Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Γ.Πατούλης: Δημόσια Υγεία και γιατροί βρίσκονται στο κρεβάτι του Προκρούστη

Γ.Πατούλης: Δημόσια Υγεία και γιατροί βρίσκονται στο κρεβάτι του Προκρούστη

Στην προκρούστρια κλίνη βρίσκεται ο τομέας της Υγείας και κατ' επέκταση οι γιατροί εν καιρώ οικονομικής ύφεσης. Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης, με αφορμή τις επικείμενες εκλογές στους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας, απαντά γιατί οι νέοι γιατροί φεύγουν στο εξωτερικό και γιατί οι περιοριστικές πολιτικές οδηγούν σε αύξηση της νοσηρότητας και υποβάθμιση του ρόλου του γιατρού.

Στην προκρούστρια κλίνη βρίσκεται ο τομέας της Υγείας και κατ’ επέκταση οι γιατροί εν καιρώ οικονομικής ύφεσης. Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης, με αφορμή τις επικείμενες εκλογές στους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας, απαντά γιατί οι νέοι γιατροί φεύγουν στο εξωτερικό και γιατί οι περιοριστικές πολιτικές οδηγούν σε αύξηση της νοσηρότητας και υποβάθμιση του ρόλου του γιατρού.

Κύριε Πατούλη, η οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει «κύμα ανεργίας» και μεταξύ των γιατρών και ειδικά των νέων σε ηλικία. Θα τολμούσα δε να πως πως η φυγή γιατρών στο εξωτερικό έχει εξελιχθεί σε «μάστιγα» για τον επιστημονικό κόσμο της χώρας. Πιστεύετε ότι, η επιδότηση νέων γιατρών μέσω ΕΣΠΑ μπορεί να ανακόψει τη «επιστημονική διαρροή» ή χρειάζονται και άλλα μέτρα;

Όντως, η οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει μεταξύ των νέων ηλικίας ιδίως έως 45 ετών μεγάλο κύμα φυγής στο εξωτερικό. Μόνο την τελευταία 3ετία κοντά στους 3.000 γιατρούς-μέλη του ΙΣΑ έχουν φύγει εκτός Ελλάδος. Απαιτείται λοιπόν, επειγόντως μέριμνα για τους νέους γιατρούς που μεταναστεύουν κατά χιλιάδες στο εξωτερικό, με τη μετανάστευση να έχει εξελιχθεί σε μάστιγα και πληγή. Θα πρέπει να δοθούν κίνητρα τέτοια που θα τους κρατήσουν στη χώρα τους η οποία έχει πληρώσει για να τους εκπαιδεύσει.
Είναι ακατανόητο να λένε οι ξένοι, -πρόσφατες είναι οι δηλώσεις των Γερμανών- ότι οι Έλληνες γιατροί που μετανάστευσαν στη χώρα τους, αναβάθμισαν το γερμανικό σύστημα υγείας, κι εμείς να τους διώχνουμε, γιατί δεν θέλουμε να τους εξασφαλίσουμε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.
Ο ΙΣΑ έχει προτείνει την χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ των νέων ιατρών, ως ένα από τα μέτρα για την αγορά εξοπλισμού και εν γένει την έναρξη λειτουργίας ιατρείου, χωρίς όμως από μόνο του αυτό να επαρκεί.
Το μονοψώνιο του ΕΟΠΥΥ και η υποκοστολόγηση των ιατρικών πράξεων και επισκέψεων εκ μέρους του, όπως και η καθυστέρηση πληρωμής των ιατρών-εργαστηρίων καθιστούν αδύνατη την επαγγελματική επιβίωση των ιατρών. Κρίνεται λοιπόν αναγκαία η σωστή λειτουργία του ΕΟΠΥΥ μέσα από την αύξηση της χρηματοδότησης στο 1% του ΑΕΠ αλλά και την άμεση εισφορά περίθαλψης των ασφαλισμένων στον ΕΟΠΥΥ και όχι μέσω των ασφαλιστικών ταμείων, μέτρα που θα βοηθήσουν στην καλύτερη από μέρους του ΕΟΠΥΥ πληρωμή των ιατρών.

Προσφάτως το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ προέβησαν σε περικοπή προληπτικών εξετάσεων, με στόχο τη μείωση του κόστους για το δημόσιο σύστημα υγείας. Υπήρξαν ωστόσο έντονες αντιδράσεις από τον επιστημονικό κόσμο και τους συλλόγους ασθενών. Ποια είναι η θέση του ΙΣΑ και πως πιστεύετε ότι πρέπει να καταρτιστεί το πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων, ώστε να διασφαλίζεται η ισότιμη πρόσβαση αλλά και η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας;

Tα αριθμητικά όρια αναγραφής εξετάσεων ανά ειδικότητα που έχουν ορισθεί, αποτελούν ένα ακόμα αντιπεστημονικό μέτρο που οδηγεί στην μετακύληση του κόστους στον ασθενή, καθώς ο γιατρός δεν μπορεί να γράψει τις απαραίτητες εξετάσεις και ο ασθενής εξαναγκάζεται να τις πληρώσει ιδιωτικά.
Με όλα αυτά τα πρωτοφανή και απαράδεκτα μέτρα ο γιατρός δεν μπορεί να εξασκήσει το λειτούργημά του, με αποτέλεσμα όχι μόνο να διακυβεύεται η Δημόσια Υγεία αλλά και να επιβαρύνεται το Σύστημα Υγείας, καθώς με την κακή άσκηση της Ιατρικής οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στην αύξηση της νοσηρότητας.
Η περικοπή προληπτικών εξετάσεων αποτελεί ένα βάναυσο μέτρο που στο τέλος αυξάνει τις δαπάνες υγείας. Υγεία χωρίς πρόληψη δεν υπάρχει. Πρέπει να καταρτισθεί πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων, βάσει προτάσεων που έχουν κάνει οι επιστημονικές εταιρείες και όπως ορίζονται διεθνώς, για να μην δούμε αύξηση της νοσηρότητας των πολιτών που στο τέλος θα αυξήσει τις δαπάνες υγείας, αφού η θεραπεία νόσων που δεν προλαμβάνονται στοιχίζει πολλαπλάσια.
Οικονομία στις πολιτικές υγείας, δε σημαίνει σε καμία περίπτωση υποβάθμιση των υπηρεσιών και κλείσιμο των δομών υγείας. Σημαίνει εξορθολογισμός του συστήματος και όχι ακρωτηριασμός. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, απέναντι στη σημερινή ανθρωποκτονική κρίση που ζούμε, κάνει ένα καθημερινό αγώνα για τη διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας προς όφελος τόσο του ασθενή-πολίτη όσο και του λειτουργού υγείας. Καθώς η ζωή και η επιστήμη του κάθε συναδέλφου, μετά από τόσα χρόνια σπουδών και σκληρής δουλειάς δίπλα στην αρρώστια και στο θάνατο, όχι μόνο δεν αποτιμάται ορθά, αλλά απαξιώνεται από τους ιθύνοντες της υγείας με κάθε σημειολογικό ηθικό, κοινωνικό και οικονομικό μέτρο.

Τα θεραπευτικά/διαγνωστικά πρωτόκολλα και τα μητρώα ασθενών που εφαρμόζονται σε άλλα δημόσια συστήματα, είναι αποδεδειγμένο ότι και στην Ελλάδα μπορούν να αλλάξουν πολλά στο χώρο της Υγείας και να μειώσουν το κόστος για τα ασφαλιστικά ταμεία. Γιατί, αλήθεια, δεν προχωρά η κατάρτιση και εφαρμογή των μέτρων αυτών; Μήπως και οι επιστημονικοί φορείς κωλυσιεργούν;

Τα θεραπευτικά/διαγνωστικά πρωτόκολλα έχουν παραδοθεί από τις περισσότερες επιστημονικές εταιρείες στο ΚΕΣΥ από το 2011, χωρίς όμως να εφαρμοσθούν. Προ μηνών παρεδόθησαν επίσης οδηγίες αναγραφής διαγνωστικών εξετάσεων στο Υπουργείο Υγείας στα πλαίσια του εξορθολογισμού δαπανών που τις είχαν εκπονήσει οι επαγγελματικές ενώσεις των ιατρών σε συνεργασία με τις αντίστοιχες επιστημονικές εταιρείες. Οι οδηγίες αυτές παρά την δέσμευση ότι θα εφαρμοσθούν άμεσα δυστυχώς δεν εφαρμόσθηκαν διότι, όπως απεκάλυψε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, επειδή δεν έκαναν την οικονομία που ήθελαν δεν ελήφθησαν υπ’ όψιν και έτσι μετέφρασαν κάποιες αμερικανικές οδηγίες χωρίς να ληφθούν υπ’ οψιν οι ελληνικές και ευρωπαικές.
Ο ιατρικός κόσμος δίνει κατευθυντήριες οδηγίες για την αναγραφή εξετάσεων με γνώμονα μόνο την Υγεία των πολιτών και την επιστημονική δεοντολογία και όχι με αμιγώς λογιστικά κριτήρια. Τώρα αν δεν γίνεται η οικονομία που θέλει ο ΕΟΠΥΥ, αυτό σημαίνει ότι υποχρηματοδοτείται η Υγεία και ιδίως η ΠΦΥ και όχι ότι υπερσυνταγογραφούν οι ιατροί.

Το πλαφόν στη συνταγογράφηση προτείνεται από το υπουργείο Υγείας, ως μέτρο εξορθολογισμού της φαρμακευτικής δαπάνης. Τελικά, μπορεί όντως να εφαρμοστεί στην καθημερινή κλινική πράξη;

O Iατρικός Σύλλογος Αθηνών είναι υπέρ του εξορθολογισμού των δαπανών και του ελέγχου συνταγογράφισης φαρμάκων και εξετάσεων με κριτήρια όμως αμιγώς επιστημονικά.
Ωστόσο, οι σχετικές αποφάσεις του υπουργείου Υγείας είναι σε τελείως αντίθετη γραμμή με τις απόψεις του ιατρικού κόσμου και αποτελούν μια πρωτοφανή επιβολή περιορισμού της επιστημονικής πράξης και δεοντολογίας.
Με τις αποφάσεις αυτές οι γιατροί περιορίζονται στην αναγραφή εξετάσεων και φαρμάκων με αμιγώς λογιστικά κριτήρια αριθμητικών ορίων που είναι εις βάρος του ασθενή αλλά και του συστήματος υγείας.
Για το λόγο αυτό προσφύγαμε στο Συμβούλιο Επικρατείας το οποίο μας δικαίωσε και αποφάνθηκε ότι δεν πρέπει να υπάρχει κατώτερο όριο αναγραφής γενοσήμων φαρμάκων. Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για την κατάργηση του μέτρου που αφορά το μέσο όρο αναγραφής φαρμάκων ανά ειδικότητα, το οποίο αποτελεί ένα απαράδεκτο και αυταρχικό μέτρο περιορισμού της συνταγογράφισης, χωρίς καμία επιστημονική βάση.
Είμαστε εναντίον κάθε μέτρου που στηρίζεται μόνο σε λογιστικά κριτήρια για συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης και δεν στηρίζεται σε επιστημονικά κριτήρια που προτείνουν οι Ιατρικοί Σύλλογοι και φορείς και αυτά είναι τα διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα που πρέπει να εφαρμοστούν.
Ο ασθενής πρέπει να βρίσκει την υγεία του και να παίρνει το φάρμακο που επιβάλλεται για τη νόσο του. Μόνος κατάλληλος να το κρίνει είναι ο θεράπων ιατρός με γνώμονα την επιστημονική του κατάρτιση.

Ως επικεφαλής της παράταξης Αδέσμευτο Ιατρικό Μέτωπο ΔΗ.Κ.Ι.-ΙΣΑ, ποιο μήνυμα στέλνετε εν όψει των επικείμενων εκλογών των Ιατρικών Συλλόγων;

Για το Αδέσμευτο Ιατρικό Μέτωπο ΔΗ.ΚΙ. – ΙΣΑ οι εκλογές της 12ης-13ης Οκτωβρίου 2014 είναι οι κρισιμότερες από την εποχή της Μεταπολίτευσης, γιατί διεξάγονται σε μια περίοδο όπου ο χώρος της Δημόσιας Υγείας αλλά και το λειτούργημα των ιατρών κυριολεκτικά βρίσκονται στο κρεβάτι του Προκρούστη. Σήμερα που αποδομείται ο,τι απέμεινε από το ΕΣΥ και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, οδηγούμεθα σε λειτουργική κατάρρευση των Δημόσιων Νοσοκομείων, με τις αποδοχές των γιατρών να μειώνονται διαρκώς.
Η διαπόμπευση και ο διασυρμός του συνόλου του Ιατρικού Σώματος, απαιτεί μια ισχυρή συνδικαλιστική εκπροσώπηση ώστε να έχει συνέχεια ο ανένδοτος αγώνας μας ενάντια στα σφαγιαστικά μέτρα τρόικας – κυβέρνησης, που ισοπέδωσαν ο,τι απέμεινε στο χώρο της Υγείας.
Χρειαζόμαστε μια ισχυρή φωνή, ώστε ενωμένοι και αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τους αγώνες παραμερίζοντας τυχόν συμφέροντα και συσπειρωμένοι γύρω από τους Ιατρικούς Συλλόγους, να αποδείξουμε ότι οι γιατροί μπορούν να κάνουν την υπέρβαση και να υποχρεώσουν τους κυβερνόντες να βάλουν νερό στο κρασί τους, όπως πολλές φορές μέσα από το Αδέσμευτο Ιατρικό Μέτωπο που δημιουργήσαμε, πετύχαμε.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν έχει τελειώσει τίποτα, έχει γίνει η μισή δουλειά»

Απόλυτα ψύχραιμος ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μετά τον θρίαμβο του Ολυμπιακού επί της Άστον Βίλα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024