Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Την αξιολόγηση του κινδύνου θρόμβωσης για κάθε ασθενή ζητούν οι γιατροί

Την αξιολόγηση του κινδύνου θρόμβωσης για κάθε ασθενή ζητούν οι γιατροί

Αξιολόγηση του θρομβοεμβολικού κινδύνου κατά την εισαγωγή κάθε ασθενούς στο νοσοκομείο, ζητούν 16 επιστημονικές εταιρείες και κρατικούς φορείς στη χώρα μας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης (13 Οκτωβρίου). Η Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσος ή Φλεβική Θρομβοεμβολή είναι η κύρια αιτία ενδονοσοκομειακών θανάτων, παγκόσμια, που όμως μπορεί να προληφθεί.

Αξιολόγηση του θρομβοεμβολικού κινδύνου κατά την εισαγωγή κάθε ασθενούς στο νοσοκομείο, ζητούν 16 επιστημονικές εταιρείες και κρατικούς φορείς στη χώρα μας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης (13 Οκτωβρίου). Η Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσος (ΦΘΝ) ή Φλεβική Θρομβοεμβολή είναι η κύρια αιτία ενδονοσοκομειακών θανάτων, παγκόσμια, που όμως μπορεί να προληφθεί.

Φέτος λοιπόν, η Ελλάδα ενώνει τη φωνή της με περισσότερες από 275 ιατρικές εταιρείες, κρατικές υπηρεσίες υγείας και οργανώσεις ασθενών σε 65 χώρες και ζητά να συμπεριληφθεί στις βασικές εξετάσεις κατά την εισαγωγή στο νοσοκομείο η εκτίμηση του κινδύνου για τη Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσο, δηλαδή για τη δημιουργία θρόμβων αίματος στα πόδια και στους πνεύμονες.

Βασικός στόχος της προσπάθειας αυτής είναι η ασφάλεια των ασθενών, η μεγαλύτερη επαγρύπνηση και δράση για σωστή πρόληψη ώστε να σωθούν ζωές, και η έγκαιρη αντιμετώπιση της νόσου, όταν αυτή εκδηλώνεται, καθώς αποτελεί την κύρια αιτία ενδονοσοκομειακής θνητότητας παγκόσμια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ηνωμένο Βασίλειο είναι μία από τις λίγες χώρες που έχουν κατευθυντήριες οδηγίες για την ενδονοσοκομειακή Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσο. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Η.Β. έχει αναπτύξει σημαντικά πρωτόκολλα σχετικά με την πρόληψη της ΦΘΝ

Το 2011 δημιουργήθηκαν και έγιναν υποχρεωτικές οι κατευθυντήριες οδηγίες για τη ΦΘΝ. Από αυτή την ημερομηνία και μετά, τα νοσοκομεία υποχρεούνται να υποβάλλουν μηνιαίες εκθέσεις για τις επιδόσεις τους προς την Επιτροπή Ποιότητας και Φροντίδας, που είναι ο ρυθμιστικός φορέας που ελέγχει την ποιότητα της προσφερόμενης φροντίδας των ασθενών.

Πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα έχουν αναπτυχθεί για να βοηθήσουν τους επαγγελματίες υγείας να κατανοήσουν και να ακολουθήσουν τις κατευθυντήριες γραμμές ενώ έχουν θεσπιστεί οικονομικά κίνητρα που συνδέονται με την αξιολόγηση του 95% του συνόλου των ασθενών που εισάγονται στο νοσοκομείο.

Η πρακτική αυτή έχει ως αποτέλεσμα, η πλειοψηφία των ασθενών στα νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου να υποβάλλονται σε έλεγχο και λαμβάνουν την απαραίτητη προληπτική αγωγή με αποτέλεσμα μείωση των θανάτων που οφείλονται σε ενδονοσοκομειακή ΦΘΝ κατά 15%. Το 2011 και το 2012 – λίγο μετά την εισαγωγή του εθνικού προγράμματος κατά της ΦΘΝ, υπολογίζεται ότι αποτράπηκαν περίπου 1.000 θάνατοι που σχετίζονται με τη νόσο.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που οργάνωσε το Ινστιτούτο Μελέτης και Εκπαίδευσης στη Θρόμβωση και την Αντιθρομβωτική Αγωγή (ΙΜΕΘΑ) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης, ο Αλέξανδρος Τσελέπης, καθηγητής Χημείας – Βιοχημείας και πρόεδρο του Ινστιτούτου, τόνισε ότι
«βασικός στόχος της ενέργειας είναι η ευαισθητοποίηση των Επαγγελματιών Υγείας, των κυβερνητικών αρχών αλλά και του κοινού για τη Θρόμβωση, που σκοτώνει περίπου 1 στους 4 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Σημειώστε ότι στη θρόμβωση γενικότερα οφείλονται κυρίως οι 3 πρώτες καρδιαγγειακές αιτίες θανάτου παγκόσμια, το εγκεφαλικό επεισόδιο, το έμφραγμα του μυοκαρδίου και η Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσος. Φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα Θρόμβωσης εστιάζει στην Ενδονοσοκομειακή Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσο».

Σήμερα, στα ελληνικά νοσοκομεία, σύμφωνα με τον Μιλτιάδη Ματσάγκα, καθηγητή Αγγειοχειρουργικής και ειδικός γραμματέας του ΙΜΕΘΑ δεν είναι υποχρεωτική η εκτίμηση του θρομβοεμβολικού κινδύνου σε όλους τους ασθενείς, που κάνουν εισαγωγή, παρά το γεγονός ότι μέχρι και το 60% όλων των περιπτώσεων Φλεβικής Θρομβοεμβολικής Νόσου είναι ενδονοσοκομειακές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε εννέα χώρες για λογαριασμό τηςΔιεθνούς Εταιρείας Θρόμβωσης και Αιμόστασης (ISTH), και δημοσιεύτηκε φέτος στο επιστημονικό έντυπο Journal of Thrombosis and Haemostasis, μόνο το 25% των ατόμων σ’ όλο τον κόσμο πιστεύουν ότι η νοσηλεία στο νοσοκομείο είναι παράγοντας κινδύνου για δημιουργία θρόμβωσης. Στην έρευνα συμμετείχαν 7.233 άτομα και ήταν η μεγαλύτερη διεθνής έρευνα του είδους της.

«Αν κάθε νοσοκομείο της χώρας μας ήταν υποχρεωμένο να κάνει εκτίμηση του θρομβοεμβολικού κινδύνου σε κάθε ασθενή που κάνει εισαγωγή και άρα εφάρμοζε και τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, σκεφτείτε πόσες ζωές θα μπορούσαν να σωθούν», επεσήμανε ο κ. Ματσάγκας και πρόσθεσε ότι «οι άνθρωποι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η νοσηλεία στο νοσοκομείο αποτελεί τον κορυφαίο παράγοντα κινδύνου για Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσο και εμείς όλοι οι γιατροί οφείλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να εξασφαλίζουμε την ασφάλεια των ασθενών μας με τη διενέργεια αξιολόγησης του θρομβοεμβολικού κινδύνου για κάθε ασθενή. Τα αποτελέσματα της εκτίμησης μας βοηθούν σημαντικά στη λήψη των κατάλληλων προφυλακτικών μέτρων κατά της νόσου».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, κάθε χρόνο εμφανίζονται 10.000.000 περιπτώσεις ΦΘΝ και 600.000 θάνατοι μόνο στην Ευρώπη και την Αμερική που αντιστοιχούν σε 1.600 θανάτους την ημέρα. Οι θάνατοι αυτοί είναι περισσότεροι από αυτούς που προκαλούν αθροιστικά ο καρκίνος του μαστού και του προστάτη, τα τροχαία δυστυχήματα και το AIDS. Στη χώρα μας εκτιμάται ότι οι θάνατοι, ετησίως, φτάνουν τις 50.000.

Η Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσος (ΦΘΝ) είναι ο σχηματισμός θρόμβων αίματος στη φλέβα. Εν Τω βάθει Φλεβική Θρόμβωση, είναι ο θρόμβος αίματος που σχηματίζεται σε κάποια εσωτερική φλέβα (κυρίως στα πόδια). Πνευμονική Εμβολή, ονομάζεται η κατάσταση όταν ο θρόμβος αίματος μεταφέρεται στους πνεύμονες. Η Πνευμονική Εμβολή συμβαίνει όταν ο θρόμβος αποσπασθεί από τις φλέβες (συνήθως των ποδιών) και με την κυκλοφορία του αίματος φτάσει στους πνεύμονες, και εγκατασταθεί σε κάποιο σημείο της πνευμονικής αρτηρίας (με αποτέλεσμα να διακοπεί η ροή του αίματος από εκείνο το σημείο και μετά). Η Πνευμονική Εμβολή συχνά μπορεί να είναι θανατηφόρα.
Η Εν Τω βάθει Φλεβική Θρόμβωση και η Πνευμονική Εμβολή αποτελούν τη Φλεβική Θρομβοεμβολική Νόσο ή Φλεβική Θρομβοεμβολή, μια εξαιρετικά συχνή και δυνητικά θανατηφόρα ασθένεια.

Η ΦΘΝ μπορεί να εμφανιστεί χωρίς προειδοποιητικά σημάδια ή συμπτώματα και μπορεί να μη διαγνωστεί από τον επαγγελματία υγείας. Τα συμπτώματα που είναι εμφανή ενδέχεται να σχετίζονται, είτε με την Εν Τω βάθει Φλεβική Θρόμβωση, είτε με την Πνευμονική Εμβολή.

health.in.gr

Sports in

Βόμβα από Βόλο και Μπέο: «Ο Καρυπίδης πήρε τηλέφωνο τον Μπερτόγλιο, η δικαιοσύνη έχει πλέον τον λόγο»!

Με ανακοίνωση του ο Βόλος κατήγγειλε παρέμβαση του ιδιοκτήτη του Άρη Θόδωρου Καρυπίδη επικοινωνώντας τηλεφωνικά με τον Μπερτόγλιο και τονίζοντας πως «το περιεχόμενο της συζήτησης και η αιτία του τηλεφωνήματος προφανώς και είναι γνωστό σε όλους»!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024