Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Φάρμακο αναστρέφει τη δράση της αντιπηκτικής αγωγής όταν χρειαστεί

Φάρμακο αναστρέφει τη δράση της αντιπηκτικής αγωγής όταν χρειαστεί

Μια σωτήρια θεραπεία για τη ζωή των ανθρώπων που υποβάλλονται σε αντιπηκτική αγωγή με δαβιγατράνη είναι πλέον διαθέσιμη και στην Ελλάδα. Ο παράγοντας αναστροφής ιδαρουσιζουμάμπη, έχει ρόλο «αντίδοτου» και αναστρέφει τη δράση του συγκεκριμένου αντιπηκτικού σε πέντε μόλις λεπτά από τη χορήγηση, σε επείγουσες καταστάσεις.

Μια σωτήρια θεραπεία για τη ζωή των ανθρώπων που υποβάλλονται σε αντιπηκτική αγωγή με δαβιγατράνη είναι πλέον διαθέσιμη και στην Ελλάδα. Ο παράγοντας αναστροφής ιδαρουσιζουμάμπη, έχει ρόλο «αντίδοτου» και αναστρέφει τη δράση του συγκεκριμένου αντιπηκτικού σε πέντε μόλις λεπτά από τη χορήγηση, σε επείγουσες καταστάσεις.

Η ιδαρουσιζουμάμπη είναι ήδη διαθέσιμη σε 90 δομές του δημόσιου συστήματος υγείας, πανελλαδικά, και έχει ήδη χρησιμοποιηθεί σε δύο περιπτώσεις ασθενών που έπαιρναν δαβιγατράνη και χρειάστηκε να εισαχθούν στο χειρουργείο για την αντιμετώπιση επείγοντως ιατρικού προβλήματος.

Το κόστος του παράγοντα αναστροφής υπολογίζεται σε περίπου 2.000 ευρώ, καλύπτεται πλήρως από τα ασφαλιστικά ταμεία και η διάθεσή του στο ΕΣΥ έγινε κατόπιν έκτακτης εισαγωγής μέσω του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), με σχετική απόφαση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Όπως προαναφέρθηκε, η ιδαρουσιζουμάμπη ανήκει στα μονοκλωνικά αντισώματα και μπορεί να διακόπτει άμεσα την αντιπηκτική δράση της δαβιγατράνης σε επείγουσες καταστάσεις, όπως ένα επείγον χειρουργείο (π.χ. κατάγματα ισχίου ή σκωληκοειδεκτομή), ατυχήματα ή μη ελεγχόμενη/απειλητική για τη ζωή αιμορραγία. Αυτές οι επείγουσες καταστάσεις μπορεί να συμβούν σε 1 στους 50 ασθενείς το έτος που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή.

Μέχρι σήμερα, δεν υπήρχαν επιλογές για την άμεση και ειδική αναστροφή της αντιπηκτικής δράσης σε αυτές τις επείγουσες καταστάσεις.

«Τα νεότερα αντιπηκτικά έχοντας αποδείξει την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά τους μέσα από μεγάλες κλινικές μελέτες αλλά και την καθημερινή κλινική πράξη, αποτελούν πλέον αγωγή ρουτίνας για την πρόληψη αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων στους ασθενείς μας με κολπική μαρμαρυγή. Η είσοδος του πρώτου ειδικού παράγοντα αναστροφής για ένα από αυτά αποτελεί σημαντική πρόοδο. Ασφαλώς, η χρήση του παράγοντα αυτού θα είναι περιορισμένη και επιλεκτική μια και αφορά λίγα περιστατικά, θα δώσει, όμως, σε γιατρούς και ασθενείς ένα επιπλέον αίσθημα ασφάλειας και προστασίας» εξηγεί ο Δρ Κωνσταντίνος Τσιούφης, Αναπληρωτής Καθηγητής Καρδιολογίας στην Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ – Ιπποκράτειο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών, Επισκέπτης Καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Georgetown της Ουάσινγκτον, Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Αντιϋπερτασικής Εταιρείας και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Να σημειωθεί ότι, τα αντιπηκτικά φάρμακα συνήθως χρησιμοποιούνται για την πρόληψη ενός αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου σε ασθενείς που πάσχουν από κολπική μαρμαρυγή (ΚΜ). Στην Ελλάδα, χρησιμοποιούνται καθημερινά από περισσότερους από 130.000 ασθενείς. Όλα τα αντιπηκτικά μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης ενός αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου. Υπάρχουν όμως επείγουσες καταστάσεις στις οποίες η αντιπηκτική δράση των φαρμάκων επιβάλλεται να αναστραφεί άμεσα.

Ένα τέτοιο παράδειγμα, που υποδεικνύει τη χρησιμότητα της ύπαρξης παραγόντων αναστροφής στους ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα, είναι η ανάγκη για άμεση χειρουργική επέμβαση. Αν η χειρουργική επέμβαση γίνει άμεσα, τότε υπάρχει αυξημένος κίνδυνος αιμορραγίας του ασθενούς τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά την επέμβαση, αλλά μια καθυστέρησή της από την άλλη αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών.

Ο συγκεκριμένος ειδικός παράγοντας αναστροφής προσθέτει στην αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων προσφέροντας τη δυνατότητα να επαναφέρουμε άμεσα την πηκτικότητα σε προ της λήψης αντιπηκτικών κατάσταση και ο ασθενής να χειρουργηθεί σαν να μη λάμβανε αντιπηκτικά.

«Η ύπαρξη ενός παράγοντα με αυτά τα χαρακτηριστικά είναι σίγουρο ότι θα αλλάξει για άλλη μια φορά τα δεδομένα στην αντιπηκτική αγωγή των ασθενών με ΚΜ, παρέχοντας στον θεράποντα ιατρό όχι μόνο ένα πολύτιμο ‘εργαλείο’ για τη διαχείριση επειγόντων καταστάσεων, αλλά κυρίως αίροντας και την τελευταία επιφύλαξη ιατρών και ασθενών για τη χορήγηση αντιπηκτικών» σχολιάζει σε άρθρο του στο επιστημονικό έντυπο Brain ο καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου Κρήτης, Πάνος Βάρδας.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024