Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Διαπυητική ιδρωταδενίτιδα: Στη διάθεση των Ελλήνων ασθενών η ανταλιμουμάμπη

Διαπυητική ιδρωταδενίτιδα: Στη διάθεση των Ελλήνων ασθενών η ανταλιμουμάμπη

Με την πλήρη κάλυψη των ασφαλιστικών ταμείων μπορεί πλέον να συνταγογραφείται η δραστική ουσία ανταλιμουμάμπη για τη θεραπεία της διαπυητικής ιδρωταδενίτιδας. Το σκεύασμα χορηγείται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και η αγωγή γίνεται κατ' οίκον από τους πάσχοντες, κατόπιν ειδικής εκπαίδευσης για υποδόρια χρήση.

Με την πλήρη κάλυψη των ασφαλιστικών ταμείων μπορεί πλέον να συνταγογραφείται η δραστική ουσία ανταλιμουμάμπη για τη θεραπεία της διαπυητικής ιδρωταδενίτιδας. Το σκεύασμα χορηγείται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και η αγωγή γίνεται κατ’ οίκον από τους πάσχοντες, κατόπιν ειδικής εκπαίδευσης για υποδόρια χρήση.

Η θεραπεία με ανταλιμουμάμπη γίνεται εφ’ όρου ζωής και απαιτείται υποδόρια χορήγηση του σκευάσματος, ανά διαστήματα, σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε ασθενή. Στόχος της αγωγής είναι η αναχαίτιση των συμπτωμάτων της νόσου, ενώ παράλληλα το καλό προφίλ ασφαλείας (ήπιας μορφής παρενέργειες) συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

Το μέχρι σήμερα θεραπευτικό κενό, εκτός από την έγκριση κυκλοφορίας της ανταλιμουμάμπης, καλύπτεται πλέον και από τη λειτουργία στη χώρα μας τεσσάρων ειδικών Ιατρείων Διαπυητικής Ιδρωταδενίτιδας σε δημόσια νοσοκομεία.

Στην Αθήνα λειτουργεί ειδικό ιατρείο στην Α’ Πανεπιστημιακή Δερματολογική Κλινική του Νοσοκομείου«Α. Συγγρός» (κάθε Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, τηλ. 210 – 7265153) και στη Β’ Πανεπιστημιακή Δερματολογική Κλινική του Νοσοκομείου «Αττικόν» (κάθε Τετάρτη, τηλ. 210 – 5832396), ενώ στη Θεσσαλονίκη λειτουργεί ήδη το ειδικό Ιατρείο στην Α’ Πανεπιστημιακή Δερματολογική Κλινική στο Νοσοκομείο Αφροδίσιων και Δερματικών Νοσημάτων (τηλ. 2313- 308860, 308867), ενώ άμεσα ξεκινά και η λειτουργία ανάλογου ιατρείου στη Β’ Πανεπιστημιακή Δερματολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» (τηλ. 14741).

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μόνο στο ιατρείο του Νοσοκομείου «Αττικόν», από τον Φεβρουάριο του 2015 που ξεκίνησε η λειτουργία του, παρακολουθούνται 89 ασθενείς, εκ των οποίων οι 17 είναι σε αρκετά προχωρημένο στάδιο της νόσου.

Τι είναι η διαπυητική ιδρωταδενίτιδα;

Η διαπυητική ιδρωταδενίτιδα είναι μία χρόνια φλεγμονώδης δερματοπάθεια που εκτιμάται ότι επηρεάζει το 1% του ενήλικου πληθυσμού, παγκοσμίως. Εκδηλώνεται με δερματικές βλάβες στις πτυχές του σώματος, δηλαδή στις μασχάλες, στη βουβωνική χώρα, στους γλουτούς και στα σημεία κάτω από τους μαστούς, περιοχές όπου υπάρχουν πολλοί αποκρίνεις ιδρωτοποιοί αδένες.

Σε ήπια περιστατικά παρατηρούνται μικρά οζίδια ή σπυράκια, ενώ στις πιο σοβαρές περιπτώσεις εμφανίζονται συρίγγια και αποστήματα που μπορεί να εκκρίνουν πύον με δυσάρεστη οσμή και συχνά καταλήγουν στο σχηματισμό ουλών στο δέρμα.

Τα συμπτώματα αυτά καθιστούν τη νόσο ιδιαίτερα δυσάρεστη και επώδυνη, με καταστροφικές συνέπειες στην ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα των πασχόντων.

Αν και τα ακριβή αίτια της διαπυητικής ιδρωταδενίτιδας παραμένουν ασαφή, είναι πλέον γνωστό ότι πρόκειται για νόσημα με αυτοφλεγμονώδη χαρακτηριστικά. Μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά συνήθως εμφανίζεται πρώτη φορά μετά την εφηβεία. Η ασθένεια προσβάλλει και τα δύο φύλα, ωστόσο οι γυναίκες έχουν διπλάσιες έως πενταπλάσιες πιθανότητες να νοσήσουν σε σχέση με τους άνδρες. Έρευνες, επίσης, τη συσχετίζουν με το κάπνισμα και την παχυσαρκία, ενώ περίπου το ένα τρίτο των ασθενών έχει οικογενειακό ιστορικό.

«Οι ασθενείς συχνά εκδηλώνουν επώδυνα και ενοχλητικά συμπτώματα, που ενδέχεται να έχουν ολέθρια αποτελέσματα στη ζωή τους. Το adalimumab είναι η πρώτη εγκεκριμένη θεραπεία που τεκμηριωμένα έχει αποδείξει ότι μειώνει τα συμπτώματα της διαπυητικής ιδρωταδενίτιδας, δηλαδή τα οζίδια, τα αποστήματα αλλά και τον πόνο. Ως αποτέλεσμα, η χορήγηση του adalimumab βελτιώνει δραστικά την ποιότητα ζωής των ασθενών, σηματοδοτώντας έτσι μια εξαιρετικά σημαντική πρόοδο στη διαχείριση της νόσου», εξηγεί η καθηγήτρια Δερματολογίας-Αφροδισιολογίας (ΕΚΠΑ) Χριστίνα Αντωνίου, διευθύντρια της Α’ Πανεπιστημιακής Δερματολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Α. Συγγρός».

Επισημαίνοντάς τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης ο καθηγητής Δερματολογίας-Αφροδισιολογίας (ΕΚΠΑ) Δημήτρης Ρηγόπουλος, διευθυντής της Β’ Πανεπιστημιακής Δερματολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Αττικόν», τονίζει τη μακροχρόνια ταλαιπωρία πολλών ασθενών, οι οποίοι λόγω εσφαλμένης ή καθυστερημένης διάγνωσης, βλέπουν την κατάστασή τους να επιδεινώνεται.

«Η διαπυητική ιδρωταδενίτιδα είναι ιδιαίτερα δύσκολη ως προς τη διάγνωσή της, καθώς συχνά συγχέεται με άλλες δερματικές παθήσεις, όπως η θυλακίτιδα και η δοθιήνωση. Πολλές φορές μάλιστα, τα συμπτώματα αποδίδονται στην αποτρίχωση ή τη χρήση αποσμητικών. Όσο η νόσος εξελίσσεται, η αντιμετώπιση της γίνεται όλο και πιο δύσκολη και σε προχωρημένα στάδια μπορεί να χρειαστεί ακόμη και χειρουργική αφαίρεση του προσβεβλημένου δέρματος. Για το λόγο αυτό, είναι ιδιαίτερα σημαντικό, όταν ένας ασθενής εμφανίζει τα πρώτα συμπτώματα, να απευθύνεται εγκαίρως σε δερματολόγο, ο οποίος είναι ο κατάλληλος γιατρός για να διαγνώσει και να διαχειριστεί αποτελεσματικά τη νόσο τους» εξηγεί ο κ. Ρηγόπουλος.

Άμεση βελτίωση με ανταλιμουμάμπη

Η ανταλιμουμάμπη είναι η πρώτη εγκεκριμένη αποτελεσματική θεραπεία για τη διαπυητική ιδρωταδενίτιδα (μέτριας έως σοβαρής ενεργού) με έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων σε ενήλικες ασθενείς, οι οποίοι δεν ανταποκρίθηκαν ικανοποιητικά στην καθιερωμένη συστηματική αγωγή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανταλιμουμάμπη, που ανήκει στους βιολογικούς παράγοντες, είναι σήμερα το μοναδικό φάρμακο με ένδειξη για τη θεραπεία της διαπυητικής ιδρωταδενίτιδας στον κόσμο.

Η άδεια κυκλοφορίας βασίζεται στα θετικά αποτελέσματα των πιλοτικών κλινικών μελετών φάσης III, PIONEER I και PIONEER II, με δύο περιόδους διάρκειας 36 εβδομάδων η κάθε μια. Οι 633 ασθενείς, που συμμετείχαν σε αυτές τις μελέτες, επιλέχθηκαν τυχαία να λάβουν, είτε την αγωγή με ανταλιμουμάμπη, είτε εικονικό φάρμακο. Οι ασθενείς δε, χρησιμοποιούσαν αντισηπτικό καθημερινά.

Και οι δύο κλινικές μελέτες κατέδειξαν ότι το ποσοστό των ασθενών που είχε κλινικά σημαντική μείωση στον αριθμό αποστημάτων και φλεγμονωδών οζιδίων ήταν σημαντικά μεγαλύτερο στην ομάδα των ασθενών που έλαβαν ανταλιμουμάμπη σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο ενώ δεν εντοπίστηκαν νέα θέματα ασφαλείας. Επιπλέον, στη δωδέκατη εβδομάδα, ένα σημαντικά υψηλότερο ποσοστό ασθενών που έλαβαν ανταλιμουμάμπη στα πλαίσια της PIONEER II είχαν κλινικά σημαίνουσα μείωση του πόνου, συγκριτικά με εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Στα 12 χρόνια κυκλοφορίας της η ανταλιμουμάμπη έχει εγκριθεί για τη θεραπεία της μέτριας έως σοβαρής ενεργού ρευματοειδούς αρθρίτιδας, της σοβαρής ενεργού αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας, της σοβαρής αξονικής σπονδυλαρθρίτιδας χωρίς ακτινολογικά ευρήματα αγκυλοποιητικής σπονδυλίτιδας, της μέτριας έως σοβαρής κατά πλάκας ψωρίασης, της ενεργού και εξελισσόμενης ψωριασικής αρθρίτιδας, της μέτριας έως σοβαρής ενεργού νόσου του Crohn, της μέτριας έως σοβαρής ενεργού ελκώδους κολίτιδας και της ενεργού μέτριας έως σοβαρής διαπυητικής ιδρωταδενίτιδας.

Η ανταλιμουμάμπη έχει λάβει έγκριση, επίσης, σε παιδιατρικούς ασθενείς για τη θεραπεία της ενεργού αρθρίτιδας σχετιζόμενης με ενθεσίτιδα, της σοβαρής χρόνιας ψωρίασης κατά πλάκας, της σοβαρής ενεργού νόσου του Crohn (από 6 ετών), και της ενεργού πολυαρθρικής νεανικής ιδιοπαθούς αρθρίτιδας σε ασθενείς που ανταποκρίθηκαν ανεπαρκώς σε προηγούμενη θεραπεία.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Ολυμπιακός – Φερεντσβάρος 10-8: Φουλάρουν για το Final 4 οι Ερυθρόλευκοι

Ο Ολυμπιακός νίκησε τη Φερεντσβάρος με 10-8, την υποχρέωσε στην πρώτη φετινή της ήττα σε όλες τις διοργανώσεις και έπιασε κορυφή μαζί με τους Ούγγρους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024