Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Χωρίς πρόσβαση σε χειρουργικές επεμβάσεις 4,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι

Χωρίς πρόσβαση σε χειρουργικές επεμβάσεις 4,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι

Περίπου 4,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε ένα ασφαλείς και οικονομικά προσιτές χειρουργικές επεμβάσεις, σύμφωνα με διεθνή μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο The Lancet. Μάλιστα, ο αριθμός αυτός είναι υπερτριπλάσιος απ' αυτόν που υπολόγιζαν μέχρι σήμερα οι ερευνητές.

Περίπου 4,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε ένα ασφαλείς και οικονομικά προσιτές χειρουργικές επεμβάσεις, σύμφωνα με διεθνή μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο The Lancet. Μάλιστα, ο αριθμός αυτός είναι υπερτριπλάσιος απ’ αυτόν που υπολόγιζαν μέχρι σήμερα οι ερευνητές.

Εικοσιπέντε κορυφαίοι χειρουργοί και αναισθησιολόγοι, με επικεφαλής τον Δρ Αντι Λίδερ του Κέντρου Παγκόσμιας Υγείας του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου, τον καθηγητή Χειρουργικής Τζον Μεάρα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ και τον Δρ Λαρς Χαγκάντερ του Πανεπιστημίου Λουντ στη Σουηδία, διαπίστωσαν ότι εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από απλές και εύκολα θεραπεύσιμες παθήσεις, όπως η σκωληκοειδίτιδα ή τα κατάγματα, επειδή δεν μπορούν να χειρουργηθούν για οικονομικούς ή πρακτικούς λόγους.

Το πρόβλημα, φυσικά, είναι πιο σοβαρό στις φτωχότερες χώρες, ιδίως στην υποσαχάρια Αφρική και στη νοτιοανατολική Ασία, όπου εννέα στους δέκα ανθρώπους (90%) δεν έχουν πρόσβαση σε βασικές χειρουργικές υπηρεσίες με αναισθησία.

Το ένα τρίτο όλων των θανάτων κάθε χρόνο (περίπου 17 εκατομμύρια) οφείλονται σε ασθένειες θεραπεύσιμες με χειρουργική επέμβαση, όμως συχνά ο θάνατος επέρχεται, ενώ θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, αν ο ασθενής είχε εγχειριστεί.

«Λόγω έλλειψης χειρουργικών υπηρεσιών, εύκολα αντιμετωπίσιμες ασθένειες γίνονται θανατηφόρες. Η παγκόσμια κοινότητα δεν μπορεί να συνεχίσει να αγνοεί αυτό το πρόβλημα: εκατομμύρια άνθρωποι να πεθαίνουν χωρίς λόγο», επισημαίνει ο Δρ Λίδερ.

Εκτιμά μάλιστα ότι, μέσα στις επόμενες δεκαετίες το πρόβλημα θα επιδεινωθεί, επειδή πολλές χώρες, που ήδη δεν έχουν επαρκή αριθμό χειρουργείων, θα έλθουν αντιμέτωπες με συνεχώς αυξανόμενα περιστατικά καρκίνου, καρδιαγγειακών παθήσεων, τροχαίων ατυχημάτων κ.α.

Σύμφωνα με την έκθεση, από τις περίπου 313 εκατομμύρια χειρουργικές επεμβάσεις που γίνονται κάθε χρόνο παγκοσμίως, μόνο μία στις 20 λαμβάνει χώρα στις φτωχότερες χώρες, όπου ζει πάνω από το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού. Παράλληλα καταγράφεται μια παγκόσμια έλλειψη τουλάχιστον 143 εκατομμυρίων χειρουργικών επεμβάσεων ετησίως.

Τέλος, το ένα τέταρτο των ανθρώπων που κάνουν κάποια χειρουργική επέμβαση, καταστρέφονται οικονομικά, καθώς αδυνατούν να πληρώσουν το κόστος του χειρουργείου ή -κι αν τα καταφέρουν- στη συνέχεια είναι υποχρεωμένοι να ζήσουν στη φτώχεια.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι θα χρειαστούν επενδύσεις ύψους 420 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2030, προκειμένου οι χώρες με το εντονότερο πρόβλημα να φθάσουν σε ένα αποδεκτό επίπεδο από άποψη χειρουργικών υποδομών και υπηρεσιών.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Συγκλονιστικός Μασούρας: «Για το Ριαθόρ στο 90′, για τη Γιουβέντους, για τη Μέταλιστ, για τη Γουλβς»

Κάτι χρωστούσε στον Ολυμπιακό η τύχη και η μπάλα και του το έδωσε εχθές, σύμφωνα με όσα είπε ο Γιώργος Μασούρας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024