Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σε ηλικία 45 ετών η πρώτη μαστογραφία, σύμφωνα με νέα κατευθυντήρια οδηγία

Σε ηλικία 45 ετών η πρώτη μαστογραφία, σύμφωνα με νέα κατευθυντήρια οδηγία

Η πρώτη μαστογραφία πρέπει να διενεργείται σε ηλικία 45 ετών και όχι νωρίτερα, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, σύμφωνα με νέα οδηγία που εξέδωσε η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία. Η σύσταση δεν αφορά τις γυναίκες που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για εκδήλωση καρκίνου του μαστού.

Η πρώτη μαστογραφία πρέπει να διενεργείται σε ηλικία 45 ετών και όχι νωρίτερα, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, σύμφωνα με νέα οδηγία που εξέδωσε η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία. Η σύσταση δεν αφορά τις γυναίκες που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για εκδήλωση καρκίνου του μαστού.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου JAMA, όπου δημοσιεύονται οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες, η νέα σύσταση αναμένεται να οδηγήσει σε λιγότερες μαστογραφίες.

«Η προηγούμενη σύσταση ίσχυε από το 2003, αλλά κρίθηκε σκόπιμο να αναθεωρηθεί» εξηγεί η επικεφαλής της συντακτικής επιτροπής Νάνσι Κίτινγκ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Για τη σύνταξη των νέων κατευθυντήριων οδηγιών οι επιστήμονες συνεκτίμησαν όλες τις εξελίξεις των τελευταίων ετών, όπως το γεγονός ότι ο κίνδυνος καρκίνου είναι μικρότερος για τις γυναίκες ηλικίας 40-44 ετών από ό,τι είχε θεωρηθεί στο παρελθον, καθώς και ότι είναι μεγαλύτερος ο κίνδυνος για ψευδώς θετικά αποτελέσματα από τις μαστογραφίες (με συνέπεια οι γυναίκες στη συνέχεια να κάνουν περιττές βιοψίες).

Έτσι πλέον οι γυναίκες 45-54 ετών πρέπει να κάνουν μαστογραφία κάθε χρόνο, ενώ μετά τα 55 κάθε δύο χρόνια και για όσο διάστημα έχουν καλή υγεία και το προσδόκιμο ζωής τους είναι τουλάχιστον δέκα χρόνια.

Επίσης, δεν συνιστάται η τακτική πεντάλεπτη κλινική εξέταση των μαστών -ψηλάφηση για ανίχνευση ογκων- στις γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας (δηλαδή και πριν τα 40 έτη), καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία ότι αυτή η εξέταση όντως σώζει ζωές, αντίθετα συχνά οδηγεί σε ψευδώς θετικά αποτελέσματα και σε περιττή ανησυχία.

Οι συστάσεις αφορά τις γυναίκες που δεν ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, δηλαδή αυτές που δεν έχουν νοσήσει στο παρελθόν, δεν έχουν σχετικό οικογενειακό ιστορικό και οι οποίες δεν είναι φορείς γενετικών μεταλλάξεων στο DNA, που συνδέονται με τη νόσο.

Ο καρκίνος του μαστού είναι η συχνότερη μορφή καρκίνου στις γυναίκες, διεθνώς, και αποτελεί μια από τις βασικές αιτίες πρόωρης θνησιμότητας στις γυναίκες. Αν και οι θάνατοι από καρκίνο του μαστού έχουν μειωθεί μετά το 1990 χάρη στην καλύτερη πρόληψη και θεραπεία, ωστόσο χιλιάδες γυναίκες χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους.

Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού είναι 0,6% για τις γυναίκες, ηλικίας 40-44 ετών, 0,9% για τις γυναίκες, 45-49 ετών και 1,1% για όσες είναι 50-54 ετών. Στη συνέχεια, καθώς οι περισσότερες γυναίκες βρίσκονται σε μετεμμηνοπαυσιακή κατάσταση, οι όγκοι είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύσσονται γρήγορα ή να είναι επιθετικοί.

Πάντως, οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες αναμένεται να αναζωπυρώσουν την επιστημονική διαμάχη σχετικά με τη συχνότητα των μαστογραφιών, ενώ δεν αποκλείεται να μπερδέψουν περισσότερο γιατρούς και ασθενείς.

Όμως, η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία αφήνει περιθώριο επιλογών, αφού οι νέες συστάσεις αναφέρουν ότι τελικά, αν θέλει, μια γυναίκα μπορεί να αρχίσει τις ετήσιες μαστογραφίες από τα 40 έτη (και όχι τα 45), ενώ μπορεί να τις συνεχίσει κάθε χρόνο (και όχι ανά διετία) και μετά τα 55.

Ερώτημα παραμένει πώς θα αντιδράσει η Αμερικανική Εταιρεία Μαιευτήρων-Γυναικολόγων καθώς συνιστά ετήσια κλινική εξέταση μαστού για όλες τις γυναίκες μετά τα 19 έτη και μαστογραφία μετά τα 40 και έως τα 49, είτε κάθε χρόνο, είτε ανά διετία (ενώ μετά τα 50 οπωσδήποτε ανά έτος). Τέλος, με ενδιαφέρον αναμένεται και αντίδραση επιτροής ειδικών του αμερικανικού υπουργείου Υγείας.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Έτοιμος για θρυλικό μπρέικ ο Ολυμπιακός στη Βαρκελώνη

Με στόχο να σπάσει την έδρα της Μπαρτσελόνα με το… καλημέρα ο Ολυμπιακός στο πρώτο παιχνίδι της σειράς με τους Καταλανούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024