Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΕΕ: Θετική γνωμοδότηση για χρήση της ιμπρουτινίμπης σε ασθενείς με ΧΛΛ

ΕΕ: Θετική γνωμοδότηση για χρήση της ιμπρουτινίμπης σε ασθενείς με ΧΛΛ

Η Επιτροπή Φαρμακευτικών Προϊόντων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) υιοθέτησε θετική γνωμοδότηση, συνιστώντας τη επέκταση της υπάρχουσας άδειας κυκλοφορίας για την ιμπρουτινίμπη για εναλλακτική ένδειξη: θεραπεία ενήλικων ασθενών με χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία (ΧΛΛ) που δεν έχουν λάβει προηγούμενη θεραπεία.

Η Επιτροπή Φαρμακευτικών Προϊόντων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) υιοθέτησε θετική γνωμοδότηση, συνιστώντας τη επέκταση της υπάρχουσας άδειας κυκλοφορίας για την ιμπρουτινίμπη για εναλλακτική ένδειξη: θεραπεία ενήλικων ασθενών με χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία (ΧΛΛ) που δεν έχουν λάβει προηγούμενη θεραπεία.

Η ιμπρουτινίμπη έχει εγκριθεί επί του παρόντος στην Ευρώπη για τη θεραπεία ενήλικων ασθενών με υποτροπιάζον ή ανθεκτικό στη θεραπεία λέμφωμα από κύτταρα μανδύα (ΛΚΜ), ενήλικων ασθενών με χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία (ΧΛΛ) που έχουν λάβει τουλάχιστον μία προηγούμενη θεραπεία ή ως θεραπεία πρώτης γραμμής ασθενών με ΧΛΛ κατά την παρουσία εξάλειψης του 17p ή μετάλλαξης του TP53 για ασθενείς που δεν είναι κατάλληλοι για χημειοανοσοθεραπεία και για ενήλικους ασθενείς με μακροσφαιριναιμία του Waldenström (WM) που έχουν λάβει τουλάχιστον μία προηγούμενη θεραπεία ή ως θεραπεία πρώτης γραμμής για ασθενείς που είναι ακατάλληλοι για χημειοανοσοθεραπεία. Δεν έχει ακόμα χορηγηθεί έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχες για επιπρόσθετες χρήσεις.

Σχεδιάζονται ερευνητικές χρήσεις της ιμπρουτινίμπης ως μονοθεραπεία και σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες για αρκετούς καρκίνους του αίματος στους οποίους συμπεριλαμβάνονται τα ΧΛΛ, ΛΚΜ, WM, διάχυτο λέμφωμα από μεγάλα Β-κύτταρα (DLBCL), θυλακιώδες λέμφωμα (ΘΛ), πολλαπλό μυέλωμα (ΠΜ) και λέμφωμα μεθοριακής ζώνης (ΛΜΖ).

Η ΧΛΛ είναι μια χρόνια νόσος και το ποσοστό επιπολασμού στην Ευρώπη σε άνδρες και γυναίκες είναι περίπου 5,87 και 4,01 περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα ανά έτος, αντίστοιχα. Η διάμεση συνολική επιβίωση κυμαίνεται μεταξύ 18 μηνών και πάνω από 10 ετών ανάλογα με το στάδιο της νόσου.2

Η Θετική Γνωμοδότηση της CHMP βασίστηκε σε δεδομένα από την τυχαιοποιημένη, ανοικτή μελέτη Φάσης 3 RESONATE™-2 (PCYC-1115), όπως δημοσιεύτηκαν προσφάτως στο TheNew England Journal of Medicine(NEJM).

Τα ευρήματα της μελέτης RESONATE™-2 (PCYC-1115) έδειξαν ότι η ιμπρουτινίμπη προσέφερε σημαντική βελτίωση στην επιβίωση χωρίς εξέλιξη της νόσου και σε άλλα βασικά κλινικά καταληκτικά σημεία σε σύγκριση με την χλωραμβουκίλη σε ασθενείς ηλικίας τουλάχιστον 65 ετών με πρόσφατη διάγνωση ΧΛΛ. Το ποσοστό επιβίωσης χωρίς εξέλιξη της νόσου (PFS) στους 18 μήνες ήταν 90% για την ιμπρουτινίμπη έναντι 52% για την χλωραμβουκίλη. Η ιμπρουτινίμπη επίσης παρέτεινε σημαντικά τη συνολική επιβίωση (OS) (HR=0.16% CI, 0.05, 0.56; P=0.001) με ποσοστό επιβίωσης στους 24 μήνες 98% σε σύγκριση με 85% για τους ασθενείς στο σκέλος της χλωραμβουκίλης.

Η ασφάλεια της ιμπρουτινίμπης στον πληθυσμό ασθενών με ΧΛΛ που δεν είχαν λάβει προηγούμενη θεραπεία ήταν όμοια με τις αναφορές προηγούμενων μελετών. Οι ανεπιθύμητες αντιδράσεις (AR) που αναφέρθηκαν στη μελέτη RESONATE-2 αντανακλούν την έκθεση στην ιμπρουτινίμπη με διάμεση διάρκεια 17,4 μηνών έναντι διάμεσης έκθεσης στη χλωραμβουκίλη 7,1 μηνών: σχεδόν 2,5 φορές μεγαλύτερη διάρκεια έκθεσης για την ιμπρουτινίμπη.

Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες αντιδράσεις (≥20%) οποιουδήποτε Βαθμού στην μελέτη RESONATE-2 για την ιμπρουτινίμπη ήταν διάρροια (42%), κόπωση (30%), βήχας (22%) και ναυτία (22%). Οι πιο συχνές μη αιματολογικές ανεπιθύμητες αντιδράσεις Βαθμού ≥3 ήταν σπάνιες με τέσσερα τοις εκατό μόνο (πνευμονία, υπέρταση και διάρροια).

Η γνωμοδότηση από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές ακολουθεί την απόφαση του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ στις 4 Μαρτίου 2016, που ενέκρινε τη διευρυμένη χρήση καψακίων ιμπρουτινίμπης για τη θεραπεία ασθενών με ΧΛΛ που δεν έχουν λάβει προηγούμενη θεραπεία.

health.in.gr

Sports in

Συμφώνησε για νέο συμβόλαιο το μεγαλύτερο ταλέντο της Παρί

Συμφώνησε για νέο συμβόλαιο συνεργασίας ένας από τους πιο ταλαντούχους παίκτες της Παρί Σεν Ζερμέν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024