Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Υπέρ του εμβολιασμού οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ παρά την απόσυρση εμβολίου

Υπέρ του εμβολιασμού οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ παρά την απόσυρση εμβολίου

Υπέρ του εμβολιασμού τάχθηκαν σήμερα οι υπουργοί Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την προληπτική απόσυρση εμβολίου κατά της γρίπης στην Ιταλία, το οποίο δεν κυκλοφορεί στην Ελλάδα, αλλά και την διαρκή ενίσχυση της δυσπιστίας των πολιτών απέναντι στα εμβόλια.

Υπέρ του εμβολιασμού τάχθηκαν σήμερα οι υπουργοί Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την προληπτική απόσυρση εμβολίου κατά της γρίπης στην Ιταλία, το οποίο δεν κυκλοφορεί στην Ελλάδα, αλλά και την διαρκή ενίσχυση της δυσπιστίας των πολιτών απέναντι στα εμβόλια.

Την περασμένη Πέμπτη, η Ιταλική Υπηρεσία Φαρμακολογίας απέσυρε δύο παρτίδες του αντιγριπικού εμβολίου Fluad που παρασκευάζεται από τη φαρμακευτική εταιρεία Novartis, εν αναμονή των αποτελεσμάτων της έρευνας για τα αίτια θανάτου τριών ηλικιωμένων ατόμων. Πρόκειται για δύο γυναίκες 87 και 70 ετών και έναν άνδρα 69 ετών στη νότια Ιταλία.

Το Fluad είναι εμβόλιο γρίπης ειδικά για άτομα τρίτης ηλικίας. Έχει εγκριθεί από το 1997 και έχει δοκιμαστεί σε κλινικές μελέτες σε πάνω από 70.000 ασθενείς, ενώ έχουν διανεμηθεί μέχρι τώρα πάνω από 65 εκατομμύρια δόσεις.

«Η απόσυρση του εμβολίου αποφασίστηκε για προληπτικούς λόγους», δήλωσε η Ιταλίδα υπουργός Υγείας Μπεατρίς Λορεντσίν κατά την άφιξή της στο συμβούλιο των ομολόγων της τής ΕΕ.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι και εκείνη αναμένει τα αποτελέσματα των εξετάσεων», επεσήμανε ο ευρωπαίος εκπρόσωπος για την Υγεία, Ενρίκο Μπρίβιο. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το φαινόμενο αφορά προς το παρόν μόνο την Ιταλία, καθώς οι ύποπτες παρτίδες κατασκευάστηκαν στο εργοστάσιο της Novartis στη Σιένα.

Ο εμβολιασμός «είναι θεμελιώδους σημασίας» για τη δημόσια υγεία, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τη δυσπιστία που αναπτύσσεται στην Ευρώπη «χωρίς επιστημονική βάση» μπροστά σε αυτό το μέτρο πρόληψης, υπογράμμισε η Λορεντσίν.

«Πρέπει να αντιστρέψουμε την τρέχουσα τάση του σκεπτικισμού» που κινδυνεύει να φέρει και πάλι πίσω στην Ευρώπη τις επιδημίες της πολιομυελίτιδας, της ερυθράς ή της φυματίωσης, σημείωσε από την πλευρά του ο ευρωπαίος επίτροπος Υγείας, Βίτενις Αντριουκάιτις και υπογράμμισε την ανάγκη να επεκταθούν τα προγράμματα εμβολιασμού πέρα από τα παιδιά.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Υγείας τάχθηκαν επίσης υπέρ της εντατικοποίησης των εμβολιασμών του προσωπικού υγείας και της ανάπτυξης και της έρευνας νέων εμβολίων υπενθυμίζοντας ότι «οι εκστρατείες γενικού εμβολιασμού επέτρεψαν να σταματήσει η κυκλοφορία των παθογόνων χάρη στο φαινόμενο της ‘ανοσίας της κοινότητας’, το οποίο θα μπορούσε να θεωρηθεί στόχος των εθνικών προγραμμάτων εμβολιασμού», επισημαίνουν.

Δεν κυκλοφορεί στην Ελλάδα το Fluad

Με αφορμή την προληπτική απόσυρση του εμβολίου Fluad στην Ιταλία, η Novartis Hellas εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία διευκρινίζει ότι το εμβόλιο δεν κυκλοφορεί στην Ελλάδα, ούτε έχει κυκλοφορήσει ποτέ.

Η ανακοίνωση της εταιρείας έχει ως εξής:
«O Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων της Ιταλίας (AIFA) προέβη στην προληπτική αναστολή δύο παρτίδων του Fluad στην Ιταλία μετά από αναφορές για σοβαρές παρενέργειες που πιθανόν να σχετίζονται με τον εμβολιασμό. Τονίζεται ότι σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Ιταλίας, καμία αιτιολογική σχέση με το εμβόλιο δεν έχει αποδειχθεί.
Η ασφάλεια των ασθενών είναι η πρώτη μας προτεραιότητα και λαμβάνουμε πολύ σοβαρά τα συγκεκριμένα περιστατικά. Μετά από λεπτομερή έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στις δύο παρτίδες, επιβεβαιώνεται ότι βρίσκονται σε συμμόρφωση με όλα τα πρότυπα παραγωγής και ποιότητας. Η Novartis συνεργάζεται στενά με τον AIFA για την περαιτέρω αξιολόγηση και διερεύνηση της υπόθεσης.»

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024