Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Διαθέσιμη και στην Ελλάδα νέα θεραπεία για ελκώδη κολίτιδα και νόσο Crohn

Διαθέσιμη και στην Ελλάδα νέα θεραπεία για ελκώδη κολίτιδα και νόσο Crohn

Μια νέα θεραπευτική επιλογή έχουν πλέον στη διάθεσή τους γιατροί και ασθενείς ως προς την αντιμετώπιση της ελκώδους κολίτιδας και της νόσου Crohn. Το μονοκλωνικό αντίσωμα βεδολιζουμάμπη εντάχθηκε στη νέα θετική λίστα των αποζημιούμενων φαρμάκων και προορίζεται για νοσοκομειακή χρήση με ενδοφλέβια έγχυση.

Μια νέα θεραπευτική επιλογή έχουν πλέον στη διάθεσή τους γιατροί και ασθενείς ως προς την αντιμετώπιση της ελκώδους κολίτιδας και της νόσου Crohn. Τομονοκλωνικό αντίσωμα βεδολιζουμάμπη εντάχθηκε στη νέα θετική λίστα των αποζημιούμενων φαρμάκων και προορίζεται για νοσοκομειακή χρήση με ενδοφλέβια έγχυση.

Η Νόσος Crohn μπορεί να προσβάλει το λεπτό και το παχύ έντερο καθώς επίσης και άλλα όργανα του πεπτικού σωλήνα. Η νόσος δεν είναι κολλητική και δεν αποτελεί μορφή καρκίνου. Σε αντίθεση με την ελκώδη κολίτιδα που έχει επιπτώσεις μόνο στο εσωτερικό στρώμα του εντέρου, και προσβάλλει συνήθως όλα τα στρώματα του εντερικού τοιχώματος.

Στην ελκώδη κολίτιδα, φλεγμαίνει το εσωτερικό τοίχωμα του παχέος εντέρου. Η νόσος δεν είναι κολλητική και δεν αποτελεί μορφή καρκίνου. Η ασθένεια δεν έχει επιπτώσεις στο λεπτό έντερο. Μια σοβαρή επιπλοκή της ελκώδους κολίτιδας είναι τοξικό μεγάκολο, όταν δηλαδή τα αέρια μαζεύονται στο κόλον και προκαλούν διόγκωσή του.

Η καινοτομία της βεδολιζουμάμπης, έγκειται στο ότι μπορεί να προσφέρει σημαντική ύφεση τόσο σε ασθενείς που χάνουν την ανταπόκρισή τους σε συμβατικές θεραπείες, όσο και σε εκείνους που δεν ανταποκρίνονται ή χάνουν την ανταπόκριση τους σε θεραπείες με αντι-TNFa παράγοντες.

Σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Τζάθα, συντονιστή διευθυντή της Γαστρεντερολογικής Κλινικής του «Τζανείου» Νοσοκομείου, «με την πρόοδο που σημειώθηκε στην κατανόηση και στη γνώση γύρω από τα διαφορετικά στάδια και τους μηχανισμούς που εμπλέκονται στη φλεγμονώδη εντερική διεργασία, οι επιστήμονες μπόρεσαν να αναπτύξουν για πρώτη φορά μία θεραπευτική στρατηγική η οποία έχει σχεδιαστεί για να ανταγωνίζεται ειδικά την ιντεγκρίνη α4β7».

Η βεδολιζουμάμπη παράγεται βάσει ανασυνδυασμένου DNA, δηλαδή από κύτταρα στα οποία έχει ενσωματωθεί ένα γονίδιο, το οποίο επιτρέπει στα κύτταρα να παράγουν τη βεδολιζουμάμπη. Πρόκειται δηλαδή για ένα εξανθρωποποιημένο μονοκλωνικό αντίσωμα, έναν τύπο πρωτεΐνης που έχει σχεδιαστεί ώστε να αναγνωρίζει και να προσκολλάται σε ένα συγκεκριμένο αντιγόνο του οργανισμού, στην α4β7 ιντεγκρίνη.

«Η δυνατότητα της βεδολιζουμάμπης να μπλοκάρει την α4β7 ιντεγκρίνη είναι πολύ σημαντική. Κι αυτό διότι αποτελεί μία πρωτεΐνη που συναντάται κυρίως στην επιφάνεια συγκεκριμένων λευκών αιμοσφαιρίων στο έντερο, προκαλώντας φλεγμονή στο έντερο. Έτσι, αναστέλλοντάς την, η βεδολιζουμάμπη περιορίζει την ικανότητα ορισμένων λευκών αιμοσφαιρίων να διεισδύσουν στους εντερικούς ιστούς, μειώνοντας άρα τη φλεγμονή στο έντερο και τα συμπτώματα των Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Παθήσεων του Εντέρου» εξηγεί ο κ. Τζάθας.

Η βεδολιζουμάμπη έχει λάβει ένδειξη από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) ως καινοτόμος βιολογική θεραπεία, για τη θεραπεία ενήλικων ασθενών τόσο με ελκώδη κολίτιδα, όσο και με νόσο Crohn. Χρησιμοποιείται, δε, για τη θεραπεία της μέτριας έως σοβαρής ενεργού νόσου στις περιπτώσεις όπου η συμβατική θεραπεία ή η θεραπεία με τα αποκαλούμενα ανταγωνιστές του παράγοντα νέκρωσης όγκου άλφα (TNF-α) φάρμακα δεν είναι αποτελεσματική ή έπαψε πλέον να είναι αποτελεσματική ή ο ασθενής εμφανίζει δυσανεξία σε αυτήν.

«Η έγκριση της βεδολιζουμάμπης προέκυψε μετά από αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και ασφάλειας της στο πλαίσιο της τυχαιοποιημένης, διπλά τυφλής, ελεγχόμενης με εικονικό φάρμακο μελέτης GEMINI I στην οποία μετείχαν ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή ενεργή ελκώδη κολίτιδα, για τους οποίους η συμβατική θεραπεία ή η θεραπεία με ανταγωνιστές TNF-α δεν ήταν αποτελεσματική ή οι ασθενείς εμφάνισαν δυσανεξία σε αυτήν» συμπληρώνει ο Γιώργος Καραμανώλης, επίκουρος καθηγητής Γαστρεντερολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Παράλληλα, στην μελέτη GEMINI II φάνηκε ότι η βεδολιζουμάμπη ήταν πιο αποτελεσματική από το εικονικό φάρμακο αναφορικά με τη βελτίωση των συμπτωμάτων της νόσου Crohn. Σύμφωνα με τη μελέτη, στην οποία μετείχαν ενήλικες ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή ενεργή νόσο του Crohn στους οποίους η θεραπεία με συμβατικά φάρμακα ή με ανταγωνιστές TNF-α δεν ήταν αποτελεσματική ή οι ασθενείς εμφάνισαν δυσανεξία σε αυτήν, στο 15% των ασθενών που έλαβαν βεδολιζουμάμπη τα συμπτώματα υφέθησαν μετά από 6 εβδομάδες θεραπείας, σε σύγκριση με το 7% των ασθενών που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Ομοίως, και σε αυτή τη μελέτη, η διατήρηση της αποτελεσματικότητας της βεδολιζουμάμπης, συγκριτικά με το εικονικό φάρμακο, διατηρήθηκε έως και 52 εβδομάδες με το ποσοστό των ασθενών με ύφεση να φτάνει το 39%.

Την ίδια ώρα, βρίσκεται σε εξέλιξη η μελέτη GEMINI LTS, μια ανοιχτή έρευνα επέκτασης που εξετάζει τη μακροπρόθεσμη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα της βεδολιζουμάμπης για τη θεραπεία ενηλίκων με μέτρια ως σοβαρή ενεργή ελκώδη κολίτιδα και νόσο Crohn.

Χάσμα επικοινωνίας μεταξύ γιατρών – ασθενών

Παρά τα θετικά νέα, ο Συλλόγος Ατόμων με Νόσο Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Ελλάδας (HELLESCC) επισημαίνει το χάσμα επικοινωνίας μεταξύ γιατρών και ασθενών.

«Ένα από τα κύρια ζητήματα που απασχολούν τους ασθενείς είναι η πολυπλοκότητα της πάθησής τους που οδηγεί συχνά τους επαγγελματίες υγείας σε μια πολύπλοκη επεξήγηση των νόσων και της θεραπείας τους. Αυτό οδηγεί σε ένα έλλειμμα επικοινωνίας μεταξύ γιατρών και ασθενών, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει το ψυχολογικό φορτίο των ασθενών και τη συμμόρφωσή τους στη θεραπεία. Θεωρώντας ότι αλλάζει δραματικά ο τρόπος ζωής τους, οι ασθενείς με ΙΦΝΕ μπορούν να οδηγηθούν ακόμη και σε κοινωνικό αποκλεισμό», επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Τη ανάδειξη της κατάστασης επιχειρεί ο Σύλλογος μέσω της πρωτότυπης πρωτοβουλίας με τίτλο «Χαμένοι στη Μετάφραση». Πρόκειται για δύο παράλληλους μονολόγους με πρωταγωνίστριες της ηθοποιούς Εμμανουέλλα Αλεξίου και Ισαβέλλα Βλασιάδου, που αναδεικνύουν την έλλειψη στην επικοινωνία μεταξύ ασθενών και γιατρών. Αυτό το χάσμα επιχείρησε να γεφυρώσει με τον δικό του τρόπο ο ειδικός σε θέματα επικοινωνίας Ηλίας Γαληνός.

Το θεατρικό έργο παρουσιάστηκε με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νόσων του Εντέρου (ΙΦΝΕ), τη Δευτέρα 25 Μαΐου, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

health.in.gr

Sports in

Αυτός είναι ο πρώτος υποψήφιος για τον πάγκο της Λίβερπουλ

Μετά την διαφαινόμενη παραμονή του Τσάμπι Αλόνσο στη Μπάγερν Λεβερκούζεν, η Λίβερπουλ έχει τον επόμενο υποψήφιο αντί-Κλοπ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024