Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Κοινωνικά στιγματισμένοι οι ασθενείς με σοβαρές δερματικές παθήσεις

Με μια πρωτότυπη έκθεση φωτογραφίας επιχειρεί η εκστρατεία «Αποκαλύψτε το Δέρμα σας - Skin to live in» να ενημερώσει και ευαισθητοποιήσει το κοινό για τα χρόνια δερματικά νοσήματα, όπως η ψωρίαση και η κνίδωση. Από ψωρίαση πάσχουν περίπου 200.000 Έλληνες, ενώ η Χρόνια Αυθόρμητη Κνίδωση επηρεάζει περίπου 100.000 ασθενείς στην Ελλάδα.

Με μια πρωτότυπη έκθεση φωτογραφίας επιχειρεί η εκστρατεία «Αποκαλύψτε το Δέρμα σας – Skin to live in» να ενημερώσει και ευαισθητοποιήσει το κοινό για τα χρόνια δερματικά νοσήματα, όπως η ψωρίαση και η κνίδωση. Από ψωρίαση πάσχουν περίπου 200.000 Έλληνες, ενώ η Χρόνια Αυθόρμητη Κνίδωση επηρεάζει περίπου 100.000 ασθενείς στην Ελλάδα.

Στην έκθεση φωτογραφίας που φιλοξενείται τον Οκτώβριο στο Νοσοκομείο Δερματικών και Αφροδισίων Νόσων Αθηνών «Α. Συγγρός», διάσημοι Έλληνες από τον καλλιτεχνικό, αθλητικό και δημοσιογραφικό κόσμο «συναντούν» άτομα με Ψωρίαση και Κνίδωση, σε μια προσπάθεια καταπολέμησης του κοινωνικού στίγματος και αποκλεισμού που βιώνουν οι ασθενείς αυτοί.

Η έκθεση είναι ανοιχτή για το κοινό, από την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου (Παγκόσμια Ημέρα Κνίδωσης), έως την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου (Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης), καθημερινά 9.00 π.μ. – 14.00 μ.μ.

Για περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά την ψωρίαση και την κνίδωση, αλλά και για να «ψηφίσετε» την αγαπημένη σας φωτογραφία από την έκθεση, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.skintolivein.gr.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκστρατεία αποτελεί πρωτοβουλία της Novartis Hellas που τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας και της Ελληνικής Εταιρείας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας, και φέρει τη στήριξη του Σωματείου Ασθενών με Ψωρίαση «Καλυψώ».

Κοινωνικά στιγματισμένοι οι ασθενείς με σοβαρές δερματικές παθήσεις

Κατά τη διάρκεια συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε με αφορμή την έκθεση και την εκστρατεία ενημέρωσης, τονίστηκε ότι η ψωρίαση προσβάλλει περίπου το 2% του παγκόσμιου πληθυσμού, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 200.000 περίπου Έλληνες, ενώ η Χρόνια Αυθόρμητη Κνίδωση αγγίζει έως και το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού, επηρεάζοντας τη ζωή περίπου 100.000 ασθενών στην Ελλάδα.

Ο αντίκτυπος των σοβαρών δερματικών νοσημάτων δεν περιορίζεται στα σωματικά συμπτώματα, αλλά μπορεί να έχει και μεγάλες επιπτώσεις στα συναισθήματα και στην ποιότητα ζωής των ασθενών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι ασθενείς με σοβαρά δερματικά νοσήματα να «κρύβουν» το πρόβλημα τους και να απομονώνονται κοινωνικά και ψυχολογικά.

«Η ψωρίαση είναι μια συχνή χρόνια δερματική πάθηση που μπορεί να ξεκινήσει σε οποιαδήποτε ηλικία και σε καμιά περίπτωση δεν είναι μεταδοτική. Πρόκειται για ένα συστηματικό αυτοάνοσο νόσημα που επηρεάζει αρνητικά τις ζωές των ανθρώπων, τόσο σωματικά, όσο και ψυχολογικά και χρήζει προσεκτικής αντιμετώπισης. Συχνά χρειάζεται συστηματική θεραπεία για να διατηρηθεί μια ικανοποιητική κλινική ανταπόκριση, ενώ νέες στοχευμένες θεραπείες υπόσχονται περισσότερες θεραπευτικές επιλογές στη μάχη κατά της ψωρίασης» εξήγησε ο Αλέξανδρος Στρατηγός, γενικός γραμματέας της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας, καθηγητής Δερματολογίας-Αφροδισιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

«Η κνίδωση είναι μια από τις πιο συχνές σοβαρές δερματικές νόσους. Ο απρόβλεπτος χαρακτήρας εμφάνισης των συμπτωμάτων (πομφοί ή/και αγγειοοίδημα που συνοδεύονται από έντονο κνησμό) στην περίπτωση της Χρόνιας Αυθόρμητης Κνίδωσης, επηρεάζει σε πολλά επίπεδα την ποιότητα ζωής των ασθενών. Στόχος μας είναι να προσφέρουμε στους ασθενείς αυτούς, πλήρη έλεγχο του νοσήματός τους και κατ’ επέκταση της καθημερινότητάς τους, κάτι το οποίο είναι πλέον εφικτό με την ελπίδα που μας δίνουν νέες θεραπείες» συμπλήρωσε η Αλεξάνδρα Κατσαρού, καθηγήτρια Δερματολογίας-Αφροδισιολογίας του Νοσοκομείου «Α. Συγγρός».

Από την πλευρά των ασθενών, ο πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Ασθενών με Ψωρίαση «Καλυψώ», Κωνσταντίνος Λούμος, τόνισε ότι «παρά το γεγονός ότι η ψωρίαση είναι ένα μη μεταδοτικό νόσημα και μη απειλητικό για τη ζωή, συχνά οι ασθενείς με ψωρίαση οδηγούνται στον κοινωνικό αλλά και στον επαγγελματικό αποκλεισμό. Η ενημέρωση του κοινού, η ευαισθητοποίηση των αρχών, η εκπαίδευση των ασθενών αλλά και η έρευνα και ανάπτυξη για αποτελεσματικότερες και ασφαλείς θεραπείες, δίνουν ελπίδα στους ασθενείς. Επίσης, η φιλοξενία της έκθεσης στο νοσοκομείο Συγγρός αναδεικνύει τη σημαντικότητα της συνεργασίας μεταξύ θεράποντα ιατρού και ασθενή για την διαχείριση μιας νόσου που δεν είναι απλά ένα αισθητικό πρόβλημα, αλλά μια χρόνια συστηματική νόσος».

Προς την κατεύθυνηση αυτή, το Νοσοκομείο «Α. Συγγρός» οργανώνει δύο ενημερωτικές εκδηλώσεις για το ευρύ κοινό, τον Οκτώβριο. Συγκεκριμένα, η πρώτη θα αφορά την κνίδωση την Πέμπτη, 1 Οκτωβρίου (Παγκόσμια Ημέρα Κνίδωσης), και η δεύτερη την ψωρίαση την Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου (Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης).

Και οι δύο εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 13:00 μ.μ. και θα λάβουν χώρα στο Αμφιθέατρο του νοσοκομείου.

«Το Νοσοκομείο ‘Α.Συγγρός’ αποτελεί κέντρο αναφοράς για τους ασθενείς με χρόνια δερματικά νοσήματα, όπως η ψωρίαση και η κνίδωση, διαθέτοντας εξειδικευμένα ιατρεία που λειτουργούν σε καθημερινή βάση. Στα πλαίσια της εξωστρέφειας και της συνεχούς υποστήριξης μας προς τους ασθενείς, οργανώνουμε τις δύο αυτές ενημερωτικές εκδηλώσεις και περιμένουμε να καλωσορίσουμε τους ασθενείς, αλλά και όσους έχουν σχετικό ενδιαφέρον» συμπλήρωσε η Χριστίνα Αντωνίου, διευθύντρια του νοσοκομείου, καθηγήτρια Δερματολογίας-Αφροδισιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

health.in.gr

Sports in

Έτοιμος για θρυλικό μπρέικ ο Ολυμπιακός στη Βαρκελώνη

Με στόχο να σπάσει την έδρα της Μπαρτσελόνα με το… καλημέρα ο Ολυμπιακός στο πρώτο παιχνίδι της σειράς με τους Καταλανούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024