Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Haseeb Ahmad: Επανασχεδιασμός του συστήματος υγείας σε λευκή σελίδα

Haseeb Ahmad: Επανασχεδιασμός του συστήματος υγείας σε λευκή σελίδα

«Το Σύστημα Υγείας της Ελλάδας θα πρέπει να επαναπροσδιοριστεί από λευκή σελίδα, με επίκεντρο τον ασθενή και όχι τις δαπάνες. Με κεντρικούς άξονες την αποδοτικότητα και τη βιωσιμότητα», επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της MSD Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, Haseeb Ahmad μιλώντας σήμερα στο συνέδριο «Σχεδιάζοντας το μέλλον της Υγείας στην Ελλάδα».

«Το Σύστημα Υγείας της Ελλάδας θα πρέπει να επαναπροσδιοριστεί από λευκή σελίδα, με επίκεντρο τον ασθενή και όχι τις δαπάνες. Με κεντρικούς άξονες την αποδοτικότητα και τη βιωσιμότητα», επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της MSD Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, Haseeb Ahmad μιλώντας σήμερα στο συνέδριο «Σχεδιάζοντας το μέλλον της Υγείας στην Ελλάδα».

Ο κ. Ahmad χαρακτήρισε ως «χρυσή ευκαιρία» την περίοδο της κρίσης ώστε να μετεξελιχθεί σε άκρως αποδοτικό, ποιοτικό και βιώσιμο, το Σύστημα Υγείας της Ελλάδας. «Η κρίση το οδήγησε σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο, το οποίο βάζει σε δοκιμασία τους πολίτες, τους παρόχους και την πολιτεία. Η μόνη προοπτική που διαθέτει είναι να κινηθεί αξιοπρεπώς προς τα εμπρός, κάνοντας ένα ποιοτικό άλμα», τόνισε.

Αναφερόμενος στα εργαλεία για την επίτευξη αυτού του στόχου ο κ. Ahmad υπενθύμισε το σύστημα συνταγογράφησης, του οποίου όμως απαιτείται αναθεώρηση της φιλοσοφίας του στον τρόπο που αντιμετωπίζει την καινοτομία και την υγεία ως έννοια.

Ο κ. Ahmad πρότεινε πέντε βήματα, ώστε να μπορέσει να συντελεστεί η ποιοτική αλλαγή:

1. Να τεθούν οι εθνικές προτεραιότητες για την Υγεία. Να διαμορφωθεί, δηλαδή, ένα σύστημα αποτύπωσης των προβλημάτων ανά πάθηση, ώστε να επενδυθούν πόροι εκεί που πραγματικά υπάρχει ανάγκη. Η Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και 50 ακόμη χώρες, έχουν διαμορφώσει ένα παρόμοιο σύστημα. Στη Βρετανία, ο καθορισμός πλαισίου λειτουργίας του συστήματος, οδήγησε σε μείωση κατά 50% της θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα μέσα σε μία δεκαετία.

2. Αξιοποίηση του ηλεκτρονικού συστήματος επεξεργασίας των δεδομένων. Η Ελλάδα βρίσκεται σε προνομιακή θέση, λόγω της λειτουργίας του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
Παρόμοιο σύστημα έχουν μόνο οι σκανδιναβικές χώρες. Η παρακολούθηση των δεδομένων συνταγογράφησης σε πραγματικό χρόνο, μπορεί να αποτελέσει ένα άριστο «εργαλείο» πολιτικής, το οποίο πρέπει να αξιοποιηθεί στο έπακρο. Ο συνδυασμός του συστήματος με τα στοιχεία νοσηρότητας του πληθυσμού, θα μπορούσαν να δώσουν στην Ελλάδα τη δυνατότητα να εφαρμόσει πολιτικές παρόμοιες με εκείνες που εφαρμόζονται στη Βρετανία. Η παρακολούθηση του συνταγογραφικού προφίλ κάθε γιατρού, μπορεί να συμβάλλει στον σχεδιασμό πολιτικής και σε βελτιωτικές παρεμβάσεις, όπου αυτές απαιτούνται.

3. Η Ελλάδα να γίνει ένα παγκόσμιο κέντρο αριστείας για την κλινική έρευνα στη καθημερινή κλινική πρακτική. Μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος, θα μπορούσαν να γίνονται έρευνες φάσης ΙΙΙ, όπως συμβαίνει στο εξωτερικό. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, μόνο για τη χρήση των δεδομένων του συστήματος, κάθε φαρμακευτική εταιρεία καταβάλλει ετησίως 2,8 εκατομμύρια ευρώ.

4. Εστίαση στην αξία της καινοτομίας. Υπάρχουν αρκετά ευρωπαϊκά μοντέλα, μεταξύ των οποίων θα μπορούσαν να επιλεγούν. Η καλύτερη χρήση των φαρμάκων μειώνει, σε τελική ανάλυση, το κόστος περίθαλψης. Κάθε ευρώ που δαπανάται για φάρμακο κατά της υπέρτασης μειώνει το κόστος της νοσηλείας κατά 10 ευρώ και κάθε ευρώ για φάρμακο κατά της καρδιακής ανεπάρκειας μειώνει κατά πάνω από 8,5 ευρώ το κόστος νοσηλείας.

5. Το πέμπτο βήμα είναι η μετεξέλιξη του συστήματος και η μετάβαση σε έναν νέο κόσμο. Από ιατρο-κεντρικό να μετατραπεί σε ασθενο-κεντρικό σύστημα υγείας. Το σύστημα πληρωμών πρέπει να στοχεύει στο αποτέλεσμα, προς όφελος των ασθενών και των ασφαλιστικών ταμείων, δίνοντας ανάλογα κίνητρα στους παρόχους. Σε αυτό τον νέο κόσμο, η καινοτομία οδηγεί σε καλύτερη φροντίδα Υγείας και πιο χαμηλό κόστος και δεν εξωθεί το σύστημα στα όρια της βιωσιμότητας του.

health.in.gr

Sports in

Συμφώνησε για νέο συμβόλαιο το μεγαλύτερο ταλέντο της Παρί

Συμφώνησε για νέο συμβόλαιο συνεργασίας ένας από τους πιο ταλαντούχους παίκτες της Παρί Σεν Ζερμέν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024