Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Το 40% των ασθενών δεν γνωρίζει ότι πάσχει από θυρεοειδοπάθεια

Το 40% των ασθενών δεν γνωρίζει ότι πάσχει από θυρεοειδοπάθεια

Αδιάγνωστοι παραμένουν έως και το 40% των ατόμων με παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα στην Ελλάδα, είτε γιατί δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν, είτε λόγω της ήπιας συμπτωματολογίας. Παράλληλα, από τη δεκαετία του 1990 και έπειτα καταγράφεται αύξηση της συχνότητας των κακοηθειών του θυρεοειδούς.

Αδιάγνωστοι παραμένουν έως και το 40% των ατόμων με παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα στην Ελλάδα, είτε γιατί δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν, είτε λόγω της ήπιας συμπτωματολογίας. Παράλληλα, από τη δεκαετία του 1990 και έπειτα καταγράφεται αύξηση της συχνότητας των κακοηθειών του θυρεοειδούς.

Η αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα Ηashimoto αποτελεί την πιο συχνή αιτία υποθυρεοειδισμού και την πιο συχνή νόσο του αδένα. Οι γυναίκες παρουσιάζουν περίπου πέντε φορές μεγαλύτερη συχνότητα νόσου από τους άνδρες, ενώ σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, καταγράφεται αύξηση της αυτοάνοσης θυρεοειδίτιδας και στα παιδιά.

Τα συμπτώματα, πολλές φορές, είναι ήπια ή γίνονται αντιληπτά μόνο μετά από προσεκτική κλινική εξέταση. Το γεγονός αυτό δημιουργεί δυσκολίες σε πολλούς ασθενείς να καταλάβουν την πάθηση τους. Έτσι, στις ΗΠΑ σήμερα οι πάσχοντες από νοσήματα του θυρεοειδούς ανέρχονται στα 30.000.000, ενώ άλλα 20.000.000 – 30.000.000 είναι δυνητικοί ασθενείς, που είτε δε γνωρίζουν την νόσο τους, είτε θα την εκδηλώσουν μέσα στα επόμενα χρόνια.

Ανάλογοι είναι και οι αριθμοί στην Ελλάδα, με τους ασθενείς να ανέρχονται περίπου στο 1.000.000.
Μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί στην ελληνική επικράτεια στο πρόσφατο παρελθόν έχουν δείξει ότι, οι θυρεοειδοπάθειες παρουσιάζουν αυξημένη συχνότητα σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως η Οροσειρά της Πίνδου και οι νομοί Αιτωλοακαρνανίας, Εύβοιας, Λακωνίας, καθώς και η ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου.

Παράλληλα, ο καρκίνος του θυρεοειδούς εξακολουθεί να παρουσιάζει σημαντική αύξηση, τόσο σε διεθνές επίπεδο, όσο και στη χώρα μας. Από τις τέσσερις μορφές του, ουσιαστική αύξηση παρουσιάζει ο θηλώδης, ιδιαίτερα το θηλώδες μικροκαρκίνωμα (<1 εκ). Ο καρκίνος του θυρεοειδούς είναι ο συχνότερα εμφανιζόμενος καρκίνος μεταξύ όλων των τύπων καρκίνου στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, η πρόγνωσή του είναι πολύ καλή και εξαρτάται απο την έγκαιρη διάγνωση. Η θεραπεία είναι η ολική θυρεοειδεκτομή και, συχνά, η χορήγηση ραδιενεργού ιωδίου. Ασθενείς με ανθεκτικό στο ραδιενεργό ιώδιο καρκίνο, που είχαν κακή πρόγνωση, σήμερα έχουν, πλέον, ελπίδες, καθώς νέα φάρμακα, οι αναστολείς της κινάζης της τυροζίνης, μπορεί να επιμηκύνουν σημαντικά τη ζωή τους.

Δωρεάν εξέταση και ενημέρωση στην Αθήνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θυροειοδούς στις 25 Μαΐου, το Τμήμα Θυρεοειδούς της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας και το Τμήμα Θυρεοειδούς του Ευγενιδείου Θεραπευτηρίου, διοργανώνουν ενημερωτική εκδήλωση στην Αθήνα, η οποία στοχεύει στην έγκυρη ενημέρωση των πολιτών, με διανομή πληροφοριακού υλικού και κλινική εξέταση.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας και θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 25 Μαΐου 2015 στη συμβολή των οδών Βουκουρεστίου και Σταδίου (ώρες 10:00 – 16:00) όπου εθελοντές γιατροί θα προσφέρουν υπερηχογραφικό έλεγχο και ψηλάφηση.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν ο καθηγητής Ενδοκρινολογίας του Πανεπιστημίου της Ουλμ και της Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Λεωνίδας Ντούντας και η καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας, της Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρία Αλεβιζάκη, υπεύθυνοι του Τμήματος Θυρεοειδούς της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας, επεσήμαναν την αξία του προληπτικού ελέγχου, τόσο για τον γενικό πληθυσμό, όσο και για τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό παθήσεων του θυρεοειδούς αδένα.

Όπως είναι γνωστό, ο θυρεοειδής είναι ένας σημαντικός ενδοκρινής αδένας του ανθρωπίνου σώματος, ο οποίος ρυθμίζει τις καύσεις και το μεταβολισμό του οργανισμού και παράγει δύο ζωτικής σημασίας ορμόνες, τη θυροξίνη (Τ4) και την τριιωδοθυρονίνη (Τ3). Οι ορμόνες αυτές ρυθμίζουν διάφορες απαραίτητες κυτταρικές λειτουργίες που αφορούν την κατανάλωση ενέργειας στους ιστούς. Η λειτουργία του εξαρτάται και από την υπόφυση, ένα μικρό αδένα του εγκεφάλου.

Οι διαταραχές του θυρεοειδούς δεν αφορούν μόνο στην υπερβολική ή ανεπαρκή έκκριση των θυρεοειδικών ορμονών (υπερ- και υποθυρεοειδισμός), αλλά και σε άλλες δυνητικά επικίνδυνες παθήσεις, όπως οι όζοι, η οζώδης βρογχοκήλη κ.τ.λ. Οι παθήσεις αυτές, μάλιστα, εάν δε διαγνωστούν και δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα με βαριές επιπλοκές, όπως καρδιαγγειακά συμβάματα, απορρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη, βλάβες στο έμβρυο κατά την κύηση, υπογονιμότητα στον άνδρα και τη γυναίκα, καρκίνο κ.α.

«Όλοι οι άνθρωποι θα πρέπει τουλάχιστον μια φορά να υποβληθούν σε προληπτικό έλεγχο. Όταν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό, δηλαδή κάποιος εκ των δύο γονέων είναι πάσχων από θυρεοειδοπάθεια, τα παιδιά θα πρέπει να ελέγχονται συστηματικά, καθώς υπάρχει πιθανότητα εμφάνισης κατά τη διάρκεια της εφηβείας. Επίσης, απαραίτητος είναι και ο προληπτικός έλεγχος των γυναικών πριν την εγκυμοσύνη, ενώ στην περίπτωση που η γυναίκα πάσχει ήδη από κάποια θυρεοειδοπάθεια θα πρέπει να τίθεται υπό αυστηρό ιατρικό έλεγχο ειδικά κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης», σύμφωνα με την κ.Αλεβιζάκη.

Πρόσφατα, η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία, σε συνεργασία με το Συμβούλιο Διατροφής, δημοσίευσαν κατευθυντήριες οδηγίες οι οποίες συνιστούν οι έγκυες να λαμβάνουν πολυβιταμινούχα συμπληρώματα με 150mg ιωδίου.

Τέλος, ο κ. Ντούντας υπενθύμισε ότι η αγωγή του υποθυρεοδισμού βασίζεται στην χορήγηση της συνθετικής θυροξίνης. Εφέτος εορτάζουμε τα 100 χρόνια από την απομόνωση της θυροξίνης, μια ανακάλυψη που άλλαξε τη ζωή εκατομμυρίων ασθενών. Εξελίξεις έχουμε και σε αυτόν τον τομέα, με μια νέα υγρή μορφή θυροξίνης σε μαλακή κάψουλα.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024