Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ανησυχία προκαλεί η αυξημένη συχνότητα της υπέρτασης στα παιδιά

Ανησυχία προκαλεί η αυξημένη συχνότητα της υπέρτασης στα παιδιά

Ανησυχητική αύξηση της υπέρτασης στα παιδιά παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, κυρίως λόγω παχυσαρκίας και κακής διατροφής, επισημαίνει η Ελληνική Εταιρεία Υπέρτασης ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Υπέρτασης (17/5). Παράλληλα, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι πάνω από δύο εκατομμύρια Έλληνες πάσχουν από τη νόσο, με τα 3/4 αυτών να μην επιτυγχάνουν τη ρύθμιση της.

Ανησυχητική αύξηση της υπέρτασης στα παιδιά παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, κυρίως λόγω παχυσαρκίας και κακής διατροφής, επισημαίνει η Ελληνική Εταιρεία Υπέρτασης ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Υπέρτασης (17/5). Παράλληλα, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι πάνω από δύο εκατομμύρια Έλληνες πάσχουν από τη νόσο, με τα 3/4 αυτών να μην επιτυγχάνουν τη ρύθμιση της.

«Πάνω από το 1/3 των ενηλίκων στην Ελλάδα έχουν υπέρταση, όπως επίσης και πάνω από το 50% των ηλικιωμένων. Πρόκειται για μια νόσο του σύγχρονου πολιτισμού, με μεγάλη επίπτωση στα καρδιαγγειακά νοσήματα. Ιδιαίτερη ανησυχία μας προκαλεί τα τελευταία χρόνια η αύξηση της συχνότητας της υπέρτασης στα παιδιά, όπως αποτυπώνεται στην αύξηση του αριθμού των επισκέψεων στα Ιατρεία Υπέρτασης που λειτουργούν σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας», σημειώνει η Στέλλα Δούμα, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Υπέρτασης (ΕΕΥ), καθηγήτρια Παθολογίας στο ΑΠΘ και διευθύντρια της Γ’ Παθολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης.

Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι κύριος παράγοντας νόσησης ή και θανάτου, διεθνώς. Πρόκειται για την κύρια αιτία εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής ανεπάρκειας και τη δεύτερη συχνότερη αιτία εμφράγματος.

Ως υπέρταση ορίζεται στην κλινική πράξη, η συστολική (μεγάλη) αρτηριακή πίεση ίση ή μεγαλύτερη από 140mmHg ή/και η διαστολική (μικρή) αρτηριακή πίεση ίση ή μεγαλύτερη από 90mmHg. Τα όρια αυτά ισχύουν για όλους τους ενήλικες ανεξάρτητα από την ηλικία και το φύλο.

«Αν και η διάγνωσή της είναι απλή διαδικασία, δυστυχώς στο 50% των περιπτώσεων παραμένει αδιάγνωστη. Επιπλέον, τα 3/4 των πασχόντων από υπέρταση ενώ παίρνουν φαρμακευτική αγωγή, δυστυχώς δεν είναι ρυθμισμένοι επαρκώς», εξηγεί ο Γεώργιος Στεργίου, αντιπρόεδρος της ΕΕΥ, καθηγητής Παθολογίας και Υπέρτασης στη Γ’ Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου «Σωτηρία».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή Καρδιολογίας στην Καρδιολογική Κλινική του «Ιπποκρατείου» Νοσοκομείου της Αθήνας και γενικό γραμματέα της ΕΕΥ, Κωνσταντίνο Τσιούφη, η διάγνωση της υπέρτασης περιπλέκεται πολλές φορές από την ίδια την πολυπλοκότητα του ανθρώπινου οργανισμού, αλλά και τη διαρκή μεταβλητότητα των τιμών της αρτηριακής πίεσης του αίματος.

Για το λόγο αυτό η Ελληνική Εταιρεία Υπέρτασης, τόσο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της νόσου, όσο και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους εκπονεί ενημερωτικές καμπάνιας για το κοινό αλλά και την ιατρική κοινότητα.

«Τα τελευταία χρόνια, θέλετε λόγω οικονομικής κρίσης, θέλετε λόγω άλλων προβλημάτων, οι έλληνες επισκέπτονται όλο και πιο σπάνια τις δομές Υγείας. Η επισκεψιμότητα στα Ιατρεία Υπέρτασης έχει μειωθεί, αλλά και όταν πια φτάσουν στην πόρτα μας οι ασθενείς, η κατάσταση είναι πια εδραιωμένη και χρήζει θεραπευτικής αντιμετώπισης. Βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί και η έλλειψη εγρήγορσης των μη ειδικών γιατρών που στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, δεν αναλαμβάνουν δράση για την αντιμετώπιση του υπερτασικού ασθενή. Με κάθε δυνατή ευκαιρία, λοιπόν, πρσπαθούμε να κινητοποιήσουμε γιατρούς και κοινό, ώστε να προλαμβάνουμε την εμφάνιση της υπέρτασης και να την ελέγχουμε αποτελεσματικά», σύμφωνα με την κ. Δούμα.

Οι επιστήμονες υπενθυμίζουν ότι, όλοι ανεξαρτήτως ηλικίας θα πρέπει να ελέγχουμε την αρτηριακή μας πίεση τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο.

«Εάν δεν έχετε ιστορικό υπέρτασης θα πρέπει να ελέγχετε, είτε στο ιατρείο, είτε κατ’ οίκον την αρτηριακή πίεση σας μια φορά τον χρόνο. Και επειδή σε κάθε ελληνικό σπίτι υπάρχει ένα τουλάχιστον πιεσόμετρο, να διευκρινίσουμε ότι τα ηλεκτρονικά πιεσόμετρα έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να μετρούν την αρτηριακή πίεση στο αριστερό χέρι. Συνεπώς, η μέτρηση πρέπει γίνεται μόνο στον αριστερό βραχίονα. Σε διαφορετική περίπτωση, υπάρχει κίνδυνος λανθασμένου αποτελέσματος», τονίζει ο κ. Στεργίου.

Ωστόσο, οι πάσχοντες από υπέρταση θα πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τον θεράποντα ιατρό τους και να μετρούν κατ’ οίκον την πίεσή τους μόνο υπό στις αυστηρές οδηγίες του. «Έχει αποδειχθεί ότι, όταν γιατρός και ασθενής έχουν καλή συνεργασία, τότε η συμμόρφωση ειναι καλύτερη και η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης συμβαίνει ευκολότερα», συμπληρώνει ο κ. Τσιούφης.

Κι ενώ η θεραπευτική φαρέτρα των γιατρών βρίθει επιλογών για τη διαχείριση της υπέρτασης, δυστυχώς πολλοί ασθενείς φτάνουν στο σημείο να διαπραγματεύονται την αγωγή τους, με γνώμονα το κόστος συμμετοχής στα φάρμακα. Να σημειωθεί ότι το μέσο μηνιαίο κόστος της υπερτασικής αγωγής κυμαίνεται από 3 έως και 60 ευρώ, ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης.

«Υπάρχουν διάφορες επιλογές για την φαρμακευτική θεραπεία, η οποία εξασφαλίζει αποτελεσματική προστασία από τα καρδιαγγειακά επεισόδια, χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες. Για να επιτευχθεί άριστη ρύθμιση της πίεσης σχεδόν στις μισές περιπτώσεις χρειάζεται συνδυασμός 2-3 φαρμάκων. Πλέον η απλοποίηση της θεραπείας με φάρμακα σε μια δόση, κάθε πρωί, με συνδυασμό 2-3 δραστικών ουσιών σε ένα χάπι, έχει βελτιώσει τη συμμόρφωση των ασθενών και έχει οδηγήσει σε καλύτερο έλεγχο της πάθησης», σύμφωνα με τον κ. Τσιούφη.

Παράλληλα, η υγιεινή διατροφή, η κατανάλωση πολλών φρούτων και λαχανικών, γαλακτοκομικών χωρίς λίπη, η μείωση του αλατιού, η τακτική σωματική άσκηση, η διατήρηση φυσιολογικού βάρους, η κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο και η αποφυγή του καπνίσματος, μπορούν να συμβάλλουν στον καλύτερο έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.

Δωρεάν μετρήσεις αρτηριακής πίεσης

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Υπέρτασης, η ΕΕΥ πραγματοποιεί δωρεάν μετρήσεις αρτηριακής πίεσης και διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων, το Σάββατο, 16 Μαΐου, και ώρα 9:30 – 14:00 μ.μ. στις εξής πόλεις:

  • Αθήνα (Αμπελόκηποι – σταθμός Μετρό, Αλεξάνδρας & Σούτσου)
  • Θεσσαλονίκη (Πλατεία Αριστοτέλους – κάτω από τη Μητροπόλεως)
  • Πάτρα (Πλατεία Αγ. Γεωργίου)
  • Καλαμάτα (Πλατεία Βασ. Γεωργίου)
  • Τρίπολη (Πλατεία Γεωργίου Β’)
  • Χανιά (Πλατεία Δημοτικής Αγοράς)
  • Ηράκλειο Κρήτης (Πλατεία Ελ. Βενιζέλου)
  • Λάρισα (Κεντρική Πλατεία, μπροστά από το σπιτάκι του Δήμου)
  • Βόλος (Πλατεία Αγ. Νικολάου)
  • Τρίκαλα (Κεντρική Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου)
  • Ιωάννινα (Μπροστά από το Κτίριο Περιφέρειας Ηπείρου)
  • Σέρρες (Πλατεία Ελευθερίας)


Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Τεράστια επιτυχία για τον Ολυμπιακό: Ξανά πρωταθλητές ΕΣΚΑΝΑ οι Έφηβοι!

Οι έφηβοι του Ολυμπιακού αναδείχθηκαν πρωταθλητές ΕΣΚΑΝΑ για 8η συνεχή σεζόν!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024