Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Συμμαχία για καλύτερη φροντίδα των γυναικών με μεταστατικό καρκίνο μαστού

Συμμαχία για καλύτερη φροντίδα των γυναικών με μεταστατικό καρκίνο μαστού

Διεθνές βραβείο και χρηματικό έπαθλο απέσπασε η πρόταση «Ελληνική Συμμαχία για τον Μεταστατικό Καρκίνο του Μαστού» της ομάδας «W4O Hellas - Γυναίκες στην Ογκολογία» και του  Συλλόγου Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων και Ιατρών Αθηνών (ΚΕΦΙ). Στόχος της συμμαχίας είναι να δοθεί ουσιαστική υποστήριξη στις 6.000 ελληνίδες ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο μαστού, ώστε να βελτιωθεί η πρόσβαση σε θεραπείες και η καθημερινότητά τους.

Διεθνές βραβείο και χρηματικό έπαθλο απέσπασε η πρόταση «Ελληνική Συμμαχία για τον Μεταστατικό Καρκίνο του Μαστού» της ομάδας «W4O Hellas – Γυναίκες στην Ογκολογία» και του Συλλόγου Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων και Ιατρών Αθηνών (ΚΕΦΙ). Στόχος της συμμαχίας είναι να δοθεί ουσιαστική υποστήριξη στις 6.000 ελληνίδες ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο μαστού, ώστε να βελτιωθεί η πρόσβαση σε θεραπείες και η καθημερινότητά τους.

Συγκεκριμένα, η πρόταση των W4O Hellas και ΚΕΦΙ Αθηνών ήταν μια από τις 20 προτάσεις από 18 χώρες, που επιλέχθηκαν στα πλαίσια του προγράμματος SPARC MBC Challenge (Seeding Progress and Resources for the Cancer Community: Metastatic Breast Cancer Challenge). Το πρόγραμμα εκπονείται από την Ένωση για το Διεθνή Έλεγχο του Καρκίνου (UICC) με χρηματοδότηση από την Pfizer.

Το πρόγραμμα SPARC MBC Challenge, που ξεκίνησε τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου, αναδεικνύει σε παγκόσμιο επίπεδο πρωτοποριακές προτάσεις, που στοχεύουν να δώσουν λύσεις και υποστήριξη στις ιδιαίτερες προκλήσεις, τις οποίες αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο του μαστού (MKM) σε ολόκληρο τον κόσμο.

Για τη επίτευξη του στόχου αυτού το SPARC MBC Challenge ενισχύει ομάδες υποστήριξης ασθενών, νοσοκομειακά δίκτυα, κοινωνικές οργανώσεις και φορείς σε ολόκληρο τον κόσμο, που δρομολογούν έργα που αναδεικνύουν το κενό στην ενημέρωση, την υποστήριξη και τη χάραξη πολιτικής για την τόσο ευαίσθητη αυτή ομάδα των ασθενών με ΜΚΜ, που διαφέρει σημαντικά από εκείνη των ασθενών με πρώιμο καρκίνο. Απώτερος στόχος της ενίσχυσης αυτών των δράσεων είναι η μείωση του αριθμού των γυναικών που διαγιγνώσκονται με μεταστατικό καρκίνο μαστού.

«Ελληνική Συμμαχία για τον Μεταστατικό Καρκίνο του Μαστού»

Η βραβευμένη ελληνική πρόταση, που θα λάβει χρηματοδότηση 68.000 δολαρίων, εχει ως κέντρο την ανάπτυξη μιας διαδικτυακής πλατφόρμας (η οποία αναμένεται να είναι έτοιμη εντός έξι μηνών) που θα προσφέρει ενημέρωση, εκπαίδευση, υποστήριξη και ενίσχυση ασθενών με μεταστατικό καρκίνο του μαστού και των οικογενειών τους.

Για την καλύτερη υποστήριξη της πλατφόρμας θα δημιουργηθεί μια συντονιστική επιτροπή, από επιστήμονες, ασθενείς και άλλους εμπλεκόμενους φορείς, που θα εποπτεύει τη λειτουργία της, και παράλληλα θα χαρτογραφεί τα κρούσματα, τις ανάγκες και τις ελλείψεις στη θεραπεία των γυναικών που πάσχουν από τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου των W4O Hellas και ΚΕΦΙ Αθηνών, η Αθηνά Χριστοπούλου, διευθύντρια της Ογκολογικής Μονάδας του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών, εξήγησε ότι « “Ελληνική Συμμαχία για τον Μεταστατικό Καρκίνο του Μαστού” αφορά τη δημιουργία ενός δυναμικού Φόρουμ για τις Γυναίκες με MKM στην Ελλάδα, που θα εμπεριέχει μια “φυσική” δομή με τη μορφή συντονιστικού πυλώνα και ένα καινοτόμο διαδικτυακό εργαλείο για την ενημέρωση, την εκπαίδευση, την υποστήριξη και την ενίσχυση αυτών των ασθενών».

H Ζένια Σαριδάκη, επιστημονική υπεύθυνη του Ογκολογικού Τμήματος «Ασκληπιός» στο Ηράκλειο Κρήτης, συμπλήρωσε ότι «Βασικοί στόχοι της πρωτοβουλίας μας είναι η δημιουργία, η προώθηση και η διατήρηση της διαδικτυακής αυτής πλατφόρμας με σκοπό την ενίσχυση όχι μόνο των γυναικών με ΜΚΜ αλλά και των οικογενειών τους, των φίλων και των ανθρώπων που τις φροντίζουν, δίνοντας βαρύτητα στη διαφορετικότητα και την μοναδικότητα της διάγνωσης αυτή».

Η Αμάντα Ψυρρή, επίκουρη καθηγήτρια Ογκολογίας ΕΚΠΑ, πρόσθεσε ότι «απώτερος στόχος της προσπάθειας αυτής θα είναι η καταγραφή της ποιότητας ζωής των γυναικών με ΜΚΜ και η χαρτογράφηση της κατάστασης, των προβλημάτων και των ελλείψεων που οι γυναίκες με ΜΚΜ βιώνουν καθημερινά σε ολόκληρη την Ελλάδα».

Η Ελένη Λινάρδου, αναπληρώτρια διευθύντρια της Α’ Ογκολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Metropolitan, επεσήμενα ότι «χάρη σε αυτή την πρωτοποριακή πρωτοβουλία, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, οι οργανώσεις ασθενών και οι ομάδες υποστήριξης ασθενών συμπράττουν με μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που απαρτίζεται από γυναίκες που ασχολούνται με την ογκολογία, με στόχο την ενδυνάμωση των ασθενών με ΜΚΜ στην Ελλάδα μέσω της ενημέρωσης και της παροχής γνώσεων. Η Συμμαχία αυτή έχει τεράστια σημασία, ιδίως αυτή την περίοδο κατά την οποία η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με τις αμείλικτες επιπτώσεις της σημαντικότερης οικονομικής κρίσης στη σύγχρονη ιστορία της και οι καρκινοπαθείς έχουν ανάγκη από διαρκή υποστήριξη σε όλα τα επίπεδα».

Και τέλος η Ζωή Γραμματόγλου, πρόεδρος του Συλλόγου ΚΕΦΙ Αθηνών ανέφερε ότι «η ανάπτυξη και η πλήρης λειτουργία της Ελληνικής Συμμαχίας για τον Μεταστατικό Καρκίνο του Μαστού αναμένουμε ότι θα επηρεάσει σχεδόν 6.000 γυναίκες στην Ελλάδα, που έχουν διαγνωστεί με ΜΚΜ, μαζί με τις οικογένειές τους. Θα πρέπει, ωστόσο, να τονίσουμε για άλλη μια φορά την ανάγκη προώθησης και ολοκλήρωσης του Εθνικού Αρχείου Νεοπλασιών, που θα επιτρέπει τη σωστή αξιολόγηση συνολικά των δράσεων στον τομέα του ΜΚΜ στη χώρα μας».

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024