Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Βιο-ομοειδή: Μειώνουν το θεραπευτικό κόστος και βελτιώνουν τη διαχείριση των παθήσεων;

Βιο-ομοειδή: Μειώνουν το θεραπευτικό κόστος και βελτιώνουν τη διαχείριση των παθήσεων;

Χιλιάδες εταιρείες ανά τον κόσμο έχουν μπει στην «κούρσα» των βιο-ομοειδών φαρμακευτικών προϊόντων, δηλαδή της φθηνότερης εκδοχής των καινοτόμων βιολογικών φαρμάκων. Περισσότερα από 700 βιο-ομοειδή σκευάσματα βρίσκονται ήδη στο στάδιο της ανάπτυξης ή έχουν ήδη λάβει έγκριση κυκλοφορίας από ρυθμιστικές αρχές.

Χιλιάδες εταιρείες ανά τον κόσμο έχουν μπει στην «κούρσα» των βιο-ομοειδών φαρμακευτικών προϊόντων, δηλαδή της φθηνότερης εκδοχής των καινοτόμων βιολογικών φαρμάκων. Περισσότερα από 700 βιο-ομοειδή σκευάσματα βρίσκονται ήδη στο στάδιο της ανάπτυξης ή έχουν ήδη λάβει έγκριση κυκλοφορίας από ρυθμιστικές αρχές.

Όπως αναφέρεται σε σχετική μελέτη του Thomson Reuters BioWorld, τα προϊόντα βιοτεχνολογίας, που παράγονται από πρωτεΐνες και άλλα μεγάλα μόρια, αναλογούν στα έξι από τα δέκα πιο ευπώλητα φάρμακα παγκοσμίως, με πρώτο την δραστική ουσία adalimumab σε ενέσιμη μορφή που κάνει ετήσιες πωλήσεις της τάξης των 12 εκατομμυρίων δολαρίων. Πρόκειται για ένα ανθρώπινο ανασυνδυασμένο IgGl μονοκλωνικό αντίσωμα προερχόμενο από το DNA με δράση ειδικά στον ανθρώπινο TNF, με συνολικά 15 ιατρικές ενδείξεις (ρευματικές παθήσεις, φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου, παιδιατρικές ρευματοπάθειες κ.α.).

Οι οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι τέτοια βιολογικά προϊόντα θα αποφέρουν περισσότερα από 250 εκατ. δολάρια μέχρι το 2020, καθώς πολλά από τα σημερινά ευπώλητα φάρμακα, όπως οι χημειοθεραπευτικοί παράγοντας Rituximab και Trastuzumab, χάνουν την πατέντα τους τα επόμενα χρόνια.

Η λήξη της πατέντας πολλών σκευασμάτων πρώτης γραμμής έχει ωθήσει τις φαρμακευτικές εταιρίες στην δημιουργία βιο-ομοειδών προϊόντων. Αποδεικνύεται όμως δύσκολη διαδικασία καθώς απαιτούν εκτεταμένες κλινικές και εργαστηριακές δοκιμές προκειμένου να πάρουν έγκριση κυκλοφορίας, χωρίς να υπάρχουν οι επιστημονικές εγγυήσεις ότι τελικά τα βιο-ομοιεδή θα είναι ίδια με τα πρωτότυπα φάρμακα.

Αυτό όμως δεν εμποδίζει τις 245 εταιρείες, παγκοσμίως, να δραστηριοποιούνται στον τομέα της ανάπτυξης, παραγωγής και διάθεσης βιο-ομοειδών προϊόντων. Εξάλλου, οι οικονομικές προβλέψεις κάνουν λόγο για πωλήσεις της τάξης του ενός τετάρτου των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων των off-patent βιολογικών φαρμάκων μέχρι το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας.

Η Νότια Κορέα και η Βραζιλία πρωτοστατούν στην ανάπτυξη βιο-ομοειδών φαρμάκων, με την Ινδία να αποτελεί επίσης πρόσφορο έδαφος για τέτοια προϊόντα.

Κι ενώ τα βιο-ομοειδή μπορούν να μειώσουν σημαντικά το κόστος ασθενειών, όπως ο καρκίνος και η ρευματοειδής αρθρίτιδα, κατά τον ίδιο τρόπο που τα γενόσημα μείωσαν τη δαπάνη υγείας για πολλά χρόνια νοσήματα, η επίπτωσή τους στην αγορά του φαρμάκου τελικά δεν θα είναι τόσο άμεση όσο αρχικά είχε προβλεφθεί.

Ο λόγος είναι ότι τα «αντίγραφα» των καινοτόμων φαρμάκων συνήθως τιμολογούνται 20% με 30% χαμηλότερα από τα πρωτότυπα, και όχι κατά 90% πιο κάτω όπως συμβαίνει με τα γενόσημα. Επίσης, πολλοί γιατροί είναι επιφυλακτικοί στη χρήση των βιο-ομοειδών, αφού μπορεί τελικά να διαφέρουν αρκετά από το πρωτότυπα.

Επίσης, οι ρυθμιστικοί κανόνες που αφορούν στα βιο-ομοειδή δεν είναι μέχρι και σήμερα πολύ ξεκάθαροι. Στην Ευρώπη το πρώτο βιο-ομοειδές σκεύασμα εγκρίθηκε το 2006, ενώ στις ΗΠΑ ακόμη ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) εξετάζει τους πρώτους φακέλους. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται το βιο-ομοιεδές της δραστικής ουσίας filgrastim για ασθενείς με χαμηλό αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων και του Infliximab για την αρθρίτιδα.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024