Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Μετέωρη η δωρεάν οδοντιατρική περίθαλψη του ΕΟΠΥΥ

Για εμπαιγμό των ασφαλισμένων κάνει λόγο η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, αφού δεν έχει εκταμιευθεί ακόμα το ποσό που αφορά την οδοντιατρική περίθαλψη για το έτος 2014. Αυτό έχει ως συνέπεια οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ να μην έχουν πρόσβαση σε δωρεάν οδοντιατρική περίθαλψη, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Για εμπαιγμό των ασφαλισμένων κάνει λόγο η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, αφού δεν έχει εκταμιευθεί ακόμα το ποσό που αφορά την οδοντιατρική περίθαλψη για το έτος 2014. Αυτό έχει ως συνέπεια οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ να μην έχουν πρόσβαση σε δωρεάν οδοντιατρική περίθαλψη, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Το συλλογικό όργανο των οδοντιάτρων είχε αλλεπάλληλες συναντήσεις με την ηγεσία του ΕΟΠΥΥ, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας επί ενός «κοινά αποδεκτού πακέτου οδοντιατρικής περίθαλψης», αλλά όπως υποστηρίζει η ΕΟΟ το πακέτο αυτό τελικά δεν πληροί τους βασικούς κανόνες της οδοντιατρικής περίθαλψης.

Πάγιο αίτημα των οδοντιάτρων ήταν η καθιέρωση ρήτρας Οδοντιατρικής Περίθαλψης στο 5% του ετήσιου προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος ανέρχεται στα 6 εκατομμύρια ευρώ, περίπου. Σύμφωνα με την ΕΟΟ η ετήσια δαπάνη για την οδοντιατρική περίθαλψη ανέρχεται στα 980 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, ο ΕΟΠΥΥ αντιπρότεινε το ποσό των 60 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου 6 ευρώ ανά ασφαλισμένο, ετησίως.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΕΟΟ, «η παροχή των 6 ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ σε κάθε πολίτη για οδοντιατρική περίθαλψη, δεν επαρκεί ούτε για την αγορά του απαραίτητου αριθμού οδοντόβουρτσας που χρειάζεται κάθε ασθενής ετησίως. Επιπροσθέτως, ο Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας δεν προσφέρει εν τέλει δωρεάν τις παρεχόμενες υπηρεσίες αφού, προβλέπουν ιδιωτική δαπάνη-συμμετοχή του ασφαλισμένου από 20-70%.»

Επίσης, οι οδοντίατροι υποστηρίζουν ότι το ποσό αυτό αποκλείει τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ από άλλες σημαντικές θεραπευτικές υπηρεσίες όπως είναι η θεραπεία της περιοδοντικής νόσου, οι ενδοδοντικές θεραπείες πολύρριζων δοντιών και οι εργασίες ακίνητης προσθετικής αποκατάστασης.

Στον «αέρα» οι συλλογικές συμβάσεις

Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία υπενθυμίζει εξάλλου ότι παραμένει ακόμα ανοιχτό το ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων του κλάδου με το ΕΟΠΥΥ, το οποίο όπως υποστηρίζει διασφαλίζει το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής γιατρού.

Να σημειωθεί ότι, μετά την κατάργηση των οδοντιατρείων του ΙΚΑ αλλά και την αποδιάρθρωση των οδοντιατρικών τμημάτων στα Κέντρα Υγείας και στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ, το ΠΕΔΥ έχει σχεδιαστεί μεν να παρέχει οδοντιατρική περίθαλψη σε ασφαλισμένους κι ανασφάλιστους, χωρίς ωστόσο να υπάρχει η απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

«Κοκκινίζει» το «Βίλα Παρκ»: Πόσα εισιτήρια θα πάρει ο Ολυμπιακός…

Τα εισιτήρια που θα πάρει ο Ολυμπιακός για τον εκτός έδρας ημιτελικό με την Άστον Βίλα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024