Τρίτη 14 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Καίριας σημασίας η τιμή των καινοτόμων καρδιολογικών φαρμάκων

Καίριας σημασίας η τιμή των καινοτόμων καρδιολογικών φαρμάκων

Ολοκληρώθηκαν, την Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου, οι εργασίες του συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, στη Βαρκελώνη. Κι ενώ τα αποτελέσματα των κλινικών μελετών για τα νέα καρδιολογικά φάρμακα που ανακοινώθηκαν δημιουργούν αισιοδοξία, ένα στοιχείο καίριας σημασίας, η τιμή τους, έμεινε εκτός συζήτησης.

Ολοκληρώθηκαν, την Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου, οι εργασίες του συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, στη Βαρκελώνη. Κι ενώ τα αποτελέσματα των κλινικών μελετών για τα νέα καρδιολογικά φάρμακα που ανακοινώθηκαν δημιουργούν αισιοδοξία, ένα στοιχείο καίριας σημασίας, η τιμή τους, έμεινε εκτός συζήτησης.

«Μπαίνουμε σε μια νέα εποχή θεραπειών και φυσικά αυτές θα κοστίζουν πολύ, και αυτό είναι το πρόβλημα», εξηγεί ο Μισέλ Μπερτραν, ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Λιλ και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας.

Πράγματι, με ενθουσιασμό έγιναν δεκτές οι παρουσιάσεις κλινικών μελετών για το πειραματικό σκεύασμα LCZ696 κατά της καρδιακής ανεπάρκειας και μια νέα κατηγορία ενέσιμων παραγόντων κατά της χοληστερόλης, τους αναστολείς PCSK9.

Ωστόσο, οι φαρμακευτικές εταιρείες είναι αντιμέτωπες με την πρόκληση να καταστήσουν διαθέσιμα αυτά τα νέα φάρμακα, που φιλοδοξούν να αντικαταστήσουν τα υπάρχοντα, αλλά σε τιμές τέτοιες που να είναι ανταγωνιστικά των γενοσήμων.

Για παράδειγμα, το νέο σκεύασμα LCZ696 που συγκρίθηκε με την εναλαπρίλη (αναστολέας του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης). Πρόκειται για δραστική ουσία, το κόστος της οποίας δεν ξεπερνά τα 12 ευρώ ανά συσκευασία στην ελληνική αγορά. Η Novartis που αναπτύσσει το LCZ696 δεν έχει προς το παρόν ανακοινώσει ποια θα είναι η τιμή πώλησής του στην αγορά, αλλά δεδομένης της τιμολογιακής πολιτικής ανάλογων φαρμάκων που έχουν ήδη κυκλοφορήσει από εταιρείες όπως η Bayer και η Johnson & Johnson κάνει τους ειδικούς να προβλέπουν ότι δεν θα ξεπερνά τα 10 ευρώ/ημέρα.

Πρόκειται λοιπόν για ένα σημαντικό κόστος που αφορά μια μεγάλη ομάδα ασθενών, καθώς η καρδιακή ανεπάρκεια επηρεάζει σήμερα περίπου 26 εκατομμύρια άτομα σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Άρα η αγορά των προϊόντων αυτών αναμένεται να φτάσει ετησίως τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Από την πλευρά τους οι καρδιολόγοι πιστεύουν ότι τόσο τα ασφαλιστικά συστήματα όσο και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να κάνουν την υπέρβαση, δηλαδή να μην αποφασίζουν με βάσει το κόστος της φαρμακευτικής αγωγής, αλλά βάσει του μακροπρόθεσμου οφέλους τους.

«Δυστυχώς, πολλές ασφαλιστικές εταιρείες, ιδιωτικές και δημόσιες, επικεντρώνονται στην τιμή», σχολιάζει ο Δρ Έλιοτ Αντμαν, καθηγητής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και πρόεδρος της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

«Αλλά όταν κοιτάμε μόνο την τιμή είναι σα να φοράμε παρωπίδες. Πρέπει να σκεφτόμαστε τη συνολική επίδραση που έχουν τα νέα φάρμακα στα συστήματα υγείας. Αν λοιπόν ένα ακριβό καινοτόμο φάρμακο μειώνει τα συμπτώματα ώστε να μειώνονται οι νοσηλείες, τότε έχει τεράστια οικονομική επίπτωση», εξηγεί.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επικεφαλής του Τμήματος Φαρμάκων της Novartis, Ντέιβιντ Έπστέιν, σχολιάζει ότι το κόστος των γενοσήμων «δεν είναι αυτό που πρέπει να καθορίζει το προϊόν».

Κι ενώ τα νέα καρδιολογικά φάρμακα είναι έτοιμα να αντικαταστήσουν τα παλαιότερα και φθηνότερα, πολλοί καρδιολόγοι πιστεύουν ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει άμεσα.

«Πολλοί πάροχοι θα καθυστερήσουν την αποζημίωσή τους. Συνήθως, χρειάζονται περίπου δύο χρόνια για να μπουν τα νέα σκευάσματα στην καθημερινή κλινική πράξη», εξηγεί ο Δρ Άλφρεντ Μποβ, ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Τεμπλ.

Η «κούρσα» των καινοτόμων φαρμάκων
Κι ενώ το LCZ696 έχει ήδη αποδείξει την αλλαγή που θα επιφέρει, οι αναστολείς PCSK9 αντιπροσωπεύουν μια άλλη πρόκληση ως προς τη σχέση κόστους – αποτελεσματικότητας.

Οι αναστολείς PCSK9 φιλοδοξούν να αντικαταστήσουν τις στατίνες, αλλά πιθανόν να κοστίζουν το διπλάσιο από το LCZ696, επειδή είναι περίπλοκα προϊόντα βιοτεχνολογίας, τα οποία θα χορηγούνται σε ενέσιμη μορφή.

Η Sanofi σε συνεργασία με την Regeneron Pharmaceuticals κάνει αγώνα δρόμου ώστε να προλάβει να βγάλει στην αγορά ένα νέο τέτοιο σκεύασμα πριν από την Amgen, το 2015. Η Pfizer από την πλευρά της ακολουθεί κατά πόδας.

Φυσικά, οι καρδιολόγοι περιμένουν με ανυπομονησία τους νέους αναστολείς PCSK9 αλλά και σε αυτή την περίπτωση πιστεύουν ότι, δυστυχώς, αρχικά η χορήγησή τους θα περιοριστεί μόνο σε άτομα με μια σπάνια οικογενή πάθηση που αυξάνει επικίνδυνα την χοληστερόλη, καθώς και σε άτομα με αντίσταση στις στατίνες.

«Πιστεύω ότι οι γιατροί θα είναι διστακτικοί. Δε νομίζω ότι τα φάρμακα αυτά θα χρησιμοποιηθούν ευρέως όπως οι στατίνες», σχολιάζει ο Δρ Κιθ Φοξ, από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, πρόεδρος της επιτροπής του επιστημονικού προγράμματος του συνεδρίου.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη Sanofi, η μικρή αυτή ομάδα ασθενών ανέρχεται στα 21 εκατομμύρια άτομα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις πωλήσεις των αναστολέων PCSK9.

Σε κάθε περίπτωση, η αναμενόμενη κυκλοφορία των δύο αυτών καινοτόμων θεραπευτικών κατηγοριών τα επόμενα χρόνια, θα αλλάξει σημαντικά το πεδίο της καρδιολογίας.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Αλμέιδα: «Ο Ολυμπιακός ανυψώνει το ελληνικό ποδόσφαιρο, αξίζει να είναι στον τελικό του Conference League»

Ο Ματίας Αλμέιδα έβγαλε το καπέλο στον Ολυμπιακό για την πρόκριση στον τελικό του Conference League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 14 Μαϊου 2024