Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ινστιτούτο Prolepsis: Εντείνεται η επισιτική ανασφάλεια μεταξύ των μαθητών

Ινστιτούτο Prolepsis: Εντείνεται η επισιτική ανασφάλεια μεταξύ των μαθητών

Σε επισιτιστική ανασφάλεια, λόγω οικονομικής κρίσης, βρίσκονται όλα και περισσότερα παιδιά στην Ελλάδα. Οι αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα «Διατροφή» του Ινστιτούτου Prolepsis αυξάνονται διαρκώς. Ήδη 2.032 σχολεία που αναλογούν σε 256.000 μαθητές έχουν υποβάλλει αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα.

Σε επισιτιστική ανασφάλεια, λόγω οικονομικής κρίσης, βρίσκονται όλα και περισσότερα παιδιά στην Ελλάδα. Οι αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα «Διατροφή» του Ινστιτούτου Prolepsis αυξάνονται διαρκώς. Ήδη 2.032 σχολεία που αναλογούν σε 256.000 μαθητές έχουν υποβάλλει αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα «Διατροφή» αφορά στη σίτιση και προώθηση της υγιεινής διατροφής σε σχολεία κοινωνικοοικονομικά ευάλωτων περιοχών και υλοποιείται για πέμπτη συνεχή χρονιά. Από το 2012 έχει μοιράσει περισσότερα από 11 εκατομμύρια γεύματα, σε 450 περίπου σχολεία και 75.000 μαθητές.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε η πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis, Αθηνά Λινού, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ημέρα Διατροφής (16/10) και την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Φτώχειας (17/10), ανέφερε ότι η αύξηση των αιτημάτων ένταξης στο πρόγραμμα είναι ενδεικτική της κοινωνικο-οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα. «Οι μισοί μαθητές που φοιτούν σε σχολεία, ιδιαίτερα ευπαθών περιοχών, αντιμετωπίζουν επισιτιστική ανασφάλεια, με ένα στα έξι παιδιά να αντιμετωπίζει προβλήματα σωματικής υγείας και ένα στα τέσσερα προβλήματα συναισθηματικής υγείας» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με επεξεργασία των δεδομένων που συλλέχθησαν κατά την εφαρμογή του προγράμματος πέρσι, προκύπτει ότι, το 53% των παιδιών που συμμετείχαν βίωναν επισιτιστική ανασφάλεια και το 21% πείνα. Επιπλέον σε ποσοστό 64% των οικογενειών, τουλάχιστον ο ένας γονιός δεν είχε εισόδημα και στο 15% των οικογενειών δεν υπήρχε καμιά πηγή εισοδήματος, το 8,5% των μαθητών ήταν ανασφάλιστοι και το 7% δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα περισσότερο από μία εβδομάδα.

«Οι μειώσεις που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στο μέσο οικογενειακό εισόδημα ξεπερνούν το 33% και σε συνδυασμό με τις περικοπές δαπανών στην υγεία και την παιδεία, οι οποίες επίσης αγγίζουν το 33%, έχουν οδηγήσει το 36% του πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, με δραματικές επιπτώσεις στη ζωή της οικογένειας και ιδίως των οικογενειών που διαβιούν σε περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση» εξήγησε η κ. Λινού.

Σύμφωνα με την διευθύντρια Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, τα παιδιά που πεινάνε κάνουν περισσότερες απουσίες από το σχολείο, ή διακόπτουν τη φοίτηση, ενώ το ποσοστό των μαθητών που απουσιάζουν συχνά από το σχολείο για λόγους υγείας ανέρχεται στο 18% για τις επισιτιστικά ανασφαλείς οικογένειες, έναντι 8% των παιδιών που προέρχονται από σιτιστικά ασφαλείς οικογένειες.

«Οι μαθητές επισιτιστικά ανασφαλών οικογενειών δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν στο σχολείο και να αποδώσουν στα μαθήματά τους. Το πρόβλημα πέρα από τα θέματα υγείας, μπορεί να οδηγήσει σε πνευματική υποβάθμιση και συρρίκνωση, η οποία επιβαρύνει επιλεκτικά τις πιο ευάλωτες κοινωνικο-οικονομικά πληθυσμιακές ομάδες, με τεράστιες μακροπρόθεσμες συνέπειες για το μέλλον της χώρας» κατέληξε η κ. Λινού.

Πάντως, σύμφωνα με στοιχεία του σχολικού έτους 2014-2015 και ως απόρροια του προγράμματος ο δείκτης επισιτιστικής ανασφάλειας μειώθηκε κατά 10%, το ποσοστό των μαθητών που αντιμετώπιζε πείνα κατά 20%, το 33% των μαθητών απέκτησε φυσιολογικό βάρος, το 38% παρουσίασε βελτίωση στη σωματική υγεία και το 42% στην ψυχική υγεία.

«Η διατροφή αποκτά ιδιαίτερη σημασία κατά τη σημερινή περίοδο», ανέφερε στο χαιρετισμό του ο Θεοδόσης Πελεγρίνης, υφυπουργός Παιδείας, ενώ ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος, εξήγησε ότι «μέλημα της κυβέρνησης είναι να σταματήσουν να υπάρχουν φαινόμενα παιδιών που λιποθυμούν από την πείνα και να διασφαλιστεί το αγαθό της διατροφής όλων που διαμένουν στη χώρα, αλλά και όσων προσέρχονται σε αυτή».

Πρόγραμμα «Διατροφή» 2015-2016

Από σχολεία της Θεσσαλονίκης, της Ημαθίας και της Θράκης, ξεκινά το πρόγραμμα τη φετινή σχολική χρονιά. Ωστόσο, οι πόροι που έχει εξασφαλίσει το Ινστιτούτο Prolepsis αρκούν μόνο για την κάλυψη περίπου 100 σχολείων με 7.500 μαθητές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει προχωρήσει σε δωρεά 2,5 εκατ. ευρώ εκ των οποίων το 1 εκατομμύριο θα διατεθεί άμεσα για τις ανάγκες του προγράμματος, ενώ το υπόλοιπο τμήμα θα δοθεί με τη μέθοδο των συμπληρωματικών κονδυλίων.

Η Αθηνά Λινού καλεί σε συστράτευση όλες τις κοινωνικές δυνάμεις του τόπου προκειμένου «να αποφευχθεί ο κίνδυνος και για να βοηθήσουμε τα παιδιά να πετύχουν το μέγιστο που μπορούν στη μόρφωση και την εκπαίδευσή τους, διατηρώντας την υγεία τους. κανένα παιδί πεινασμένο στο σχολείο».

health.in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024