Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Καθυστερεί η αδειοδότηση της λειτουργίας των Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας

Καθυστερεί η αδειοδότηση της λειτουργίας των Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας

Για κωλυσιεργία στη χορήγηση βεβαιώσεων λειτουργίας κατηγορεί την Περιφέρεια Αττικής η Πανελλήνια Ένωση Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας, κάνοντας λόγο για επιβάρυνση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με εκατομμύρια ευρώ, ετησίως.

Για κωλυσιεργία στη χορήγηση βεβαιώσεων λειτουργίας κατηγορεί την Περιφέρεια Αττικής η Πανελλήνια Ένωση Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας, κάνοντας λόγο για επιβάρυνση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με εκατομμύρια ευρώ, ετησίως.

Με ανακοίνωσή του το συλλογικό όργανο των Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας υποστηρίζει ότι, παρά το γεγονός ότι οι αιτούντες φορείς πληρούν τις προϋποθέσεις που προβλέπονται από την σχετική Υπουργική Απόφαση για την αδειοδότησή τους, οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής παρανομούν μη εκδίδοντας τις σχετικές αποφάσεις.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας, Γιώργος Χρονόπουλος, σε επιστολή του προς την Περιφέρεια Αττική αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «η απόφασή σας αυτή είναι καταφανώς παράνομη, αντίθετη στην υπουργική απόφαση και αντίθετη στην ακολουθούμενη από άλλες Περιφέρειες της χώρας πρακτική. Με βάση τα πραγματικά δεδομένα που συνομολογούνται, θα πρέπει να γίνει δεκτό ότι εφόσον εκ μέρους των αιτούντων φορέων, μελών του Σωματείου μας υπεβλήθη νόμιμα σχετικό αίτημα, εσείς ως αρμόδια αρχή παραλείψατε τελικώς, να αποφανθείτε επ’ αυτού, χωρίς να επικαλείστε έλλειψη νόμιμης προϋποθέσεως, αντίθετα, μάλιστα, συνομολογώντας ότι ‘οι φορείς πληρούν γενικά τις προδιαγραφές’ που προβλέπονται».

Η Πανελλήνια Ένωση Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας υποστηρίζει ότι αυτή η χρονοκαθυστέρηση στοιχίζει στο ΕΣΥ και τον ΕΟΠΥΥ εκατομμύρια ευρώ, κάθε χρόνο.

«Σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, που έγινε το 2013, η εξοικονόμηση για τον κρατικό προϋπολογισμό που θα προέκυπτε από την πλήρη εφαρμογή του συστήματος των Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας, θα κυμαινόταν από 171 έως και 225 εκατομμύρια ευρώ, ετησίως, ενώ αντίστοιχα για τον ΕΟΠΥΥ η εξοικονόμηση θα ήταν αντίστοιχα μεταξύ 71 και 93 εκατομμύριων ευρώ» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η εξοικονόμηση αυτή θα προέκυπτε από την ανακοστολόγηση των επεμβάσεων, καθώς το κόστος των επιλεγμένων Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων (ΚΕΝ) του καταλόγου του ΕΣΥ θα μπορούσε να μειωθεί έως και 80% σε ορισμένες περιπτώσεις με μεσοσταθμική μείωση του συνόλου αυτών περί του 36%.

Τέλος, η Πανελλήνια Ένωση Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας επσημαίνει ότι η λειτουργία των συγκεκριμένων δομών μπορεί να συντελέσει σε κατακόρυφη μείωση των εξόδων για νοσηλείες, αποσυμφόρηση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και των κλινών, περιορισμό των ράντζων λόγω κατάργησης της λίστας αναμονής στα νοσοκομεία και σε σημαντική μείωση της πιθανότητας εμφάνισης ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024