Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η οκριπλασμίνη αποτρέπει την απώλεια όρασης λόγω υαλοειδοωχρικής έλξης

Η οκριπλασμίνη αποτρέπει την απώλεια όρασης λόγω υαλοειδοωχρικής έλξης

Μια φαρμακολογική θεραπεία έχουν πλέον στην διάθεσή τους οι οφθαλμίατροι για τη θεραπεία της υαλοειδοωχρικής έλξης, που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της όρασης αν μείνει αθεράπευτη. Η οκριπλασμίνη έχει ήδη χορηγηθεί επιτυχώς σε 140 έλληνες ασθενείς, κατόπιν γνωμοδότησης επιστημονικής επιτροπής του ΕΟΠΥΥ.

Μια φαρμακολογική θεραπεία έχουν πλέον στην διάθεσή τους οι οφθαλμίατροι για τη θεραπεία της υαλοειδοωχρικής έλξης, που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της όρασης αν μείνει αθεράπευτη. Η οκριπλασμίνη έχει ήδη χορηγηθεί επιτυχώς σε 140 έλληνες ασθενείς, κατόπιν γνωμοδότησης επιστημονικής επιτροπής του ΕΟΠΥΥ.

Η υαλοειδοωχρική έλξη, προσβάλλει περίπου 20 – 25 άτομα ανά 100.000 πληθυσμού στην Ευρώπη και έχει ελαφρώς υψηλότερη συχνότητα στις γυναίκες. Στα πρώιμα στάδια της συνεπάγεται μια δυσκολία στην κεντρική όραση, μια αδυναμία εστίασης σε λεπτομέρειες μιας εικόνας, καθώς και μια παραμόρφωση σε γραμμές τις οποίες το άτομο εκλαμβάνει ως καμπύλες. Η θόλωση αυτή εξελίσσεται βαθμιαία σε ένα κεντρικό «σκότωμα», όπου λείπει κυριολεκτικά ένα κομμάτι της εικόνας και υπάρχει πλήρης αδυναμία ανάγνωσης.

Η διάγνωση του συνδρόμου υαλοειδοωχρικής έλξης γίνεται με μια οφθαλμολογική εξέταση που περιλαμβάνει βυθοσκόπηση και εξέταση οπτικής τομογραφίας συνοχής (ΟCT) η οποία και επιβεβαιώνει την έλξη στην κεντρική περιοχή της όρασης.

Μοναδική θεραπευτική επιλογή μέχρι πρότινος αποτελούσε η χειρουργική αφαίρεση της έλξης με τη μέθοδο της υαλοειδεκτομής. Ωστόσο, η πρόσφατη έγκριση του βιολογικού παράγοντα οκριπλασμίνη δίνει στον οφθαλμίατρο την δυνατότητα να επέμβει σε ένα πρώιμο στάδιο γεφυρώνοντας έτσι ένα θεραπευτικό κενό και αποτρέποντας σε πολλές περιπτώσεις την αναγκαίοτητα της υαλοειδεκτομής.

«Η οκριπλασμίνη εγχύεται μια φορά απευθείας στον υαλοειδή και λειτουργεί κυριολεκτικά ως ένα «βιολογικό νυστέρι» που εκτελεί μια μέχρι πρότινος αποκλειστικά χειρουργική πράξη. Η αποτελεσματικότητά της αγγίζει και το 70%. Λειτουργεί συμπληρωματικά και δεν αντικαθιστά τη χειρουργική επέμβαση. Το θεραπευτικό αποτέλεσμα γίνεται αντιληπτό ήδη από τις πρώτες πέντε ημέρες της έγχυσης και μετά από έναν περίπου μήνα μπορούμε να δούμε το τελικό αποτέλεσμα. Ήδη 140 έλληνες ασθενείς έχουν υποβληθεί επιτυχώς στην αγωγή. Το κόστος, που κυμαίνεται περίπου στα 2.500 ευρώ, καλύπτεται εξ ολοκλήρου από τον ΕΟΠΥΥ, αφού προηγουμένως ο ασθενής έχει περάσει από επιστημονική επιτροπή αξιολόγησης», εξηγεί ο χειρούργος-οφθαλμίατρος με εξειδίκευση στις παθήσεις του Υαλοειδούς και Αμφιβληστροειδούς, Αλέξανδρος Χαρώνης.

Η οκριπλασμίνη αποτελεί μία συνθετική μορφή του ανθρώπινου ενζύμου της πλασμίνης η οποία παράγεται με τη χρήση τεχνολογίας ανασυνδυασμένου DNA και διασπά την ανώμαλη σύνδεση μεταξύ της ωχράς κηλίδας και του υαλοειδούς.

Η επιτυχής θεραπεία της υαλοειδοωχρικής έλξης συμβάλλει όχι μόνο στην αναστροφή των διαταραχών της όρασης που προκαλούνται στα πρώιμα στάδια, αλλά και στην αποτροπή της μη αναστρέψιμης απώλειας όρασης που λαμβάνει χώρα στα όψιμα στάδια της πάθησης.

«Ιδανικός υποψήφιος για θεραπεία με οκριπλασμίνη θεωρείται ο ασθενής που εγκαίρως αντιλαμβάνεται ότι κάτι δεν πάει καλά με την όρασή του. Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να αποτελέσει προπομπό καλού θεραπευτικού αποτελέσματος. Βέβαια, σημασία έχει και ο παράγοντας ηλικία. Τα μέχρι σήμερα στοιχεία δείχνουν ότι, οι ασθενείς κάτω των 60 ετών έχουν καλύτερη ανταπόκριση. Αντιθέτως, η οκριπλασμίνη δεν συστήνεται σε άτομα με προχωρημένου σταδίου υαλοειδοωχρική έλξη, όσους έχουν μεγάλη μυωπία, καθώς και ασθενείς με όψιμη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια», διευκρινίζει ο κ. Χαρώνης.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024