Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ανάγκη ειδικών δομών για ασθενείς με άνοια και νόσο Αλτσχάιμερ στην Ελλάδα

Ανάγκη ειδικών δομών για ασθενείς με άνοια και νόσο Αλτσχάιμερ στην Ελλάδα

εξειδικευμένων αναγκών φροντίδας σε περισσότερους από 200.000 ηλικιωμένους με άνοια και νόσο Alzheimer, καλεί η Πανελλήνια Ένωση Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΠΕΜΦΗ), με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Νόσου Αλτσχάιμερ.

Σε άμεση κινητοποίηση όλων των αρμόδιων φορέων για την κάλυψη των αυξημένων και εξειδικευμένων αναγκών φροντίδας σε περισσότερους από 200.000 ηλικιωμένους με άνοια και νόσο Alzheimer, καλεί η Πανελλήνια Ένωση Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΠΕΜΦΗ), με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Νόσου Αλτσχάιμερ.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθούν δομές και υπηρεσίες σε όλη την Ελλάδα καθώς και να υπάρχει ένα οργανωμένο δίκτυο υπηρεσιών κοινωνικής μέριμνας που θα εξασφαλίζει στα άτομα αυτά άμεση πρόσβαση σε εξειδικευμένες υπηρεσίες.

Επισημαίνεται ότι, ήδη ένα μεγάλο ποσοστό των ατόμων με άνοια και νόσο Αλτσχάιμερ, και ιδίως όσοι δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν ή δεν έχουν υποστηρικτικό οικογενειακό περιβάλλον, διαμένουν στις 100 περίπου νόμιμες μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, δεδομένης και της παντελούς απουσίας κρατικών δομών φιλοξενίας ηλικιωμένων και ατόμων με άνοια.

Να σημειωθεί ότι, οι υπάρχουσες μονάδες φροντίδας στην Ελλάδα έχουν καταστεί σχεδόν απρόσιτες οικονομικά για τον μέσο Έλληνα ηλικιωμένο, λόγω αύξησης του ΦΠΑ -από 13% σε 24%- που επιβλήθηκε στη διαβίωση σε αυτές, ενώ αρκετές κινδυνεύουν με αναστολή λειτουργίας λόγω του αυξημένου κόστους τροφοδοσίας, εισφορών και φορολογίας.

Παράλληλα, η ΠΕΜΦΗ καλεί το Υπουργείο Υγείας για την άμεση εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Άνοια στην Ελλάδα, το οποίο έχει ήδη εγκριθεί από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης, που, μεταξύ άλλων, προβλέπει την αναγνώριση της άνοιας ως αναπηρία και τη θεσμοθέτηση οικονομικών βοηθημάτων για τα άτομα με άνοια και τους φροντιστές τους, θα συμβάλλει καθοριστικά ώστε να αντιμετωπιστούν σε κάποιο βαθμό οι ιατρικές και κοινωνικές επιπτώσεις της νόσου στη χώρα μας και, αφετέρου, να συντονιστούν οι κατακερματισμένες έως σήμερα υπηρεσίες και δομές Υγείας και κοινωνικής μέριμνας.

health.in.gr

Sports in

«Τρέλα»: Οι πανηγυρισμοί των Ερυθρόλευκων για την ιστορική πρόκριση (pics+vids)

Οι Ερυθρόλευκοι προκρίθηκαν στον τελικό του UEFA Youth League, με τους παίκτες της πειραϊκής ομάδας να πανηγυρίζουν με την ψυχή τους την θρυλική πρόκριση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024