Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πέντε βασικές αλλαγές στην πολιτική του φαρμάκου προτείνει ο ΣΦΕΕ

Πέντε βασικές αλλαγές στην πολιτική του φαρμάκου προτείνει ο ΣΦΕΕ

Πέντε βασικές δομικές αλλαγές στην πολιτική του φαρμάκου προτείνει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του δημόσιου συστήματος Υγείας. Το Σχέδιο αποτυπώνει τα βασικά αιτήματα του φαρμακευτικού κλάδου επισημαίνοντας ότι «η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς Φαρμάκου είναι προυπόθεση για τη βιωσιμότητα του Συστήματος Υγείας».

Πέντε βασικές δομικές αλλαγές στην πολιτική του φαρμάκου προτείνει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του δημόσιου συστήματος Υγείας. Το Σχέδιο αποτυπώνει τα βασικά αιτήματα του φαρμακευτικού κλάδου επισημαίνοντας ότι«η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς Φαρμάκου είναι προυπόθεση για τη βιωσιμότητα του Συστήματος Υγείας».

Συγκεκριμένα, ο ΣΦΕΕ προτείνει:

1. Θεσμοθέτηση ειδικού κονδυλίου για ανασφάλιστους και πρόσφυγες και εξαίρεση του κόστους των εμβολίων από τη φαρμακευτική δαπάνη

Σύμφωνα με τον ΣΦΕΕ, η επιπρόσθετη δαπάνη για την κάλυψη των προσφύγων και των ανασφάλιστων θα πρέπει να κινητοποιήσει την Πολιτεία προς την ανεύρεση εναλλακτικών πόρων χρηματοδότησης, και όχι να την συμπεριλάβει στον προϋπολογισμό των 1,945 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα προτείνει την υλοποίηση σχεδίου για τον εξορθολογισμό των δαπανών και την καλύτερη αποδοτικότητα των υπαρχόντων πόρων, ώστε να εξασφαλιστεί χώρος για την αποζημίωση νέων, καινοτόμων θεραπειών. Τέλος, από την φαρμακευτική δαπάνη θα πρέπει να εξαιρούνται τα εμβόλια καθώς αφορούν στην πρόληψη.

2. Σαφές χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των οφειλών του Δημοσίου προς τις εταιρίες

Μόνο για το 2015 οι οφειλές εκτιμώνται στα 1,2 δισ. ευρώ, ενώ οι φαρμακευτικές εταιρίες κάνουν λόγο για διακριτική μεταχείριση σε σχέση με τους υπόλοιπους παρόχους.

3. Ελεγχόμενο clawback μέσω της επιβολής πλαφόν, απλοποίηση του συστήματος υποχρεωτικών εκπτώσεων (rebate) και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

Συγκεκριμένα ο Κλάδος διεκδικεί: α) τον καθορισμό ανώτατου clawback εφόσον προκύπτει πιστοποιημένη υπέρβαση, β) την αντικατάσταση όλων των υπαρχόντων rebates από ένα μοναδικό και απλοποιημένο rebate όγκου πωλήσεων, το οποίο θα προκύψει κατόπιν διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Σε ότι αφορά στην παρακολούθηση της δαπάνης και στη διασφάλιση της διαφάνειας ο ΣΦΕΕ έχει προτείνει τη διάθεση στοιχείων ΗΔΙΚΑ/ΕΟΠΥΥ.

Παράλληλα, ζητά την ενίσχυση των διαθρωτικών αλλαγών μεταρρυθμίσεων, όπως η υποχρεωτική χρήση θεραπευτικών πρωτοκόλλων και οδηγίες κλινικής πρακτικής, μητρώα ασθενειών, κ.ο.κ. τα οποία θα βοηθήσουν στον έλεγχο του όγκου και συγκράτησης των δαπανών, αλλά και θα ενισχύσουν την επενδυτική δραστηριότητα.

4. Έλεγχος του όγκου της συνταγογράφησης και απλοποίηση του μοντέλου τιμολόγησης

Ο ΣΦΕΕ ζητά την ενεργοποίηση της επιτροπής διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ με την άμεση θέσπιση κριτηρίων ώστε να εξοικονομηθούν πόροι για την αποζημίωση νέων φαρμάκων και να αυξηθεί η πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες. Σε ότι αφορά στην τιμολόγηση είναι πάγια θέση του ΣΦΕΕ να ορίζεται ως χαμηλότερη τιμή – τόσο για τα εντός πατέντας (on patent), όσο και για τα εκτός πατέντας (off-patent) φαρμακευτικά προϊόντα – ο μέσος όρος των 3 χαμηλότερων τιμών που ισχύουν στην ΕΕ. Επιπλέον, κρίνει ως επιτακτική ανάγκη τη δημιουργία ενός νέου απλοποιημένου συστήματος τιμολόγησης το οποίο θα προκύψει με διαβούλευση και δεν θα επηρεάζει τις τιμές άλλων χωρών.

5. Προτάσεις και θέσεις για τη στήριξη και ενίσχυση των επενδύσεων σε Έρευνα και Ανάπτυξη, αποσκοπώντας στη διατήρηση και περαιτέρω αύξηση των υπαρχόντων θέσεων εργασίας υψηλής επιστημονικής εξειδίκευσης:

α) Στόχος είναι να τριπλασιαστούν οι εισροές κονδυλίων για Κλινικές Μελέτες από τα 80 εκατ. ευρώ στα 240εκατ. ευρώ. Ειδικά για την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας με καινοτόμα φάρμακα ζητά απελευθέρωση πόρων από την περαιτέρω διείσδυση των γενοσήμων φαρμάκων.

β) Σχεδιασμός πλαισίου φορολογικών και επενδυτικών κίνητρων για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας των ελληνικών με τις ξένες εταιρίες, ώστε να προχωρήσουν σε επενδύσεις που θα παράξουν καινοτομία και θα υποστηρίξουν το ερευνητικό δυναμικό της χώρας.

γ) Στήριξη και ενίσχυση ενεργειών εξωστρέφειας και επιχειρηματικής ανάπτυξης και προώθηση και αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων που προκύπτουν από τη διασύνδεση της έρευνας και ανάπτυξης με την παραγωγική συνεργασία ελληνικών και διεθνών εταιριών.

health.in.gr

Sports in

Τρομεροί Σίξερς με τρομακτικό Εμπίντ που έβαλε 50άρα!

Ο Τζόελ Εμπίντ ήταν ασταμάτητος και βάζοντας 50 πόντους οδήγησε τους Σίξερς στη νίκη με 125-114 επί των Νικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024