Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αλλαγές στους θεραπευτικούς στόχους της πολλαπλής σκλήρυνσης φέρνει η φινγκολιμόδη

Αλλαγές στους θεραπευτικούς στόχους της πολλαπλής σκλήρυνσης φέρνει η φινγκολιμόδη

Ενισχύεται η επιστημονική πεποίθηση ότι, πρέπει να αλλάξουν οι θεραπευτικοί στόχοι της σκλήρυνσης κατά πλάκας, όπως προκύπτει και από τα νέα στοιχεία που θα παρουσιαστούν στο συνέδριο ACTRIMS-ECTRIMS (10-13 Σεπτεμβρίου 2014) στη Βοστώνη.

Ενισχύεται η επιστημονική πεποίθηση ότι, πρέπει να αλλάξουν οι θεραπευτικοί στόχοι της σκλήρυνσης κατά πλάκας, όπως προκύπτει και από τα νέα στοιχεία που θα παρουσιαστούν στο συνέδριο ACTRIMS-ECTRIMS (10-13 Σεπτεμβρίου 2014) στη Βοστώνη.

Ο θεραπευτικός στόχος για την πολλαπλή σκλήρυνση είναι «καμία ενεργότητα της νόσου» (no evidence of disease activity – NEDA), δηλαδή η απουσία των υποτροπών, των ευρημάτων στην MRI, και της εξέλιξης της αναπηρίας.

Σύμφωνα λοιπόν, με τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα, ενισχύεται η κλινική σημασία της εγκεφαλικής ατροφίας και αναδεικνύονται τα οφέλη του συνυπολογισμού της ως 4ο κριτήριο αξιολόγησης της νόσου για την επίτευξη του θεραπευτικού στόχου «καμία ενεργότητα νόσου και στα 4 κριτήρια» (NEDA 4).

Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι, οι ασθενείς που έκαναν θεραπεία με φινγκολιμόδη είχαν περισσότερες πιθανότητες να μην παρουσιάσουν ενεργότητα της νόσου, σύμφωνα με τον ορισμό NEDA-4, συμπεριλαμβανομένου και της εγκεφαλικής ατροφίας.

Η εγκεφαλική ατροφία συσχετίζεται με απώλεια, τόσο σωματικής, όσο και γνωσιακής λειτουργικότητας, και συμπεριλαμβάνοντας τη ως κριτήριο του NEDA, οι γιατροί θα μπορέσουν να κατανοήσουν καλύτερα την εξέλιξη της νόσου και την αποτελεσματικότητα μιας θεραπευτικής επιλογής.

Μέχρι σήμερα περισσότεροι από 100.000 ασθενείς έχουν λάβει θεραπεία με φινγκολιμόδη παγκοσμίως, η οποία και αποτελεί τη μοναδική από του στόματος θεραπεία με υψηλή αποτελεσματικότητα και στα 4 κριτήρια αποτελεσματικότητας στη σκλήρυνση κατά πλάκας. Η φινγκολιμόδη με τον μοναδικό διπλό μηχανισμό δράσης δρα τόσο στις εστιακές όσο και στις διάχυτες βλάβες που συσχετίζονται με τη νόσο.

Είναι σημαντικό στην πολλαπλή σκλήρυνση μια θεραπεία να προστατεύει τόσο από τις εστιακές όσο και από τις διάχυτες βλάβες για την καλύτερη αποτελεσματικότητα, τον καλύτερο έλεγχο της νόσου, και τη διατήρηση τόσο της σωματικής λειτουργικότητας (π.χ. περπάτημα), όσο και της γνωσιακής (π.χ. μνήμη).

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μία χρόνια νευροεκφυλιστική νόσος του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος (ΚΝΣ) η οποία διαταράσσει τη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου, του νωτιαίου μυελού και των οπτικών νεύρων, μέσω της φλεγμονής (εστιακές βλάβες) αλλά και της απώλειας νευρικού ιστού (διάχυτες βλάβες).

Η εξέλιξη της νόσου έχει ως αποτέλεσμα την αυξημένη απώλεια, τόσο της σωματικής, όσο και της γνωσιακής λειτουργικότητας. Όλα αυτά έχουν αρνητική επίδραση στη ζωή των περίπου 2,3 εκατομμυρίων ατόμων που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας, μία νόσο η οποία εκδηλώνεται συνήθως σε άτομα ηλικίας μεταξύ 20 και 40 ετών.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Η εντυπωσιακή προσέλευση Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στη Euroleague

Η Euroleague έβγαλε το μέσο όρο των εισιτηρίων της, με αυτά να είναι περισσότερα από ποτέ άλλοτε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024