Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ελλείψεις, ασυμφωνίες και άγνοια, το παζλ των Ρευματικών Παθήσεων

Ελλείψεις, ασυμφωνίες και άγνοια, το παζλ των Ρευματικών Παθήσεων

Ελλιπείς γνώσεις, απουσία ρευματολόγων από τις δημόσιες δομές υγείας και ασυμφωνίες μεταξύ των εμπλεκομένων μερών είναι μερικά μόνο από τα κομμάτια που συνθέτουν το παλζ των ρευματικών παθήσεων στην Ελλάδα. Η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία επιχειρεί με το «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις Ρευματικές Παθήσεις» και την πανελλήνια ενημερωτική εκστρατεία «Το Σώμα σου μιλάει-Άκουσε το» να αλλάξει την κατάσταση προς όφελος όλων.

Ελλιπείς γνώσεις, απουσία ρευματολόγων από τις δημόσιες δομές υγείας και ασυμφωνίες μεταξύ των εμπλεκομένων μερών είναι μερικά μόνο από τα κομμάτια που συνθέτουν το παλζ των ρευματικών παθήσεων στην Ελλάδα. Η Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία και Επαγγελματική Ένωση Ρευματολόγων Ελλάδος (ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ) επιχειρεί με το«Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις Ρευματικές Παθήσεις» και την πανελλήνια ενημερωτική εκστρατεία «Το Σώμα σου μιλάει-Άκουσε το» (www.tosomasoumilaei.gr) να αλλάξει την κατάσταση προς όφελος όλων.

Κατά τη διάρκεια ενημερωτικού σεμιναρίου για εκπροσώπους Τύπου, που διεξήχθη το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Αττική, παρουσιάστηκαν στοιχεία έρευνας που έγινε το τελευταίο τρίμηνο του 2015 σε δείγμα 1.008 ατόμων, φανερώνουν το έλλειμμα ενημέρωσης των Ελλήνων σχετικά με τις ρευματικές παθήσεις.

Συγκεκριμένα:

  • Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των συμμετεχόντων στην έρευνα, οι οποίοι πάσχουν από κάποια ρευματική πάθηση, δεν είχε επισκεφθεί άμεσα τον ειδικό ρευματολόγο Ιατρό, θεωρώντας καταλληλότερη, κάποια άλλη ιατρική ειδικότητα για το πρόβλημα υγείας του (ποσοστό 57%).
  • Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό (περίπου το 41%), επισκέφθηκε τον Ρευματολόγο μετά από τρείς μήνες, αφού παρουσιάστηκαν τα πρώτα συμπτώματα.
  • Αναφορικά με το βαθμό αναγνωρισημότητας των ρευματικών παθήσεων και ενώ, ένα ποσοστό της τάξης του 35,7% από τους συμμετέχοντες απάντησε ότι γνωρίζει τις Ρευματικές Παθήσεις, όταν έγινε η αναφορά στα συμπτώματα αυτών, το ποσοστό άγνοιας για συγκεκριμένες ασθένειες (Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος, Ψωρισιακής Αρθρίτιδας Σπονδυλαρθρίτιδας), ξεπέρασε το 70%.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ, Παναγιώτης Τρόντζας «την παραπάνω ανακολουθία και έλλειψη ενημέρωσης, έρχεται να καλύψει το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις Ρευματικές Παθήσεις, η Πανελλήνια Ενημερωτική Εκστρατεία “Το Σώμα σου μιλάει-Άκουσε το”, αλλά και μια σειρά άλλων δράσεων που αφορούν τους διαμορφωτές πολιτικής υγείας, τους γιατρούς και λοιπούς επαγγελματίες υγείας, τις φαρμακευτικές εταιρείες, τους εκπαιδευτικούς, την αυτοδιοίκηση, τους εθελοντές, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) και τον γενικό πληθυσμό».

Ωστόσο σύμφωνα με τον κ. Τρόντζα, μείζονος σημασίας είναι η στελέχωση των δημόσιων δομών υγείας με ρευματολόγους. Σήμερα από τους 320 ειδικούς (περιλαμβανομένων και πέντε παιδορευματολόγων) που υπάρχουν στην χώρα μας, αριθμός που επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού, δυστυχώς στο ΠΕΔΥ υπηρετούν μόλις 20 και συνολικά στις λοιπές δομές του ΕΣΥ άλλοι 10.

Να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα, αν και δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή ασθενών, οι πάσχοντες από ρευματικές παθήσεις υπολογίζονται σε περίπου 3.000.000. Απ’ αυτούς το 13% πάσχει από οστεοαρθρίτιδα, το 11% από οσφυαλγία, το 4,8% από αυχεναλγία, το 4,5% από οστεοπόρωση και το 2,1% από σοβαρά αυτοάνοσα φλεγμονώδη συστηματικά ρευματικά νοσήματα. Τέλος, 1 στα 1.000 παιδιά πάσχει από νεανική αρθρίτιδα.

«Η στελέχωση του δημόσιου συστήματος Υγείας με ρευματολόγους, η εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων, το Μητρώο Ασθενών και το Μητρώο Βιολογικών Παραγόντων, είναι επίσης αναγκαία για την ορθή εφαρμογή του Εθνικού Σχέδιο Δράσης για τις Ρευματικές Παθήσεις» πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΕΡΕ-ΕΠΕΡΕ.

Ο Γεώργιος Κήτας, καθηγητής Ρευματολογίας και πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου για τις Ρευματικές Παθήσεις συμπλήρωσε ότι «η ορθή εφαρμογή του Εθνικού Σχέδιο Δράσης φιλοδοξεί να επιτύχει την ευρύτερη αναγνώριση σε εθνικό επίπεδο των επιπτώσεων των Ρευματικές Παθήσεις, των μέτρων πρόληψης, πρώιμης διάγνωσης και έγκαιρης έναρξης της κατάλληλης φαρμακευτικής θεραπείας, καθώς και όλων των διαθέσιμων αποτελεσματικών παρεμβάσεων που μειώνουν τη νοσηρότητα, την αναπηρία και τον κοινωνικό αποκλεισμό, με τελικό στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με Ρευματικές Παθήσεις».

Οι ρευματικές παθήσεις στην Ελλάδα αποτελούν την πρώτη κατά σειρά αιτία χρόνιου προβλήματος υγείας (38,7%), μακροχρόνιας και βραχυχρόνιας σωματικής ανικανότητας (427,2% και 26,2% αντίστοιχα) και ιατρικών επισκέψεων (20,5%), ενώ είναι δεύτερη αιτία κατανάλωσης συνταγογραφούμενων και μη φαρμάκων (24% και 17,7%, αντίστοιχα).

Βιο-ομοειδή φάρμακα έναντι Βιολογικών Παραγόντων

Στο δεύτερο μέρος του σεμιναρίου, που ήταν αφιερωμένο στα βιο-ομοειδή σκευάσματα (biosimilars) ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ και πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής Κατάρτισης Καταλόγου Συνταγογραφούμενων Φαρμακευτικών Ιδιοσκευασμάτων και Εξορθολογισμού Πλαισίου Χορήγησης Ιδιοσκευασμάτων για Σοβαρές Ασθένειες, Δημήτρης Κούβελας, αναφέρθηκε στις θεραπευτικές επιλογές των ασθενών.

Ειδικότερα, επικεντρώθηκε στους βιολογικούς παράγοντες και τα βιο-ομοειδή σκευάσματα. Ρώτησε τους δημοσιογράφους, αναφερόμενος στους βιολογικούς παράγοντες «θα αγοράζατε ως καινούριο ένα αυτοκίνητο 20ετίας;» και τάχθηκε υπέρ της χρήσης των βιο-ομοειδών σκευασμάτων στην θεραπεία των ρευματικών παθήσεων χαρακτηρίζοντας τα πιο προηγμένης τεχνολογίας και με λιγότερες παρενέργειες.

Να σημειωθεί ότι, στην Ελλάδα τα βιο-ομοειδή σκευάσματα είναι 20% φθηνότερα από τους βιολογικούς παράγοντες και προς το παρόν κυκλοφορεί μόνο ένα εγκεκριμένο για τις ρευματικές παθήσεις. Γενικά, η συνταγογράφηση των βιο-ομοειδών αφορά νεο-διαγνωσμένους ασθενείς και στην περίπτωση των ρευματικών παθήσεων γίνεται μόνο μέσω των Ρευματολογικών Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων που είναι αναρτημένα στην Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση.

Η Αθανασία Παππά, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα, παρομοίασε με «πρόβατα προς σφαγή» τους Έλληνες ασθενείς σε ότι αφορά την θεραπεία, λέγοντας ότι «οι γιατροί δεν μας ενημερώνουν για τα φάρμακα που μας δίνουν και τις παρενέργειές τους. Αλλάζουν τα φάρμακα χωρίς να το ξέρουμε ή να συζητήσουν μαζί μας. Για τα βιολογικά φάρμακα δεν αναφέρονται ποτέ παρενέργειες, ενώ πολλοί ασθενείς παραπονούνται για ανεπιθύμητες ενέργειες κατά την λήψη τους. Οι μονάδες έγχυσεις στην Ελλάδα δεν πληρούν τις διεθνείς προδιαγραφές. Χρειαζόμαστε διαρκή ενημέρωση και εκπαίδευση για να συμμετέχουμε στα κέντρα λήψης των αποφάσεων για την υγεία μας».

Την άποψη της κ. Παππά δεν συμμερίστηκαν οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Ρευματοπαθών Κρήτης, Κατερίνα Κουτσογιάννη και «Επιδέρμια», Τίνα Κουκοπούλου. Συγκεκριμένα, η κ. Κουτσογιάννη εξήγησε ότι τόσο η ίδια ως ασθενής αλλά και ως πρόεδρος συλλόγου διαρκώς ενημερώνεται για τις θεραπευτικές εξελίξεις που αφορούν στις ρευματικές παθήσεις και δεν παύει να ανησυχεί για τα θετικά και αρνητικά που κομίζει κάθε νέα θεραπεία, όπως οι βιολογικοί παράγοντες και τα βιο-ομοειδή σκευάσματα.

«Αν και το πρόβλημα με τις μονάδες έγχυσεις είναι γνωστό, θα πρέπει να τονίζουμε και τα καλά που γίνονται στη χώρα μας. Στην Κρήτη, υπάρχει μονάδα έγχυσης που πληροί όλους τους κανόνες για την σωστή θεραπεία των ρευματοπαθών. Υπάρχει ο κανόνας, υπάρχουν και οι εξαιρέσεις του. Πρέπει με πνεύμα συνεργασίας να επιχειρούμε την επίλυση των προβλημάτων που επηρεάζουν την καθημερινότητά μας» υπογράμμισε η κ. Κουτσογιάννη.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024