Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γολγοθάς η πρόσβαση σε δομές υγείας και φάρμακα, λένε οι ασθενείς

Γολγοθάς η πρόσβαση σε δομές υγείας και φάρμακα, λένε οι ασθενείς

Πραγματική μάχη δίνουν καθημερινά οι έλληνες ασθενείς προκειμένου να εξασφαλίσουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας αλλά και φάρμακα, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο που διεξήχθη σήμερα στην Αθήνα. Τραγική χαρακτήρισε την κατάσταση στα νοσοκομεία ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γαιτρών Δημήτρης Βαρνάβας.

Πραγματική μάχη δίνουν καθημερινά οι έλληνες ασθενείς προκειμένου να εξασφαλίσουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας αλλά και φάρμακα, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο που διεξήχθη σήμερα στην Αθήνα. Τραγική χαρακτήρισε την κατάσταση στα νοσοκομεία ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γαιτρών Δημήτρης Βαρνάβας.

Προκαταρκτικά αποτελέσμα από μελέτη που εκπονεί η Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου σε συνεργασία με τον Σύλλογο Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων και Ιατρών «ΚΕΦΙ» Αθηνών και παρουσιάστηκαν από τον επίκουρο καθηγητή Πολιτικής Υγείας, Κυριάκο Σουλιώτη δείχνουν ότι:
– το 32% των ογκολογικών ασθενών δεν έχει πρόσβαση σε γιατρό, λόγω της καθυστέρησης στο κλείσιμο του ραντεβού, ενώ και η απόσταση και η δυσκολία μετακίνησης δυσχεραίνουν τη συνέχιση της θεραπείας,
– το 28% των ογκολογικών ασθενών δεν έχει πρόσβαση στα φάρμακά του, λόγω των ελλείψεων στα νοσοκομειακά φαρμακεία. Αυτό έχεις ως συνέπεια το 40% των ασθενών να λαμβάνει με καθυστέρηση τη θεραπεία του ή ακόμη και να χάνει μια δόση, θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή του.

Επιβεβαιώνοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι έλληνες ασθενείς, ο Δημήτρης Βαρνάβας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, ανέφερε ότι «το σύστημα υγείας της χώρας είναι ένα βήμα πριν από την κατάρρευση» και χαρακτήρισε την κατάσταση των νοσοκομείων τραγική.

«Η αναμονή για ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία φθάνει σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και τα δύο χρόνια, ενώ οι γιατροί εξετάζουν σε καθημερινή βάση 30 και 40 ασθενείς. Η συνεχής εφημέρευση των γιατρών λόγω ελλείψεων ιατρικού προσωπικού οδηγεί σε εξουθενωτικές καταστάσεις», σημείωσε ο κ. Βαρνάβας και υπογράμμισε πως «πρέπει να γίνουν ταχύτατα βήματα από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για να βελτιωθεί η ποιότητα των υπηρεσιών Υγείας και να καλύπτονται οι ανάγκες των ασθενών, χωρίς να επιβαρύνονται οι ίδιοι οι ασθενείς».

Μειωμένη η φαρμακευτική δαπάνη

Στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης την τελευταία πενταετία αναφέρθηκε ο Νίκος Πολύζος, καθηγητής Διοίκησης και Οργάνωσης Υπηρεσιών Υγείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, αναφέροντας ότι το 2014 η δαπάνη για εξωνοσοκομειακά φάρμακα ανήλθε στα 2,3 δισ. ευρώ και για νοσοκομειακά στα 0,6 δισ. ευρώ. Το 2009 η δαπάνη για εξωνοσοκομειακά φάρμακα είχε αγγίξει τα 5,1 δισ. ευρώ και για νοσοκομειακά τα 1,2 δισ. ευρώ.

Μείωση παρουσίασε και η κατά κεφαλή δαπάνη για φάρμακα την τελευταία πενταετία της τάξης του 60%. Από τα 455 ευρώ το 2009 έπεσε στα 200 ευρώ το 2014. Στην ΕΕ η αντίστοιχη μείωση ανήλθε στο 20% (από τα 340 ευρώ στα 285 ευρώ).

«Η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης είχε ως συνέπεια την αύξηση της συμμετοχής των ασθενών, που έχει φτάσει πλέον στο 27%» εξήγησε ο κ. Πολύζος.

Στο σύνολο των φαρμάκων που συνταγογραφήθηκαν το 2014, 59,3% ήταν πρωτότυπα (on patent), 21,3% off patent και 19,5% γενόσημα, δηλαδή σε σχέση με το 2013, διαπιστώνεται αύξηση του ποσοστού των πρωτοτύπων φαρμάκων, από το 37% στο 59,3%. Αντίθετα, τα off patent έχουν περιορισθεί στο μισό (από 45,9% σε 21,3%), ενώ τα γενόσημα αυξήθηκαν κατά 2,4 μονάδες.

Οι κατηγορίες φαρμάκων στις οποίες το 2014 παρατηρήθηκε η υψηλότερη παρουσία πρωτοτύπων φαρμάκων είναι για λειτουργικές γαστρεντερικές διαταραχές, φάρμακα πέψης και ένζυμα, αντιδιαρροϊκά και αντιφλεγμονώδη του εντέρου, αντιαιμορραγικά, δερματολογικά, ορμόνες υπόφυσης, εμβόλια, αναλγητικά, ωτικά και διαγνωστικά.

Ενώ οι κατηγορίες φαρμάκων στις οποίες το 2014, παρατηρήθηκε η μεγαλύτερη συμμετοχή γενοσήμων φαρμάκων είναι αντιεμετικά, άλλα φάρμακα πεπτικής οδού, φάρμακα κατά της ακμής, αντιμυκητιασικά, αντινεοπλασματικά και φάρμακα μυοσκελετικών παθήσεων.

Συστημικές αλλαγές και νέα εργαλεία στην υπηρεσία των γιατρών

Τη δημιουργία του ενιαίου ηλεκτρονικού ιατρικού φακέλου του ασθενή, αλλά και την ενημέρωση μέσω sms και e-mail ανακοίνωσε ο Αναστάσιος Τάγαρης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ, στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού του συστήματος υγείας.

Όπως είπε ο κ. Τάγαρης, «σχεδιάζουμε τον ιατρικό φάκελο των ασθενών και θα τους δώσουμε τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση στο φάκελο αυτό. Μάλιστα ο ασθενής θα μπορεί να καθορίζει ποιος θα έχει πρόσβαση στα δεδομένα του ιατρικού του φακέλου, δίνοντας τη συγκατάθεσή του στο γιατρό που επιθυμεί».

Στα άμεσα σχέδια της ΗΔΙΚΑ είναι και η ενημέρωση των ασθενών με μηνύματα στο κινητό τηλέφωνο ή στο e-mail τους για τα φάρμακα που συνταγογραφούνται στο βιβλιάριό τους, καθώς και για τις εξετάσεις που γράφονται και εκτελούνται, αλλά και για τα ηλεκτρονικά ραντεβού. Τέλος, η ΗΔΙΚΑ σκοπεύει να δημιουργήσει Μητρώο Χρονίως Πασχόντων Ασθενών.

Ο Χρήστος Λιονής, καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης έκανε λόγο για ανάγκη «αλλαγής της συμπεριφοράς/πρακτικής του υγειονομικού και του ρόλου του ασθενούς στη λήψη της απόφασης ως κρίσιμα σημεία στην αλλαγή της σημερινής κατάστασης» και παρουσίασε προτάσεις για τη βελτίωση του συστήματος υγείας.

Συγκεκριμένα υποστήριξε ότι η υιοθέτηση κατευθυντήριων οδηγιών από τον γιατρό και τον επαγγελματία υγείας μπορεί να συμβάλει στη λήψη των πλέον επιστημονικά τεκμηριωμένων και αποδεκτών μεθόδων θεραπείας.

Και πρόσθεσε πως πρέπει να υπάρξουν ολοκληρωμένες προτάσεις για την παροχή επαρκών υπηρεσιών προς τους μη ασφαλισμένους και να δημιουργηθούν πρωτόκολλα και οδηγίες για την φροντίδα των ευάλωτων οικονομικά ομάδων.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Τρέλα με Μαρινάκη στα αποδυτήρια – Η ξεχωριστή αγκαλιά στον Ελ Αραμπί

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης πήγε στα αποδυτήρια του Ολυμπιακού μετά την ιστορική πρόκριση των «ερυθρολεύκων», αποθεώθηκε και αποθέωσε τους παίκτες του

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024