Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΕΦΕΧ: Διεύρυνση της λίστας των ΜΗΣΥΦΑ και ταχύτερη έγκριση νέων φαρμάκων

ΕΦΕΧ: Διεύρυνση της λίστας των ΜΗΣΥΦΑ και ταχύτερη έγκριση νέων φαρμάκων

Τη διεύρυνση της λίστας των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) με ταχύτερες διαδικασίες έγκρισης των νέων φαρμάκων θέτει στο τραπέζι του διαλόγου με τους κοινωνικούς φορείς ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης (ΕΦΕΧ). Σε συνέντευξη Τύπου παρουσίασε επίσης το «Μανιφέστο για τη στρατηγική ανάπτυξης στη νέα εποχή της Αυτοφροντίδας».

Τη διεύρυνση της λίστας των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) με ταχύτερες διαδικασίες έγκρισης των νέων φαρμάκων θέτει στο τραπέζι του διαλόγου με τους κοινωνικούς φορείς ο ΣύνδεσμοςΕταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης (ΕΦΕΧ). Σε συνέντευξη Τύπου παρουσίασε επίσης το «Μανιφέστο για τη στρατηγική ανάπτυξης στη νέα εποχή της Αυτοφροντίδας».

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου ΕΦΕΧ, Βασίλειος Σερέτη, «η εφαρμογή υπεύθυνης Αυτοφροντίδας (self care) συμβάλλει θετικά στην αποδοτικότερη αξιοποίηση των διαθεσίμων πόρων, ενώ ταυτόχρονα μειώνει σημαντικά τη φαρμακευτική δαπάνη. Αν υποθέσουμε ότι δεν υπήρχαν τα ΜΗΣΥΦΑ και η Αυτοθεραπεία, τα Ασφαλιστικά Ταμεία θα επιβαρύνονταν με 1,5 δισ. ευρώ».

Την ίδια στιγμή πάντως η οικονομική επιβάρυνση των πολιτών από την ιδιωτική δαπάνη υγείας γίνεται ορατή τους δείκτες της IMS, αφού σύμφωνα με οικονομικά στοιχεία για το 2015, τα ΜΗΣΥΦΑ (με κουπόνι) στην Ελλάδα άγγιξαν τα 172 εκατ. ευρώ σε τζίρο και τα 73 εκατ. ευρώ σε όγκο, με μέσο όρο τα 2,5 ευρώ ανά συσκευασία.

Παράλληλα, μελέτη που πραγματοποίησε η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας έδειξε ότι η διεύρυνση της λίστας των ΜΗΣΥΦΑ κατά 5%, με μετατροπή συνταγογραφούμενων φαρμάκων σε ΜΗΣΥΦΑ, συμβάλλει στην ελάφρυνση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 160 εκατομμύρια ευρώ. Παρόμοιες ευρωπαϊκές, αλλά και παγκόσμιες μελέτες δείχνουν επίσης ότι για κάθε 1 ευρώ που δαπανάται για Αυτοφροντίδα/Αυτοθεραπεία, το ανταποδοτικό όφελος για τον πολίτη, την κοινωνική ασφάλιση και τη Δημόσια Υγεία είναι 6 ευρώ.

«Η Αυτοφροντίδα θα μπορούσε δυνητικά να διασώσει τα ευρωπαϊκά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, εξοικονομώντας άνω των 16 δισ. ευρώ μέσα από μια μικρή στροφή προς την Αυτοθεραπεία, που αποτελεί μέρος της Αυτοφροντίδας» υπογράμμισε ο κ. Σερέτης.

Βασική προϋπόθεση για την επίτευξη αυτού του στόχου, σύμφωνα με τον ΕΦΕΧ, είναι η επιτάχυνση των εγκριτικών διαδικασιών νέων φαρμάκων, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε τοπικό επίπεδο, με επίκεντρο την προάσπιση της δημόσιας υγείας και τη διαρκή βελτίωση της παρεχόμενης ποιότητας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας προς τον τελικό αποδέκτη, δηλαδή τον πολίτη.

Ο κ. Σερέτης τόνισε και την αξία της ενημέρωσης του κοινού μέσα από ειδικά σχεδιασμένα προγράμματα και σε συνδυασμό με την αρμόδια και υπεύθυνη συμβουλευτική φροντίδα των φαρμακοποιών, ώστε να διασφαλιστεί η ορθή και υπεύθυνη άσκηση της Αυτοθεραπείας, και κατ’ επέκταση της Αυτοφροντίδας, ώστε να ελαχιστοποιηθεί οποιοδήποτε πιθανός κίνδυνος από τη χρήση των ΜΗΣΥΦΑ.

Τέλος, σημείωσε ότι ο ΕΦΕΧ ηγείται του διαλόγου με τους εμπλεκόμενους κοινωνικούς φορείς (υπουργείο Υγείας, φαρμακοποιούς, γιατρούς, ακαδημαϊκή κοινότητα) προκειμένου να εναρμονιστεί η χώρα μας με την ευρωπαϊκή εμπειρία και τις καλές πρακτικές στον τομέα της Αυτοφροντίδας.

Στο πλαίσιο αυτό ο ΕΦΕΧ διοργάνωσε στην Αθήνα το ετήσιο συνέδριο της Πανευρωπαϊκής Οργάνωσης για την Αυτοφροντίδα (AESGP), από το οποίο προέκυψε το «Μανιφέστο για την Αυτοφροντίδα» που περιλαμβάνει τις προτάσεις του Συνδέσμου για την ανάπτυξη της αυτοφροντίδας στη χώρα μας:

  • Θέσπιση σαφών χρονικά κριτηρίων για την έγκριση και τακτή επικαιροποίηση των ΜΗΣΥΦΑ με έμφαση στη μετατροπή συνταγογραφούμενων φαρμάκων σε μη συνταγογραφούμενα εφόσον εκπληρούνται οι συνθήκες ασφαλείας.
  • Άρση γραφειοκρατικών και άλλων αντικινήτρων, ώστε να διευκολυνθούν επενδύσεις και ανάπτυξη της Αυτοφροντίδας.
  • Θέσπιση ειδικής Διεύθυνσης στον ΕΟΦ με εξειδικευμένο στην Αυτοφροντίδα προσωπικό.
  • Σχεδιασμός και εφαρμογή προγραμμάτων δια βίου εκπαίδευσης των φαρμακοποιών με την συνεργασία των αρμόδιων κοινωνικών εταίρων.
  • Συμπερίληψη της Αυτοφροντίδας/Αυτοθεραπείας στο πανεπιστημιακό πρόγραμμα εκπαίδευσης των φαρμακοποιών, ώστε ν’ ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες.
  • Διάθεση των ΜΗΣΥΦΑ στους πολίτες με σαφείς και ευνόητες πληροφορίες για τη σωστή και ασφαλή χρήση τους. Ο ΕΦΕΧ επικαιροποιεί τον Κώδικα Αυτορρύθμισης για τα μέλη του, και καταγγέλλει στις αρμόδιες αρχές παραπλανητικές ή ενδεχομένως ατεκμηρίωτες επιστημονικά διαφημίσεις.
  • Υπεύθυνη πληροφόρηση μέσα από όλα τα κανάλια που προτιμώνται από τους πολίτες (έντυπη/τηλεοπτική/ψηφιακή πληροφόρηση).
  • Δέσμευση των παρασκευαστών στην ανάπτυξη τιμολογιακής πολιτικής, ώστε ν’ αναπτυχθεί η ανταγωνιστικότητα και η αγορά να λειτουργεί ομαλά, αλλά και με σεβασμό στη δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση των πολιτών και της χώρας μας.
  • Η πρόσβαση των πολιτών στα ΜΗΣΥΦΑ πρέπει να γίνεται με σαφείς όρους φύλαξης, ασφάλειας, έκθεσης και πληροφόρησης σε όλα τα σημεία πώλησης.
  • Έμπρακτη δέσμευση των Κοινωνικών Εταίρων στην ανάδειξη και ανάπτυξη του ρόλου, της σημασίας και της αποτελεσματικότητας της αυτοφροντίδας.
  • Αναβάθμιση του ρόλου του φαρμακοποιού σε αυτόν του Συμβούλου Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας. Οι φαρμακοποιοί θα πρέπει να γίνουν πάροχοι υπηρεσιών και φροντίδας με επίκεντρο τους ασθενείς, γιατί είναι αρμόδιοι και εύκολης πρόσβασης επαγγελματίες υγείας, και αποδεδειγμένα μειώνουν την επιβάρυνση της υγειονομικής περίθαλψης.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Απίστευτες «μπηχτές» του Μπράουν για τον Παναθηναϊκό: «Είναι δειλοί, ασχολούνται μόνο με τους διαιτητές…»

Ο Λορέντζο Μπράουν δεν κρατήθηκε και άφησε αιχμές για τον Παναθηναϊκό και όσα συνέβησαν τις τελευταίες μέρες.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024