Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o

Αλλαγή νομοθεσίας και εθνικό σχέδιο δράσης κατά των εξαρτήσεων

Την αναγκαιότητα θεσμικών αλλαγών στη νομοθεσία για τις εξαρτησιογόνες ουσίες και την σύνταξη εθνικού σχεδίου δράσης κατά των εξαρτήσεων, αναγνώρισε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ) που συνεδρίασε σήμερα, Πέμπτη, υπό τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη.

Την αναγκαιότητα θεσμικών αλλαγών στη νομοθεσία για τις εξαρτησιογόνες ουσίες και την σύνταξη εθνικού σχεδίου δράσης κατά των εξαρτήσεων, αναγνώρισε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ) που συνεδρίασε σήμερα, Πέμπτη, υπό τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη.

Το ΚΥΣΚΟΙΠ συνήλθε σε διευρυμένη σύνθεση με αντικείμενο «Δημόσιες Πολιτικές Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων» ενόψει και της Παγκόσμιας Ημέρας κατά των Εξαρτήσεων (26 Ιουνίου), με τη συμμετοχή του Υπουργού Δικαιοσύνης, Νίκου Παρασκευόπουλου, καθώς και των τεσσάρων θεσμοθετημένων φορέων, εποπτευόμενων από το Υπουργείο Υγείας, για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων (ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ, 18 Άνω – Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής και Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης).

Αφού οι φορείς παρουσίασαν τα σχέδια δράσης τους, εξέθεσαν τα προβλήματα και ανέπτυξαν τις δυνατότητες για ενίσχυση του έργου τους το ΚΥΣΚΟΙΠ εξουσιοδότησε τους Υπουργούς Υγείας και Δικαιοσύνης να καταθέσουν εντός του Ιουλίου την εισήγησή τους για τις αναγκαίες θεσμικές αλλαγές στο Νόμο περί Εξαρτησιογόνων Ουσιών (ν.4139/13) και για τη διαδικασία εκπόνησης Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Αντιμετώπιση των Εξαρτήσεων, με σκοπό τον καλύτερο συντονισμό της εθνικής πολιτικής και την αποτελεσματικότερη λειτουργία των αρμόδιων οργάνων.

Επίσης, εισηγήθηκε τη συμπερίληψη στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής τριετούς διάρκειας πλάνου χρηματοδότησης των φορέων που δραστηριοποιούνται για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων και ανέθεσε στα συναρμόδια Υπουργεία να εντοπίσουν και να θέσουν σε εφαρμογή συνέργειες με άλλες δράσεις κοινωνικής πολιτικής που ήδη υλοποιούνται (Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, Κέντρα Κοινότητας, Κοινωνική Οικονομία, Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας), με στόχο την κοινωνική υποστήριξη και την επανένταξη των εξαρτημένων ατόμων.

Τα παραπάνω αποφασίστηκαν βάσει του σχεδιασμού του Νέου Κοινωνικού Κράτους «Παντού, για Όλους, για Σήμερα και Αύριο», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, που αναβιβάζει το ζήτημα των εξαρτήσεων σε κεντρική προτεραιότητα.

«Η έμφαση στην πρόληψη και η ενίσχυση της αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, η καταπολέμηση του στιγματισμού, η άρση των αποκλεισμών, η επανένταξη, το άνοιγμα της κοινωνίας στα εξαρτημένα άτομα και το άνοιγμα των εξαρτημένων ατόμων στην κοινωνία, συνιστούν τους άξονες εκδίπλωσης του κυβερνητικού σχεδιασμού» υπογραμμίζεται.

Τέλος, να σημειωθεί ότι ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, παρουσίασε τον στρατηγικό σχεδιασμό του Υπουργείου για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων που βασίζεται σε τρεις πυλώνες, την πρόληψη, την θεραπεία και την κοινωνική ένταξη.

Μάλιστα, ανέφερε ότι στην κατεύθυνση της ενίσχυσης σε οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους ο προϋπολογισμός του ΟΚΑΝΑ αυξήθηκε κατά 5 εκατομμύρια ευρώ (από 21 σε 26), εγκρίθηκαν, έπειτα από 10 χρόνια, προσλήψεις 80 ατόμων με σκοπό τη στελέχωση των δομών απεξάρτησης σε ΚΕΘΕΑ, ΟΚΑΝΑ, 18 Άνω-ΨΝΑ και ΨΝΘ, ενώ μέσα από την αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ, είπε ότι, θα πραγματοποιηθούν προσλήψεις ορισμένου χρόνου μέχρι το Σύστημα να φθάσει σε ικανοποιητικό σημείο ισορροπίας. Ακόμα, ανέφερε ότι υπάρχουν προχωρημένες συζητήσεις για τη διασφάλιση 25 εκατομμυρίων ευρώ από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο με σκοπό να δημιουργηθούν υπηρεσίες πρόληψης και αντιμετώπισης των εξαρτήσεων (κέντρα πρόληψης).

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η Χιρόνα «καθάρισε» την Μπαρτσελόνα με ανατροπή και έστεψε και μαθηματικά τη Ρεάλ (4-2)

Η Χιρόνα αν και βρισκόταν πίσω στο σκορ στο ημίχρονο, τελικά έκανε την ανατροπή απέναντι στην Μπαρτσελόνα και πήρε το καταλανικό ντέρμπι (4-2).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024