Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ελπιδοφόρες εξελίξεις για τη θεραπεία της πνευμονικής υπέρτασης

Ελπιδοφόρες εξελίξεις για τη θεραπεία της πνευμονικής υπέρτασης

Με μια θετική εξέλιξη, την πρώτη διπλή μεταμόσχευση καρδιάς-πνευμόνων σε έλληνα πάσχοντα από πνευμονική υπέρταση (ΠΥ), τιμά την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της νόσου (5/5) ο Σύλλογος Ελλήνων Ασθενών με Πνευμονική Υπέρταση. Ελπιδοφόρα είναι όμως και τα δεδομένα στο τομέα της φαρμακευτικής αγωγής, καθώς αναμένεται σύντομα η κυκλοφορία νέων σκευασμάτων.

Με μια θετική εξέλιξη, την πρώτη διπλή μεταμόσχευση καρδιάς-πνευμόνων σε έλληνα πάσχοντα από πνευμονική υπέρταση (ΠΥ), τιμά την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της νόσου (5/5) ο Σύλλογος Ελλήνων Ασθενών με Πνευμονική Υπέρταση. Ελπιδοφόρα είναι όμως και τα δεδομένα στο τομέα της φαρμακευτικής αγωγής, καθώς αναμένεται σύντομα η κυκλοφορία νέων σκευασμάτων.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε η πρόεδρος του συλλόγου, Ιωάννα Αλυσανδράτου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πνευμονικής Αρτηριακής Υπέρτασης, ανακοίνωσε ότι προσφάτως για πρώτη φορά ένας έλληνας ασθενής υπεβλήθη σε διπλή μεταμόσχευση καρδιάς-πνευμόνων σε εξειδικευμένο μεταμοσχευτικό κέντρο του εξωτερικού.

«Πρόκειται πραγματικά για μια πολύ θετική εξέλιξη για εμάς τους περίπου 500 που πάσχουμε από το σπάνιο και ανίατο αυτό νόσημα. Βέβαια, τα αποτελέσματα της μεταμόσχευσης θα φανούν εν ευθέτω χρόνω. Σε κάθε περίπτωση, όμως, εμείς είμαστε πολύ αισιόδοξοι και χαρούμενοι, δεδομένου ότι η θνησιμότητα της νόσου είναι πολύ υψηλή, 15% στο 1 έτος και 32% στα 3 χρόνια μετά τη διάγνωση», σημείωσε.

Η Πνευμονική Υπέρταση (ΠΥ) είναι μια σπάνια, σοβαρή, προοδευτική και απειλητική για τη ζωή νόσος της καρδιάς και των πνευμόνων, στην οποία η πίεση του αίματος στις πνευμονικές αρτηρίες είναι πάνω από 25 mm Hg και η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια της δεξιάς κοιλίας της καρδιάς και θάνατο.

H νόσος εξελίσσεται ταχύτατα με σοβαρό αντίκτυπο στους πάσχοντες και στις οικογένειές τους. Επειδή πολλά από τα αρχικά συμπτώματα της ΠΥ (δύσπνοια, λαχάνιασμα, αίσθημα σύσφιξης στον θώρακα, μελάνιασμα χειλιών και άκρων, καθώς και κόπωση) είναι ήπια και μη ειδικά, μπερδεύονται με κοινές διαγνώσεις, όπως π.χ. το άσθμα. Έτσι, η διάγνωση γίνεται συχνά όταν πια η νόσος έχει γίνει ήδη πολύ σοβαρή.

Σύμφωνα με την κ. Αλυσανδράτου, η δημιουργία εξειδικευμένων κέντρων αναφοράς για τη νόσο, καθώς και η εκπαίδευση των γιατρών μπορεί να συντελέσουν στην πρώιμη διάγνωση της πνευμονικής υπέρτασης.

«Για τους ασθενείς ο χρόνος μετρά, σε όλα τα επίπεδα της ζωής τους. Κάθε χρονοκαθυστέρηση οδηγεί πιο κοντά στον θάνατο. Η αργή διάγνωση, η αναζήτηση της σωστής θεραπείας, αλλά και η γραφειοκρατία που αντιμετωπίζει κάθε μήνα ο έλληνας ασθενής για να πάρει τα φάρμακά του, είναι οι εχθροί που τον σπρώχνουν πιο κοντά στο τέλος της ζωής», ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του συλλόγου ασθενών.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Γεώργιο Γιαννακούλα, λέκτορα Καρδιολογίας του ΑΠΘ, υπεύθυνος του τμήματος Συγγενούς Καρδιοπάθειας και Πνευμονικής Υπέρτασης του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ και μέλος του Πυρήνα της Ομάδας Εργασίας της Πνευμονικής Κυκλοφορίας της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας «στο προσεχές Πανευρωπαϊκό Καρδιολογικό Συνέδριο που θα διεξαχθεί σε τέσσερις μήνες στο Λονδίνο θα ανακοινωθούν οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες για την Πνευμονική Υπέρταση από την Ευρωπαϊκή Καρδιολογική και Πνευμονολογική Εταιρεία που θα καθορίσουν τα νέα δεδομένα στη διάγνωση και θεραπεία της νόσου και θα πρέπει να τηρούνται από όλους τους θεράποντες ιατρούς που ασχολούνται με το εν λόγο νόσημα».

Στις νέες οδηγίες θα περιλαμβάνονται νέα θεραπευτικά μόρια για την καλύτερη διαχείριση της νόσου, χειρουργικές παρεμβάσεις ανακούφισης, αλλά και σαφείς συστάσεις για τη θέση της σωματικής άσκησης στη ζωή των ασθενών. Πρόκειται για την πρώτη φορά που σε κατευθυντήριες οδηγίες θα περιλαμβάνονται και οδηγίες για τη γυμναστική, αφού μέχρι σήμερα απαγορευόταν αυστηρώς η σωματική δραστηριοποίηση των ασθενών με ΠΥ.

Ενημερωθείτε για την Πνευμονική Υπέρταση

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πνευμονικής Υπέρτασης, ο σύλλογος ελλήνων ασθενών διοργανώνει δράσεις ενημέρωσης και συμμετάσχει σε δρώμενα για την αναγνώριση της νόσου, την ευαισθητοποίηση του ελληνικού κοινού και της ιατρικής κοινότητας.

Οι εκδηλώσεις της Παγκόσμιας Ημέρας Πνευμονικής Υπέρτασης αποσκοπούν στην αναγνώριση της νόσου και την εδραίωση της σε όλα τα πανεπιστημιακά και κοινωνικά δρώμενα. Η φετινή εκστρατεία ενημέρωσης περιλαμβάνει περίπτερα ενημέρωσης στην Πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα και στον Λευκό Πύργο στην Θεσσαλονίκη, ενώ το Σάββατο 9 Μαΐου και ώρα 16.00 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί για τρίτη συνεχιζόμενη χρονιά ποδηλατική βόλτα με σημείο εκκίνησης το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Να σημειωθεί ότι, φέτος πραγματοποιήθηκε συμμετοχή αθλητών στο Run Greece του Ηρακλείου Κρήτης, καθώς και στον Ημιμαραθώνιο των Αθηνών, στήθηκε περίπτερο ενημέρωσης στο The Mall Athens και στον 22ο ποδηλατικό γύρο της Αθήνας έγινε διανομή ενημερωτικού υλικού της νόσου.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024