Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Θετικά βλέπουν ΠΕΦ και ΣΦΕΕ τις εξαγγελίες Κουρουμπλή για το φάρμακο

Θετικά βλέπουν ΠΕΦ και ΣΦΕΕ τις εξαγγελίες Κουρουμπλή για το φάρμακο

Θετικά αποτιμούν οι ελληνικές και ξένες φαρμακοβιομηχανίες τις χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, σχετικά με την φαρμακευτική πολιτική της κυβέρνησης. Ζητούν, ωστόσο, διαρθρωτικές αλλαγές και εποικοδομητική συνεργασία με το υπουργείο για την εξυγίανση της φαρμακευτικής αγοράς.

Θετικά αποτιμούν οι ελληνικές και ξένες φαρμακοβιομηχανίες τις χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, σχετικά με την φαρμακευτική πολιτική της κυβέρνησης. Ζητούν, ωστόσο, διαρθρωτικές αλλαγές και εποικοδομητική συνεργασία με το υπουργείο για την εξυγίανση της φαρμακευτικής αγοράς.

Συγκεκριμένα, η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι οι δηλώσεις του κ. Κουρουμπλή «κινούνται προς την κατεύθυνση του εξορθολογισμού της Πολιτικής Φαρμάκου και της εξυγίανσης της φαρμακευτικής αγοράς» αλλά χαρακτηρίζει μη ρεαλιστικό τον προϋπολογισμό της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης για το 2015 στα 2 δισ. ευρώ.

Η ΠΕΦ θεωρεί θετικό στοιχείο την πρόθεση της Πολιτείας να προχωρήσει στο σχεδιασμό μιας σταθερής συνολικής φαρμακευτικής πολιτικής, ενώ ως προς την απλοποίηση του συστήματος επιστροφών και του rebate όγκου βάσει πωλήσεων προκειμένου να εξοικονομηθούν επιπλέον 150 εκατ. € για το 2015, σημειώνει ότι παρόλο που ο καταμερισμός των επιστροφών με βάση τον όγκο αποτελεί δίκαιη προσέγγιση, το επιπλέον ποσό των 150 εκατ. € είναι μη ρεαλιστικό και δυσβάστακτο.

Οι έλληνικές φαρμακευτικές εταιρίες προτείνουν το σύστημα της αναλογικότητας να ισχύσει αλλά το συνολικό ποσό rebate και clawback να μην ξεπερνά το 10% της δαπάνης. «Το υπόλοιπο ποσό μπορεί να προέλθει από διαρθρωτικά μέτρα όπως ο έλεγχος της συνταγογράφησης, ο εξορθολογισμός της χρήσης των νέων ακριβών θεραπειών, η επέκταση της χρήσης των πρωτοκόλλων συνταγογράφησης και το πλαφόν συνταγογράφησης» σημειώνουν.

Τέλος, η ΠΕΦ τάσσεται στο πλευρό της κυβέρνησης για τη μείωση της συμμετοχής των ασθενών και την εισαγωγή οικονομικών κριτηρίων με στόχο την ανακούφιση των ασθενών οικονομικά πολιτών, τονίζοντας ότι θα είναι αρωγός σε κάθε ανάλογη προσπάθεια μέσω της διάθεσης ελληνικών φαρμάκων, είτε σε χαμηλές τιμές, είτε ακόμη και δωρεάν.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Εταιριών Ελλάδoς (ΣΦΕΕ) ζητά την αύξηση της ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης για το 2015 στα 2,2- 2,3 δισ. ευρώ, καθώς θεωρεί ότι τα εξαγγελθέντα μέτρα «είναι μακριά ωστόσο από την επίλυση των κεντρικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η φαρμακοβιομηχανία, η οποία ακόμη μια φορά καλείται να σηκώσει ένα δυσανάλογα μεγάλο φορτίο, την ίδια στιγμή που έχουμε εξαντλήσει κάθε δυνατότητα ώστε να μην φτάσει στον Έλληνα ασθενή το μέγεθος του προβλήματος από την καθυστέρηση αποπληρωμής των χρεών προς τις εταιρίες, το οποίο σωρευτικά έχει ανέλθει στο 1,05 δισ. ευρώ», αναφέρεται στην ανακοίνωσή του.

Ο ΣΦΕΕ καλεί την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να ανταποκριθεί στις επείγουσες ανάγκες χωρίς να παραγνωρίζει τις προτάσεις του κλάδου. «Με προτεραιότητα την ασφάλεια των ασθενών, την απρόσκοπτη και ισότιμη πρόσβαση όλων σε νέες θεραπείες και την υποστήριξη του ιατρικού προσωπικού. Για ένα δίκαιο, σύγχρονο και βιώσιμο σύστημα Υγείας, το οποίο αποτελεί τον κοινό μας στόχο και το πεδίο για συνεννόηση», καταλήγει η ανακοίνωση.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024