Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Νόσος και όχι σύμπτωμα ο χρόνιος πόνος - Ελλιπής η αντιμετώπιση των Ελλήνων ασθενών

Νόσος και όχι σύμπτωμα ο χρόνιος πόνος – Ελλιπής η αντιμετώπιση των Ελλήνων ασθενών

Ένας στους πέντε ευρωπαίους πολίτες πάσχει από χρόνιο πόνο και το 30% αυτών αναφέρει ότι ο πόνος είναι έντονος και καθημερινός. Παρά το γεγονός ότι, από το 2001 έχει ενσωματωθεί στη ελληνική νομοθεσία ειδικός νόμος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) που αναγνωρίζει τον πόνο ως νόσο και όχι ως σύμπτωμα, στην Ελλάδα διαπιστώνεται τεράστιο έλλειμμα στον τομέα της παρηγορικής φροντίδας με αποτέλεσμα χιλιάδες συνάνθρωποί μας να υποφέρουν καθημερινά.

Ένας στους πέντε ευρωπαίους πολίτες πάσχει από χρόνιο πόνο και το 30% αυτών αναφέρει ότι ο πόνος είναι έντονος και καθημερινός. Παρά το γεγονός ότι, από το 2001 έχει ενσωματωθεί στη ελληνική νομοθεσία ειδικός νόμος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) που αναγνωρίζει τον πόνο ως νόσο και όχι ως σύμπτωμα, στην Ελλάδα διαπιστώνεται τεράστιο έλλειμμα στον τομέα της παρηγορικής φροντίδας με αποτέλεσμα χιλιάδες συνάνθρωποί μας να υποφέρουν καθημερινά.

Παγκοσμίως, υπολογίζεται ότι το επιστημονικό προσωπικό ξεπερνά τους 400.000, οι εθελοντές τα 1,2 εκατομμύρια, οι οικογενειακοί φροντιστές τα 9 εκατομμύρια ενώ υπάρχουν πάνω από 10,5 εκατομμύρια άνθρωποι που ασχολούνται γενικά με την παροχή Παρηγορικής Φροντίδας. Δυστυχώς, στην Ελλάδα οι αντίστοιχοι αριθμοί δεν είναι ικανοποιητικοί, καθώς ούτε οι άνθρωποι, ούτε οι δομές επαρκούν για τη σωστή αντιμετώπιση των πολλαπλών προβλημάτων που επιφέρουν οι χρόνιες επώδυνες καταληκτικές νόσοι.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα μας είναι ότι το περασμένο καλοκαίρι παρατηρήθηκε έλλειψη οπιοειδών φαρμάκων σε μεγάλα νοσοκομεία της Κρήτης και της Αθήνας. Μάλιστα, η Ελληνική Εταιρεία Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας (ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α) αναγκάστηκε να ζητήσει την παρέμβαση του υπουργείου Υγείας και του Συνηγόρου του Πολίτη για την επίλυση του ζητήματος.

Με αφορμή το 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Περιοχικής Αναισθησίας, Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Αγωγής (2-5 Οκτωβρίου, Καλαμπάκα) και την Παγκόσμια Ημέρα Παρηγορικής Φροντίδας, στις 11 Οκτωβρίου 2014, η ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α ανακοίνωσε μια σειρά πρωτοβουλιών με στόχο την υποστήριξη των ασθενών με χρόνιο πόνο στην αναζήτηση της βέλτιστης θεραπείας.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν στο περιθώριο του συνεδρίου, η πρόεδρος και η αντιπρόεδρος της ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α, Αθηνά Βαδαλούκα (αναπληρώτρια καθηγήτρια Αναισθησιολογίας και Θεραπείας Πόνου και Παρηγορικής Ιατρικής, στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, διευθύντρια στην Α’ Αναισθησιολογική Κλινική του Αρεταίειου Νοσοκομείου) και Ιωάννα Σιαφάκα (αναπληρώτρια καθηγήτρια Αναισθησιολογίας και Θεραπείας Πόνου, στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, Αρεταίειο Νοσοκομείο), αντίστοιχα, υπογράμμισαν ότι όσο πιο νωρίς αντιμετωπιστεί ο πόνος με φαρμακευτική αγωγή, τόσο καλύτερα είναι τα αποτελέσματα.

«Με τα διαθέσιμα διαγνωστικά εργαλεία, αλλά και τα καινοτόμα φάρμακα, είμαστε πλέον σε θέση να κάνουμε έγκαιρη διάγνωση και αποτελεσματική θεραπεία του χρόνιου πόνου. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να βελτιώσουμε σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών και να συμβάλλουμε στη μείωση του κόστους για τα συστήματα Υγείας. Για παράδειγμα, η χρήση των συνοδών αναλγητικών, δηλαδή φαρμάκων που η κύρια ένδειξη είναι άλλη και όχι η αναλγησία, αλλά που για συγκεκριμένες νόσους είναι ισχυρά αναλγητικά (αντιεπιληπτικά, αντικαταθλιπτικά, τοπικά επιθέματα κ.λπ.) θεωρούνται φάρμακα πρώτης γραμμής για το νευροπαθητικό πόνο. Σύμφωνα μάλιστα με φαρμακοοικονομική μελέτη, η χορήγηση πρεγκαμπαλίνης σε ασθενείς με χρόνιο νευροπαθητικό πόνο, συμφέρει οικονομικά βελτιώνοντας τον πόνο, αυξάνοντας την παραγωγικότητα, εμποδίζοντας την κατάθλιψη και την κοινωνική απόσυρση του ασθενούς», επεσήμανε η κ.Βαδαλούκα. Να σημειωθεί ότι, η πρεγκαμπαλίνη κυκλοφορεί στην Ελλάδα και καλύπτεται από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία για τη θεραπευτική αντιμετώπιση του νευροπαθητικού άλγους, της επιληψίας και του γενικευμένου άγχους.

Η κ. Σιαφάκα συμπλήρωσε ότι «στον ασθενή με χρόνιο πόνο που θα πάρει αγωγή μέσα στο πρώτο πεντάμηνο, η επιτυχία είναι 80%, ενώ το ποσοστό επιτυχίας είναι πολύ μικρότερο, αν ο ασθενής ζητήσει θεραπεία μετά από 6-7 χρόνια. Όσο πιο νωρίς αρχίζει η θεραπεία, τόσο καλύτερη είναι η θεραπευτική απάντηση».

«Ποιος νοιάζεται; Εμείς!»
Με σύνθημα «Ποιος νοιάζεται; Εμείς!» η ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α μετά από τη συγγραφή των Ελληνικών Κατευθυντήριων Οδηγιών για το Νευροπαθητικό Πόνο και τη συμμετοχή της στη σύνταξη Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων, αναλαμβάνει λοιπόν μια σειρά πρωτοβουλιών για την ποιοτική αναβάθμιση της Θεραπείας του Πόνου και την παροχή Παρηγορικής Φροντίδας στη Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, πρωτοστατεί στη δημιουργία του πρώτου Μητρώου Ασθενών με Χρόνιο Πόνο (Registry), με στόχο να αποτελέσει ένα δυναμικό, διαδραστικό και εύχρηστο διαδικτυακό εργαλείο, το οποίο να απευθύνεται στο σύνολο των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Θεραπείας του Χρόνιου Πόνου στην Ελλάδα. Η οργάνωση του μητρώου θα γίνει με τη συνεργασία των Ιατρείων Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας που λειτουργούν, πανελλαδικά.

Οι στόχοι του μητρώου θα είναι:

  • Για τον κάθε ασθενή η λήψη της βέλτιστης θεραπείας.
  • Για την ιατρική κοινότητα, η λήψη από κάθε θεράποντα γιατρό, επικαιροποιημένων πληροφοριών που θα υποστηρίζουν τη σωστή κλινική διαχείριση των ασθενών.
  • Για την κοινωνία, η επίτευξη της βέλτιστης ανταποδοτικότητας στο σύστημα υγείας, με την καλύτερη παροχή υπηρεσιών και τη μείωση μη απαραίτητων εξόδων.

Επιπλέον, θα συνεχίσει τη διοργάνωση εκπαιδευτικών ημερίδων για επαγγελματίες Υγείας όλων των ειδικοτήτων, ενώ θα εξακολουθήσει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την επίλυση των προβλημάτων στη διάθεση των οπιοειδών στη χώρα μας και τη διασφάλιση της πρόσβασης των ασθενών στις θεραπείες τους.

Ήδη, η ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α βρίσκεται σε διαρκή επαφή και συνεργασία με συλλόγους ασθενών για κοινές θεσμικές κινήσεις για την αντιμετώπιση των ελλείψεων, με πιο πρόσφατη την προσφυγή στο Υπουργείο Υγείας και στο Συνήγορο του Πολίτη για την έλλειψη οπιοειδών, που εμφανίστηκε το καλοκαίρι στην Κρήτη και στην Αθήνα. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η αντίδραση του Συνηγόρου του Πολίτη ήταν άμεση, ενώ αναμένεται και η απάντηση του υπουργείου Υγείας.

Τέλος, πρωτοστατεί στο πιλοτικό πρόγραμμα παροχής δωρεάν κατ’ οίκον νοσηλείας σε ασθενείς εντός της Αττικής και συνεχίζει να αναζητά πόρους για τη διεύρυνσή του σε όλη την Ελλάδα.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024