Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εκστρατεία ενημέρωσης για την ξηροφθαλμία

Εκστρατεία ενημέρωσης για την ξηροφθαλμία

Εκατοντάδες χιλιάδες άτομα στην Ελλάδα πάσχουν από ξηροφθαλμία. Ωστόσο, η πάθηση  υποδιαγιγνώσκεται με αποτέλεσμα το κοκκίνισμα των ματιών, ο ερεθισμός και η θολή όραση να δυσχεραίνουν την καθημερινότητα πολλών συνανθρώπων μας.

Εκατοντάδες χιλιάδες άτομα στην Ελλάδα πάσχουν από ξηροφθαλμία. Ωστόσο, η πάθηση υποδιαγιγνώσκεται με αποτέλεσμα το κοκκίνισμα των ματιών, ο ερεθισμός και η θολή όραση να δυσχεραίνουν την καθημερινότητα πολλών συνανθρώπων μας.

Η εταιρεία Alcon ξεκινά λοιπόν εκστρατείας ενημέρωση σχετικά με την ξηροφθαλμία, με στόχο τον έγκαιρο εντοπισμό των συμπτωμάτων και την σωστή αντιμετώπισή τους. Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας θα δημιουργηθεί ειδικός δικτυακός τόπος για την ξηροφθαλμία, θα διοργανωθούν ενημερωτικές ημερίδες, καθώς και άλλες δραστηριότητες.

Η ξηροφθαλμία προκαλείται από την έλλειψη επαρκούς εφύγρανσης των ματιών, λόγω της ανεπαρκούς ποιότητας ή ποσότητας δακρύων. Η έλλειψη υγρού εντός της δακρυϊκής στοιβάδας αποτελεί την πιο κοινή μορφή της ξηροφθαλμίας, μία πάθηση που ονομάζεται σύνδρομο του ξηρού οφθαλμού, ή στην ιατρική ορολογία, ξηρά κερατοεπιπεφυκίτιδα (KCS).

Τα συμπτώματα ενδέχεται να περιλαμβάνουν (τα περισσότερα άτομα με ξηροφθαλμία εμφανίζουν τουλάχιστον ένα από τα ακόλουθα συμπτώματα):

  • Θολή όραση, ειδικά στο τέλος της ημέρας ή μετά από έντονη προσπάθεια εστίασης σε μία εργασία
  • Δυσφορία από τη χρήση φακών επαφής
  • Υπερβολική δακρύρροια
  • Κοκκίνισμα των ματιών, ερεθισμός, κάψιμο ή φαγούρα
  • Καταπονημένα μάτια μετά από σύντομα διαλείμματα από την ανάγνωση
  • Αίσθηση ξένου σώματος, όπως χώμα ή άμμος
  • Αυξημένος ερεθισμός από τον αέρα ή τον καπνό
  • Ευαισθησία στο φως
  • Ινώδη βλέννη μέσα ή γύρω από το μάτι

Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η ξηροφθαλμία μπορεί να προκαλέσει πιο συχνές λοιμώξεις του οφθαλμού, ουλές στην οφθαλμική επιφάνεια και μειωμένη ποιότητα ζωής. Δεν υπάρχει θεραπεία για την ξηροφθαλμία, αλλά υπάρχει μια σειρά θεραπειών που μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της.

Για πολλούς ανθρώπους, το ξηρό μάτι είναι συχνά το αποτέλεσμα του σημερινού πολυάσχολου τρόπου ζωής. Τα συμπτώματα μπορούν να αναπτυχθούν σε συνδυασμό με ορισμένες εργασίες που απαιτούν αυξημένη συγκέντρωση και λιγότερο συχνό βλεφαρισμό των ματιών, όπως η εργασία για πολλές ώρες σε υπολογιστή ή σε κλιματιζόμενο περιβάλλον (γραφεία, αεροπλάνα), η οδήγηση ή η ανάγνωση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μπορεί επίσης να οφείλεται σε φυσιολογικές αιτίες, όπως είναι η διαδικασία της γήρανσης, σε ορμονικές μεταβολές ή σε συγκεκριμένες ασθένειες (ρευματοειδής αρθρίτιδα και διαβήτης).

health.in.gr

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024