Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ακύρωση διάταξης για την άδεια άσκησης επαγγέλματος ζητά η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος

Ακύρωση διάταξης για την άδεια άσκησης επαγγέλματος ζητά η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) προσφεύγει η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος προκειμένου να κριθεί η νομιμότητα διάταξης που δίνει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος σε αποφοίτους της Ανωτέρας Σχολής Νοσηλευτριών Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού της περιόδου 1993 - 2003. Η ΕΝΕ κάνει λόγο για νόμο που εγκυμονεί κινδύνους για τη Δημόσια Υγεία, καθώς η συγκεκριμένη σχολή δεν υπάγεται στα υπουργεία Υγείας και Παιδείας και δεν αναγνωρίζεται επίσημα από την Πολιτεία.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) προσφεύγει η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος (ΕΝΕ) προκειμένου να κριθεί η νομιμότητα διάταξης που δίνει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος σε αποφοίτους της Ανωτέρας Σχολής Νοσηλευτριών Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού της περιόδου 1993 – 2003. Η ΕΝΕ κάνει λόγο για νόμο που εγκυμονεί κινδύνους για τη Δημόσια Υγεία, καθώς η συγκεκριμένη σχολή δεν υπάγεται στα υπουργεία Υγείας και Παιδείας και δεν αναγνωρίζεται επίσημα από την Πολιτεία.

Σύμφωνα με το άρθρο 50 του Νόμου 4305/2014 «οι απόφοιτοι της Ανωτέρας Σχολής Νοσηλευτριών Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (τετραετούς φοίτησης), οι οποίοι αποφοίτησαν από το 1993 μέχρι και το 2013 αποκτούν την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος της Νοσηλεύτριας». Επίσης, σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας αναφέρει ότι, οι παραπάνω απόφοιτοι αποκτούν την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, άνευ προηγούμενης εγγραφής στα μητρώα της ΕΝΕ.

«Αναμφίβολα βρισκόμαστε ενώπιον μια σειράς χαριστικών διατάξεων υπέρ μιας συγκεκριμένης κατηγορίας προσώπων. Κατά παράβαση και ευθεία παράκαμψη πλήθους διατάξεων και κανόνων, ο πρώην υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, προσέφερε ή άλλως δώρισε απλόχερα την άδεια ασκήσεως του νοσηλευτικού επαγγέλματος σε πρόσωπα που δεν φέρουν καν τον επαγγελματικό τίτλο του νοσηλευτή», σχολιάζει ο πρόεδρος της ΕΝΕ, Δημήτρης Σκουτέλης.

Με αφορμή τη διαμορφωθείσα κατάσταση, η ΕΝΕ αποφάσισε να προσφύγει στο ΣτΕ κάνοντας λόγο για ευτελισμό του νοσηλευτικού επαγγέλματος.

«Ευελπιστώντας ότι το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας θα ακολουθήσει την πεπατημένη, η ΕΝΕ δηλώνει με αποφασιστικότητα προς κάθε κατεύθυνση, ότι θα συνεχίσει να αντιμάχεται κάθε προσπάθεια υποβάθμισης του νοσηλευτικού επαγγέλματος και απονομής των αντίστοιχων επαγγελματικών δικαιωμάτων σε πρόσωπα που δεν διαθέτουν ούτε τα ελάχιστα απαιτούμενα τυπικά προσόντα. Η προσπάθεια αυτή της ΕΝΕ αποτελεί το ελάχιστο χρέος της απέναντι στη Νοσηλευτική Επιστήμη και στο υπέρτατο αγαθό της δημόσιας υγείας, που τίθεται σε προφανή κίνδυνο με αντίστοιχες απερίσκεπτες ενέργειες των όποιων κυβερνώντων», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι, στο παρελθόν στο ΣτΕ με δύο διαφορετικές αποφάσεις (αριθμ. 4813/1995 και 1102/2008) είχε αποφανθεί αρνητικά στο αίτημα των αποφοίτων της Ανωτέρας Σχολής Νοσηλευτριών Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού να χαρακτηριστούν ως νοσηλευτές.

«Το σκεπτικό των ανωτέρω δικαστικών αποφάσεων στηρίζεται στο γεγονός ότι κανείς δεν μπορεί να φέρει τον τίτλο του νοσηλευτή αν δεν είναι εγγεγραμμένος στα μητρώα της ΕΝΕ και αν δεν ακολουθούνται οι σχετικές ρυθμίσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και απ’ αυτόν τον κανόνα δεν εξαιρούνται οι απόφοιτοι της μη αναγνωρισμένης σχολής του Ερυθρού Σταυρού», εξηγεί ο Γενικός Γραμματέας της ΕΝΕ, Αριστείδης Δάγλας.

health.in.gr

Sports in

Αυτός είναι ο πρώτος υποψήφιος για τον πάγκο της Λίβερπουλ

Μετά την διαφαινόμενη παραμονή του Τσάμπι Αλόνσο στη Μπάγερν Λεβερκούζεν, η Λίβερπουλ έχει τον επόμενο υποψήφιο αντί-Κλοπ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024