την Κυριακή 16 Οκτωβρίου, όταν τα μέλη της αποστολής επιβιβάστηκαν και πάλι στο «Νήσος Μύκονος» από τη Σάμο για να επιστρέψουν στον Πειραιά. Εν πλω, περισσότεροι από 200 επιβάτες του πλοίου είχαν την ευκαιρία να υποβληθούν σε δωρεάν μετρήσεις σακχάρου, ενώ πολλαπλάσιος αριθμός ατόμων ενημερώθηκε για την πρόληψη του διαβήτη και έλαβε απαντήσεις σε απορίες σχετικά με τις φυσιολογικές τιμές της γλυκόζης στο αίμα και την επίδραση της διατροφής και της γυμναστικής στον έλεγχο της νόσου.

Να σημειωθεί ότι, το πρόγραμμα αποτελεί πρωτοβουλία της φαρμακευτικής εταιρείας Novo Nordisk στο πλαίσιο των δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που εκπονεί και υλοποιείται σε συνεργασία με την Hellenic Seaways.

Η δράση «Πάμε Αιγαίο! …για ν’ αλλάξουμε το διαβήτη» θα συνεχιστεί το προσεχές διάστημα, εντάσσοντας και νέους νησιωτικούς προορισμούς στο πρόγραμμα της.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024