Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ανοίγει ο δρόμος για την πανελλαδική λειτουργία Κέντρων Ημέρας για την άνοια

Ανοίγει ο δρόμος για την πανελλαδική λειτουργία Κέντρων Ημέρας για την άνοια

Σε όψιμο στάδιο βρίσκονται οι συζητήσεις μεταξύ του υπουργείου Υγείας και του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Άνοια, αναφορικά με τη χρηματόδοτηση των Κέντρων Ημέρα για τα άτομα που πάσχουν από άνοια και νόσο Αλτσχάιμερ. Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε, χθες Τρίτη, στο εκφράστηκε η πρόθεση εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας να ενταχθούν τα Κέντρα Ημέρα στα προγράμματα χρηματόδοτησης μέσω ΕΣΠΑ, ώστε στο άμεσο μέλλον τέτοιες δομές να αναπτυχθούν σε όλη την Ελλάδα.

Σε όψιμο στάδιο βρίσκονται οι συζητήσεις μεταξύ του υπουργείου Υγείας και του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Άνοια, αναφορικά με τη χρηματόδοτηση των Κέντρων Ημέρα για τα άτομα που πάσχουν από άνοια και νόσο Αλτσχάιμερ. Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε, χθες Τρίτη, στο εκφράστηκε η πρόθεση εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας να ενταχθούν τα Κέντρα Ημέρα στα προγράμματα χρηματόδοτησης μέσω ΕΣΠΑ, ώστε στο άμεσο μέλλον τέτοιες δομές να αναπτυχθούν σε όλη την Ελλάδα.

Ωστόσο, αυτό αποτελεί ένα μόνο μικρό βήμα στην συντονισμένη προσπάθεια που θα πρέπει να καταβληθεί από την Πολιτεία για την ολοκληρωμένη παροχή φροντίδας στην συγκεκριμένη ομάδα ασθενών. Πάντως, προς το παρόν οι τρεις ξενώνες για άτομα με άνοια υπολειτουργούν, τα ασφαλιστικά ταμεία δεν έχουν ενιαία πολιτική ως προς την χορήγηση επιδομάτων σε ασθενείς και φροντιστές, με αποτέλεσμα το οικονομικό κόστος να επωμίζεται η ελληνική οικογένεια, αφού το 89% των πασχόντων δέχεται φροντίδα κατ’ οίκον.

Τα Κέντρα Ημέρα για άτομα με άνοια εντάσσονται στο εθνικό σχέδιο δράσης για τη νόσο Αλτσχάιμερ, το οποίο ψηφίστηκε ομόφωνα τον περασμένο Μάρτιο από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Το σχέδιο θέτει τα θεμέλια για την αντιμετώπιση των κοινωνικών και ιατρικών επιπτώσεων της άνοιας στη χώρα μας, και τον καλύτερο συντονισμό των υπηρεσιών και δομών Υγείας.

Οι κεντρικοί άξονες του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Άνοια και τη Νόσο Αλτσχάιμερ έχουν σχεδιαστεί ώστε να επιτυγχάνετια:

  • Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση της Άνοιας.
  • Ίδρυση εξειδικευμένων δομών και υπηρεσιών για ασθενείς με Άνοια όλων των σταδίων σε όλη την Ελλάδα.
  • Πρόσβαση όλων των ασθενών σε καινοτόμες φαρμακευτικές και μη φαρμακευτικές θεραπείες.
  • Σεβασμός στα δικαιώματα των ασθενών και θέσπιση νομικού πλαισίου για ασθενείς με Άνοια.
  • Εκπαίδευση και υποστήριξη των περιθαλπόντων των ασθενών.
  • Αναγνώριση της νόσου ως αναπηρίας, ώστε να δοθούν τα ανάλογα επιδόματα και βοηθήματα για τις οικογένειες των ασθενών με Άνοια, καθώς η ασθένεια πλήττει όλη την οικογένεια ως σύνολο και την απομυζά οικονομικά, κοινωνικά και ψυχολογικά.
  • Διάθεση κονδυλίων για την έρευνα σχετικά με τη νόσο Αλτσχάιμερ.
  • Συνεργασία των αρμοδίων φορέων σε εθνικό και Πανευρωπαϊκό επίπεδο για τη διάχυση καλών πρακτικών.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Νόσου Αλτσχάιμερ (21/9) η Εταιρεία Νόσου Αλτσχάιμερ και Συναφών Διαταραχών Αθηνών, η πρόεδρος του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Άνοια, νευρολόγος-ψυχίατρος Παρασκευή Σακκά, σημείωσε ότι «η νόσος Αλτσχάιμερ είναι μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις του 21ου αιώνα, με τον ααριθμό των ασθενών στην Ελλάδα να αναμένεται έως το 2050 να αυξηθεί στις 350.000 από 200.000 που είναι σήμερα».

Χαρακτήρισε την επίπτωση στα ασφαλιστικά συστήματα και τον κρατικό προϋπολογισμό δραματική, καθώς στην Ελλάδα το κόστος εκτιμάται σε 3 έως 6 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Σύμφωνα με την κ. Σακκά η Ελλάδα θα πρέπει να μιμηθεί το παράδειγμα άλλων χωρών, όπως οι ΗΠΑ, η Αυστραλία και αρκετά σκανδιναβικά κράτη, που με την εφαρμογή προληπτικών πολιτικών μείωσης των αγγειακών παραγόντων κινδύνου, έχουν καταφέρει να μειώσουν την συχνότητα των κρουσμάτων άνοιας.

Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι, η εκδήλωση της άνοιας και της νόσου Αλτσχάιμερ είναι αποτέλεσμα συνδυασμού γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Το 1-5% των περιπτώσεων αφορούν την οικογενή εκδήλωση της νόσου, που συντελεί σε πρώιμη εμφάνιση των συμπτωμάτων από την ηλικία των 35 ετών. Όμως, το 95-99% των περιπτώσεων χαρακτηρίζονται σποραδικής εμφάνισης, δηλαδή χωρίς οικογενειακό ιστορικό, και αφορά άτομα άνω των 65 ετών.

Οι ερευνητές έχουν παρατηρήσει ότι τροποποιήσιμοι παράγοντες, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, η δυσλιπιδαιμία, η παχυσαρκία και το κάπνισμα, συντελούν στην εκδήλωση αγγειακών επιπλοκών που με τη σειρά τους ευνοούν την εκδήλωση νόσου Αλτσχάιμερ και γεροντικής άνοιας. Ως αντιστάθμισμα λοιπόν προτείνουν τον «ενεργό τρόπο ζωής», δηλαδή τη διατήρηση σωματικής και πνευματικής υγείας, την κοινωνικότητα και την ενίσχυση του νοητικού αποθέματος του εγκεφάλου μέσω πνευματικών δραστηριοτήτων.

Περισσότερη έρευνα για τη Νόσο Αλτσχάιμερ

Η Μάγδα Τσολάκη, νευρολόγος-ψυχίατρος, καθηγήτρια ΑΠΘ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Αλτσχάιμερ, αναφερόμενη στα διαθέσιμα θεραπευτικά μέσα για την άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ, υπενθύμισε ότι μόνον τέσσερα φάρμακα είναι εγκεκριμμένα. Τα τρία είναι αναστολείς χολινεστερασών (η δονεπεζίλη, η ριβστιγμίνη, η γκαλανταμίνη) που σταθεροποιούν τη κατάσταση και το τέταρτο φάρμακο είναι η μεμαντίνη, που είναι ανταγωνιστής του γλουταμινικού και προσφέρει όφελος στους ασθενείς, είτε ως μονοθεραπεία, είτε σε συνδυασμό με κάποιον αναστολέα.

Επίσης στην Ευρώπη, στην Αυστραλία και στην Κίνα έχει εγκριθεί ένα διατροφικό σκεύασμα για την Ήπια Άνοια, που είναι συνδυασμός βιταμινών και άλλων διατροφικών υλικών, τα οποία βρίσκονται ελαττωμένα στους ασθενείς με άνοια και στις ΗΠΑ έχει εγκριθεί ένα σκεύασμα από λάδι καρύδας, του οποίου ο μηχανισμός δράσης είναι να βελτιώνει την ενεργειακή παροχή στον εγκέφαλο.

Ωστόσο, η κ. Τσολάκη επεσήμανε ότι εχουμε ανάγκη από φάρμακα που θα τροποποιούν την ασθένεια, δηλαδή θα την προλαμβάνουν ή θα την καταστέλλουν, ενώ καίριας σημασίας είναι η εξατομίκευση της αγωγής για βέλτιστα αποτελέσματα.

«Η αντιμετώπιση πρέπει να γίνεται όσο πιο πρώιμα μπορεί να γίνει, δηλαδή στα προκλινικά στάδια της νόσου και η αντιμετώπιση των εγκεφαλικών βλαβών να γίνεται πριν την εμφάνιση κλινικών συμπτωμάτων. Ικανοποιητικά είναι τα προκαταρκτικά αποτελέσματα δραστικών ουσιών, όπως η σολανεζουμάμπη, η αδουσανουμάμπη, η κρενεζουμάμπη και η γκραντενερουμάμπη» είπε η κ. Τσολάκη.

Μαίρη Μπιμπή

    health.in.gr

    Sports in

    Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

    Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

    Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

    in.gr | Ταυτότητα

    Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

    Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

    Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

    Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

    Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

    ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

    Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

    Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024