Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Άγις Τσουρός: Δείκτης ανάπτυξης και βιωσιμότητας των κρατών η Υγεία

Άγις Τσουρός: Δείκτης ανάπτυξης και βιωσιμότητας των κρατών η Υγεία

Με τη διαπίστωση ότι η Υγεία αποτελεί δείκτη της ανάπτυξης και της βιωσιμότητας κάθε χώρας, ο διευθυντής Πολιτικής και Διακυβέρνησης για την Υγεία και την Ευεξία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Άγις Τσουρός, υπογραμμίζει την ανάγκη σχεδιασμού ολοκληρωμένων προληπτικών προγραμμάτων υγείας και αξιοποίησης των βάσεων δεδομένων για την διασφάλιση ποιοτικής διαβίωσης και υγιούς γήρανσης του πληθυσμού.

Με τη διαπίστωση ότι η Υγεία αποτελεί δείκτη της ανάπτυξης και της βιωσιμότητας κάθε χώρας, ο διευθυντής Πολιτικής και Διακυβέρνησης για την Υγεία και την Ευεξία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Άγις Τσουρός, υπογραμμίζει την ανάγκη σχεδιασμού ολοκληρωμένων προληπτικών προγραμμάτων υγείας και αξιοποίησης των βάσεων δεδομένων για την διασφάλιση ποιοτικής διαβίωσης και υγιούς γήρανσης του πληθυσμού.

Επίσημος προσκεκλημένος στο 41ο Ετήσιο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών (10-13 Ιουνίου, Αθήνα), ο κ. Τσουρός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου επεσήμανε ότι θα πρέπει να αλλάξει ο συνολικός σχεδιασμός των προγραμμάτων των υπουργείων Υγείας των χωρών.

«Η Υγεία ειναι δείκτης ανάπτυξης και βιωσιμότητας των κρατών. Χρειαζόμαστε λοιπόν ένα μακροπρόθεσμο πλάνο που θα βασίζεται στην πρόληψη, αν θέλουμε να επιτύχουμε την υγιή γήρανση του πληθυσμού. Και σ’ αυτό θα πρέπει να συμβάλλουν όλοι. Δεν είναι μόνο δουλειά του υπουργείου Υγείας, αλλά συνολικά της εκάστοτε κυβέρνησης. Αναλογιστείτε μόνο ότι το ποσοστό ευθύνης που αναλογεί στο υπουργείο Υγείας για την πρόληψη των πρόωρων θανάτων αναλογεί μόλις στο 20%. Το υπόλοιπο έχει να κάνει με φορείς που εμπλέκονται στην διαχείριση του περιβάλλοντος, στην καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής μιας κοινωνίας. Η υγεία πρέπει να γίνει δείκτης της επίδοσης του έργου μιας ολόκληρης κυβέρνησης και όχι μόνο του Υπουργείου Υγείας» τόνισε.

Σύμφωνα με τον κ. Τσουρό, τα σημερινά συστήματα υγείας των χωρών πολύ σύντομα δε θα είναι σε θέση να διαχειριστούν την πολυνοσηρότητα που συνεπάγεται η αύξηση του πληθυσμού των ηλικιωμένων, παγκοσμίως. Προτείνει λοιπόν την επένδυση σε προληπτικά προγράμμα, αφού σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΠΟΥ «η πρόληψη μπορεί να έχει άμεσα οφέλη, αρκεί να ξεκινά από τα πρώτα στάδια της ζωής του ατόμου».

Προς την κατεύθυνση αυτή και σε συνέχεια των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας, φέτος τον Σεπτέμβριο ο ΟΗΕ υιοθετεί 17 νέους στόχους για τη Βιωσιμότητα του πλανήτη, με έμφαση στην Υγεία.

Ελλάδα: Αργά και σταθερά βήματα στην Ηλεκτρονική Υγεία

Από τη πλευρά του ο γενικός γραμματέας της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, Ελευθέριος Θηραίος, σχολιάζοντας την εικόνα που παρουσιάζει ο χώρος της Υγείας και της Ιατρικής στην Ελλάδα σημείωσε ότι «εν καιρώ δημοσιονομικών περικοπών και περιορισμένων δαπανών, η Ηλεκτρονική Υγεία αποτελεί τον δρόμο της ανάπτυξης και της εξέλιξης του υπάρχοντος συστήματος υγείας για τη χώρα μας. Η χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής στον τομέα των υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Υγείας θα συνεισφέρει σημαντικά σε μια πληθώρα κρίσιμων ιατρικών αναγκών, δίνοντας λύσεις στη διαχείριση των χρόνιων παθήσεων, στη διασφάλιση συνέχειας στη φροντίδα, και κυρίως βοηθώντας το σύστημα υγείας να προσφέρει τα βέλτιστα, μέσω αυτού του μοντέλου περίθαλψης, στο σύνολο των ασθενών».

Προς την κατεύθυνση αυτή, με αργά αλλά σταθερά βήματα ολοκληρώνονται τα Μητρώα Ασθενών για πολλές παθήσεις. Συγκεκριμένα έχει ήδη ολοκληρωθεί το Μητρώο για την Ηπατίτιδα C, ενώ προς ολοκλήρωση βαίνουν τα Μητρώα για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας και τον Διαβήτη.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, Γρηγόριος Κουράκλη, πρόσθεσε ότι θετική εξέλιξη είναι και η δημιουργία του Σχολείου Ορθής Κλινικής Πρακτικής για την εκπαίδευση νέων γιατρών.

«Σε κλειστές ομάδες των 25 ατόμων, μετά από αυστηρή επιλογή, εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, εκπαιδεύει τους νέους γιατρούς πάνω στην εφαρμογή των κλινικών πρωτοκόλλων. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα οργανωμένο σύμφωνα με το διεθνές σύστημα πιστοποίησης ISO, που στόχο έχει να βελτιώσει το επίπεδο της παρεχόμενης φροντίδας υγείας στην Ελλάδα» σημείωσε ο κ. Κουράκλης.

Τέλος, τόσο ο κ. Θηραίος όσο και ο κ. Κουράκλης επεσήμαναν την ανάγκη διαμόρφωσης ενός ευνοϊκότερου πλαισίου διενέργειας Κλινικών Μελετών στην Ελλάδα. Η Ιατρική Εταιρεία Αθηνών και η Ελληνική Εταιρεία Φαρμακευτικής Ιατρικής συζητούν ήδη μια δέσμη προτάσεων που θα καταθέσουν προς την Πολιτεία.

Οι προτάσεις προς την Πολιτεία επικεντρώνονται στην αναγκαιότητα συγκρότησης ενός Εθνικού Κέντρου Κλινικών Μελετών, για υιοθέτηση ενός σύγχρονου, σταθερού και προβλέψιμου πλαισίου διεξαγωγής κλινικών μελετών, μέσω της κατάρτισης εθνικού σχεδιασμού και στρατηγικής, ώστε να προσελκύονται και να διατηρούνται οι κλινικές μελέτες στη χώρα.

Στην κατεύθυνση αυτή, κρίσιμη σημασία έχει ο συντονισμός των ΔΥΠΕ, που θα καταστήσει δυνατή την εναρμόνιση των καλών πρακτικών και της εκπαίδευσης, την υποστήριξη των ΔΥΠΕ στη γρήγορη επίλυση θεμάτων και την επεξεργασία και εφαρμογή καινοτομιών στη διαχείριση των κλινικών μελετών. Μάλιστα, με σκοπό τη βελτίωση των υποδομών και την παροχή συνεχιζόμενης εκπαίδευσης, συνιστάται η αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού της χώρας μέσω της προβολής της αριστείας για την προσέλκυση κλινικών μελετών, η ανάπτυξη κινήτρων σχετικά με την κλινική έρευνα σε επιστήμονες και Διοικήσεις νοσοκομείων καθώς και η διαρκής και συστηματική ενημέρωση της κοινωνίας, των ενώσεων ασθενών και των μεμονωμένων ασθενών για τα οφέλη των κλινικών μελετών.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 60-50: Ισοφάρισε σε 2-2 και ο τίτλος θα κριθεί σε πέμπτο παιχνίδι

Ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε την σειρά με τον Ολυμπιακό (60-50), στους τελικούς της Α1 Μπάσκετ Γυναικών και πλέον όλα θα κριθούν στο 5ο ματς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024