Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Υγειονομικές ελλείψεις και ασυνεπείς ασθενείς εμποδίζουν τον έλεγχο των λοιμώξεων

Υγειονομικές ελλείψεις και ασυνεπείς ασθενείς εμποδίζουν τον έλεγχο των λοιμώξεων

Το καλό και τακτικό πλύσιμο των χεριών ειναι η πλέον αποτελεσματική μέθοδος πρόληψης των μολυσματικών ασθενειών, σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων. Η ανεπάρκεια προσωπικού στα νοσοκομεία αποτελεί εμπόδιο στον έλεγχο των λοιμώξεων με αποτέλεσμα νοσήματα, όπως η φυματίωση, να αποτελούν «βόμβες» για τη Δημόσια Υγεία.

Η ανεπάρκεια προσωπικού στα νοσοκομεία αποτελεί εμπόδιο στον έλεγχο των λοιμώξεων με αποτέλεσμα νοσήματα, όπως η φυματίωση, να αποτελούν «βόμβες» για τη Δημόσια Υγεία. Η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων υπενθυμίζει ότι, το καλό και τακτικό πλύσιμο των χεριών ειναι η πλέον αποτελεσματική μέθοδος πρόληψης των μολυσματικών ασθενειών.

Ενημερωτική καμπάνια που έγινε στην Γαλλία απέδειξε ότι, με το πλύσιμο των χεριών μειώνεται κατά 45% η χρήση αντιβιοτικών, η υπερκατανάλωση των οποίων στην Ελλάδα και η μικροβιακή αντοχή σε αυτά έχει λάβει ενδημικές διαστάσεις.

«Στην Ελλάδα το μόνο που κάνουμε τα τελευταία χρόνια είναι να καταγράφουμε και να επισημαίνουμε το πρόβλημα, χωρίς περαιτέρω συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετωπισή του», επισημαίνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, καθηγητής Παθολογίας, διευθυντής Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», Αθανάσιος Σκουτέλης, με αφορμή το 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμώξεων (6-8 Μαρτίου, Αθήνα).

Ο Αγγελος Πεφάνης, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, συντονιστής Διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία», συμπληρώνει ότι «η σχετική νομοθεσία για τον έλεγχο των λοιμώξεων υπάρχει και μάλιστα για τα Νοσοκομεία αποτελεί ποιοτικό κριτήριο αξιολόγησης των διοικητών, ωστόσο, πρακτικά οι διοικητές δεν μπορούν να είναι αποτελεσματικοί, τι στιγμή που έχουν δύο νοσηλευτριες για 40 ασθενείς και δεν μπορούν να κάνουν προσλήψεις».

Αναφερόμενος στη φυματίωση ο κ. Πεφάνης εξηγεί ότι αποτελεί πολύ σοβαρό πρόβλημα Δημόσια Υγείας, ωσόστο η αδυναμία, του συστήματος να απομονώσει, να θεραπεύσει και να παρακολουθήσει αποτελεσματικά τα άτομα αυτά, δεδομένης μάλιστα και της εξαιρετικά υψηλής μεταδοτικότητας της φυματίωσης, τα καθιστούν «κινούμενες βόμβες» για τη Δημόσια Υγεία.

Οι γιατροί κάνουν λόγο για περιπτώσεις ασθενών που φεύγουν από τα Νοσοκομεία πριν ολοκληρωθεί η θεραπεία τους και πριν λάβουν οδηγίες από τους θεράποντες γιατρούς. «Δεν μπορείς να κρατήσεις κανέναν με το ζόρι», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Σκουτέλης, τονίζοντας παράλληλα την έλλειψη ειδικών χώρων για την «ιατρική απομόνωση» των συγκεκριμένων ασθενών, αλλά και περαιτέρω ελέγχου.

Το πρόβλημα σύμφωνα με τους επιστήμονες εντοπίζεται στο να διαγνωστεί κάποιος ότι έχει φυματίωση, και σε επόμενη φάση να λαμβάνει συστηματικά την αγωγή του, όπου μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, με τα νέα αντιφυματικά φάρμακα παύει να είναι μεταδοτικός.

Στο 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμώξεων θα γίνουν αναφορές σε όλες τις νεότερες εξελίξεις στον τρόπο αντιμετώπισης των λοιμώξεων, όπως αυτές που σημειώνονται τον τελευταίο χρόνο στο θέμα της θεραπείας της χρόνιας ηπατίτιδας C, τα οποία οι επιστήμονες χαρακτήρισαν «πρωτόγνωρα και καταιγιστικά».

«Οι καινούργιες θεραπείες είναι διαθέσιμες από το στόμα, είναι ασφαλείς και παρουσιάζουν αποτελεσματικότητα που σε μερικές περιπτώσεις φτάνει σχεδόν το 100%. Το τίμημα, όμως, τόνισε σε αυτό το επιστημονικό επίτευγμα είναι σκληρό με το κόστος να είναι πολύ υψηλό, 30.000 με 40.000 ευρώ για τη Δημόσια Υγεία», σημειώνει ο κ. Σκουτέλης.

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024