Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πιλοτικό πρόγραμμα βελτίωσης της φροντίδας των ασθενών με άνοια

Πιλοτικό πρόγραμμα βελτίωσης της φροντίδας των ασθενών με άνοια

Την βελτίωσης της παρεχόμενης φροντίδας προς τους ασθενείς που πάσχουν από άνοια στην Ελλάδα, έχει ως στόχο το πιλοτικό πρόγραμμα που εκπονείται από την Παγκόσμια Εταιρεία Νόσου Alzheimer (ADI) σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών. Ήδη έχουν εκπαιδευθεί 20 επαγγελματίες υγείας από την υπεύθυνη του προγράμματος καθηγήτρια Νευρολογίας στο ΑΠΘ, Μάγδα Τσολάκη, και αυτοί με τη σειρά τους θα έχουν εκπαιδεύσει μέχρι τον Απρίλιο 1.000 περιθάλποντες και 600 επαγγελματίες.

Την βελτίωσης της παρεχόμενης φροντίδας προς τους ασθενείς που πάσχουν από άνοια στην Ελλάδα, έχει ως στόχο το πιλοτικό πρόγραμμα που εκπονείται από την Παγκόσμια Εταιρεία Νόσου Alzheimer (ADI) σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών (Alzheimer Hellas). Ήδη έχουν εκπαιδευθεί 20 επαγγελματίες υγείας από την υπεύθυνη του προγράμματος καθηγήτρια Νευρολογίας στο ΑΠΘ, Μάγδα Τσολάκη, και αυτοί με τη σειρά τους θα έχουν εκπαιδεύσει μέχρι τον Απρίλιο 1.000 περιθάλποντες και 600 επαγγελματίες.

Όπως εξηγεί η κ. Τσολάκη, στην Ελλάδα σήμερα εκτιμάται ότι υπάρχουν περισσότεροι από 150.000 πάσχοντες από άνοια και όμοιος αριθμός φροντιστών, κυρίως από το στενό οικογενειακό περιβάλλον. Παράλληλα, πολλαπλασιάζονται χρόνο με τον χρόνο οι επαγγελματίες υγείας (ψυχολόγοι, νευρολόγοι, νοσηλευτές κ.α.) που επιδεικνύουν ενδιαφέρον για την βελτίωση της παρεχόμενης φροντίδας προς του ανοϊκούς ασθενείς.

«Ενθαρρυντικό είναι και το γεγονός ότι η Πολιτεία, δείχνει ενήμερη για τα προβλήματα που απορρέουν από τη νόσο, τόσο σε επίπεδο πρόληψης, διάγνωσης, θεραπείας, αλλά και στο κομμάτι της φροντίδας των ασθενών, είτε σε οργανωμένες δομές, είτε κατ’ οίκον. Χθες, Τρίτη, παρουσιάσαμε σε ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την Άνοια, και ο υπουργός Υγείας έδειξε να είναι πλήρως ενημερωμένος. Πιστεύουμε ότι θα ψηφιστεί άμεσα από την Ολομέλεια του ελληνικού κοινοβουλίου και θα εξασφαλιστούν τα απαραίτητα κονδύλια για την εφαρμογή του» σημειώνει η κ. Τσολάκη.

Βασική επιδίωξη του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου για την Άνοια είναι η βελτίωση της θεραπείας και της ποιότητας ζωής των ασθενών και των οικογενειών τους, αλλά και μείωση του κόστους για το δημόσιο σύστημα υγείας.

«Θετική φροντίδα στην άνοια»

Στο πλαίσιο των δράσεων της η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών (Alzheimer Hellas) εκπονεί και το πρόγραμμα «Θετική φροντίδα στην άνοια» σε συνεργασία με την Παγκόσμια Εταιρεία Νόσου Alzheimer (ADI) και χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Το πρόγραμμα που εφαρμόζεται πιλοτικά στην Ελλάδα από τον Ιανουάριο (και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στον Απρίλιο), στοχεύει να εκπαιδεύσει 1.000 περιθάλποντες και 600 επαγγελματίες υγείας σε όλη τη χώρα. Περιλαμβάνει έξι θεματικές ενότητες με επίκεντρο την καλύτερη κατανόηση και διαχείριση της νόσου.

Η κ. Τσολάκη έχει ήδη εκπαιδεύσει 20 ειδικά επιλεγμένους επιστήμονες, με βάσει την εξειδίκευσή τους στην άνοια, οι οποίοι έχουν αναλάβει πλέον το ρόλο του Master Trainer, έτσι ώστε να εκπαιδεύσουν στη συνέχεια τους επαγγελματίες υγείας και τους περιθάλποντες ανά την επικράτεια.

«Η ‘Θετική φροντίδα στην άνοια’ ήταν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για την πραγματοποίηση ενός εκπαιδευτικού θαύματος στην Ελλάδα με πανελλαδική συμμετοχή. Η Alzheimer Hellas συμμετείχε στην υλοποίηση του προγράμματος εκπαιδεύοντας επαγγελματίες υγείας και περιθάλποντες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Ηράκλειο, Χανιά, Χαλκίδα, Λάρισα και Αλεξανδρούπολη. Το πρόγραμμα αυτό αξιολογήθηκε πολύ θετικά και περιμένουν άλλοι τόσοι περιθάλποντες και επαγγελματίες υγείας να έχουν την ίδια εκπαίδευση, έτσι ώστε να βελτιωθεί η φροντίδα των ασθενών με άνοια αλλά και των περιθαλπόντων τους στην Ελλάδα» υπογραμμίζει η κ. Τσολάκη.

Όπως εξηγεί ένας από τους Master Trainer, ο αναπληρωτής διευθυντής της Νευρολογικής Κλινικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών, Τριαντάφυλλος Ντόσκας, «βασικός στόχος των διήμερων σεμιναρίων είναι η εκπαίδευση των περιθαλπόντων και των επαγγελματιών υγείας με τα τελευταία δεδομένα που αφορούν την διαχείριση της νόσου (επικοινωνία και φροντίδα του ασθενούς, δραστηριότητες και περιβάλλον, αυτοφροντίδα του περιθάλποντα, οδηγίες για επαγγελματίες) και η μεταφορά αυτής της τεχνογνωσίας στους Έλληνες ειδικούς. Επίσης στο σχεδιασμό του προγράμματος προβλέπεται η κατά το δυνατόν μεγαλύτερη γεωγραφική κάλυψη και η δυνατότητα να ενημερωθούν και όσοι δεν βρίσκονται στα μεγάλα αστικά κέντρα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ήδη η ανταπόκριση τόσο των επαγγελματιών υγείας, όσο και των περιθαλπόντων είναι μεγάλη, με αποτέλεσμα να υπερκαλύπτονται οι θέσεις συμμετοχής ανά σεμινάριο. Η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών εξετάζει το ενδεχόμενο επέκτασης του προγράμματος και αναζητά τρόπους περαιτέρω χρηματόδοτησης του.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024