Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πρόγραμμα κατ' οίκον παρακολούθησης ασθενών με αναπνευστικά νοσήματα

Πρόγραμμα κατ’ οίκον παρακολούθησης ασθενών με αναπνευστικά νοσήματα

Πρωτοποριακό πιλοτικό πρόγραμμα παρακολούθησης και βοήθειας στο σπίτι για ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια που παίρνουν εξιτήριο από την κλινική, υλοποιεί η Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Λαρισαίων.

Πρωτοποριακό πιλοτικό πρόγραμμα παρακολούθησης και βοήθειας στο σπίτι για ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια που παίρνουν εξιτήριο από την κλινική, υλοποιεί η Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Λαρισαίων.

Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια αφορά σε μία ομάδα χρόνιων πνευμονικών παθήσεων (χρόνια βρογχίτιδα και πνευμονικό εμφύσημα) οι οποίες έχουν κοινό χαρακτηριστικό την προοδευτική απόφραξη των αεραγωγών και την επακόλουθη δυσκολία στην αναπνοή.

Η ΧΑΠ χαρακτηρίζεται από παροξύνσεις που διαρκούν λίγες ή περισσότερες μέρες. Η επιδείνωση των συμπτωμάτων (μεγαλύτερη δύσπνοια, περισσότερος βήχας, περισσότερα πτύελα, αλλαγή στο χρώμα των πτυέλων, ίσως πυρετός) συνηθέστερα οφείλεται σε λοίμωξη των πνευμόνων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατατάσσει τη Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια ως τέταρτη αιτία θανάτου διεθνώς, μετά τη στεφανιαία νόσο, τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και τις οξείες λοιμώξεις του αναπνευστικού. Η δραματική αύξηση της συχνότητας της ΧΑΠ δείχνει ότι μέχρι το 2020 η πάθηση θα είναι τρίτη αιτία θανάτου. Μπορεί όμως να ελεγχθεί με τη διακοπή του καπνίσματος.

Η Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Λαρισαίων, διοργανώνει λοιπόν ένα πρωτοποριακό πιλοτικό πρόγραμμα παρακολούθησης και βοήθειας στο σπίτι για ασθενείς με ΧΑΠ.

Οι ασθενείς αυτοί συχνά λαμβάνουν οξυγονοθεραπεία, χρησιμοποιούν συσκευές υποστήριξης της αναπνοής, ή τους χορηγούνται εισπνεόμενα φάρμακα, με συσκευές διαφόρων τύπων.
Ομάδα με επαγγελματίες υγείας θα παρακολουθεί τους ασθενείς από το νοσοκομείο την ημέρα που θα λαμβάνουν εξιτήριο και ακολούθως σε εβδομαδιαία βάση στο σπίτι τους.

Όλα τα δεδομένα θα καταγράφονται ηλεκτρονικά και θα μπορούν να αξιοποιηθούν για την δημιουργία δικτύου υποστήριξης και άλλων ομάδων ασθενών με χρόνια νοσήματα.

Το πρόγραμμα παρακολούθησης ασθενών με ΧΑΠ στο σπίτι, αφορά σε επίσκεψη ειδικού πνευμονολόγου κατ’ οίκον τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, εκπαίδευση και καταγραφή των ζωτικών τους σημείων η οποία θα συμβάλει στην έγκαιρη διάγνωση των παροξύνσεων, επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό τους και διευκόλυνση της εισαγωγής τους στην Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ανεξαρτήτως εάν εφημερεύει το νοσοκομείο.

health.in.gr

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024