Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Στο κενό η προσπάθεια για «Μια Γενιά χωρίς AIDS» ελλείψει δωρεών

Στο κενό η προσπάθεια για «Μια Γενιά χωρίς AIDS» ελλείψει δωρεών

Με αφορμή το 20ο Διεθνές Συνέδριο για το AIDS (20-25 Ιουλίου), που λαμβάνει χώρα στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, τρεις κορυφαίοι οργανισμοί προειδοποιούν ότι η παγκόσμια χρηματοδότηση για την πρόληψη της επιδημίας στα άτομα που κάνουν ενέσιμη χρήση ουσιών διέρχεται κρίση και η επίτευξη του στόχου για «Μια Γενιά ελεύθερη από AIDS» είναι ανέφικτη, χωρίς συντονισμένη δράση.

Με αφορμή το 20ο Διεθνές Συνέδριο για το AIDS (20-25 Ιουλίου), που λαμβάνει χώρα στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, τρεις κορυφαίοι οργανισμοί προειδοποιούν ότι η παγκόσμια χρηματοδότηση για την πρόληψη της επιδημίας στα άτομα που κάνουν ενέσιμη χρήση ουσιών διέρχεται κρίση και η επίτευξη του στόχου για «Μια Γενιά χωρίς AIDS» είναι ανέφικτη, χωρίς συντονισμένη δράση.

Οι Harm Reduction International, International Drug Policy Consortium και International HIV/AIDS Alliance έδωσαν στη δημοσιότητα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία οι υπηρεσίες πρόληψης της μετάδοσης του ιού HIV στα άτομα που κάνουν ενέσιμη χρήση ουσιών δεν βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της θεματολογίας για το AIDS. Αποδίδουν την κατάσταση αυτή στις αλλαγές της πολιτικής δωρεών αλλά και στην αμέλεια των πολιτικών κυβερνήσεων των χωρών, προειδοποιώντας μάλιστα ότι αυτό θα έχει ως συνέπεια την εκθετική αύξηση της μετάδοσης του HIV, με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομική επιβάρυνση των συστημάτων υγείας των χωρών.

Πιο αναλυτικά στην έκθεση με τίτλο «The funding crisis for harm reduction: Donor retreat, government neglect and the way forward», οι φορείς εκτιμούν ότι μόνο για το 2015 θα χρειαστούν 2,3 δισεκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση της πρόληψης του HIV στα ουσιοεξαρτώμενα άτομα, ενώ κατά την τελευταία καταμέτρηση είχαν προσφερθεί μόνο 160 εκατομμύρια δολάρια, δηλαδή το 7% του αναγκαίου ποσού.

Οι αλλαγές που έχουν γίνει στο Παγκόσμιο Ταμείο για την Καταπολέμηση του AIDS, της Ελονοσίας και της Φυματίωσης απειλούν την κατανομή των κεφαλαίων, αφού διεθνείς δωρητές όπως η Μ. Βρετανία, αποσύρουν την βοήθειά τους από τις χώρες που βρίσκονται στο επίκεντρο της επιδημίας του AIDS, εξαιτίας της μείωσης του εισοδήματος της μεσαίας τάξης.

Επίσης, οι εθνικές κυβερνήσεις παραμελούν τους τρόπους πρόληψης μετάδοσης του ιού HIV μετά των ατόμων που κάνουν ενέσιμη χρήση ουσιών, διότι πλέον επενδύουν μεγάλα δημόσια κεφάλαια σε πολιτικές καταπολέμησης των ναρκωτικών. Είναι χαρακτηριστικό ότι, το ένα δέκατο της ετήσιας δαπάνης καταπολέμησης των ναρκωτικών (που υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 100 δισ. δολάρια, παγκοσμίως) μπορεί να χρηματοδοτήσει την πρόληψης της μετάδοσης του HIV στους χρήστες ουσιών για τέσσερα χρόνια.

Στην έκθεση περιλαμβάνεται και δέσμη προτάσεων για αλλαγή των προτεραιοτήτων στην διεθνή χρηματοδότηση αλλά και την εθνική κατανομή κεφαλαίων για την αντιμετώπιση της κρίσης. Προτείνεται λοιπόν αλλαγή στρατηγικών, ώστε η ζυγαριά να γείρει υπέρ της χρηματοδότησης πολιτικών υγείας.

«Αντιμετωπίζουμε μια πραγματική καταιγίδα απόσυρσης δωρεών, εθνικής αμέλειας και μαζικής σπατάλης χρημάτων σε αναποτελεσματικά και αντιπαραγωγικά μέτρα καταπολέμησης των ναρκωτικών», υπογραμμίζει η Σουσι Μακ Λιν, σύμβουλος για θέματα χρήσης ουσιών στην International HIV/AIDS Alliance.

«Η σχέση κόστους – αποτελέσματος των προληπτικών πολιτικών για το AIDS είναι καλά τεκμηριωμένη. Σκεφτείτε ότι στις περισσότερες χώρες μεσαίου εισοδήματος, πάνω από τα δύο πέμπτα των νέων λοιμώξεων HIV αφορούν άτομα που κάνουν ενέσιμα ναρκωτικά. Αλλά οι δωρητές αποσύρουν τα κεφάλαιά τους, αφήνοντας τις ευπαθείς αυτές ομάδες πληθυσμού χωρίς στρατηγικές αντιμετώπισης της επιδημίας του AIDS», συμπληρώνει η Κάθριν Κουκ, αναλύτρια του Harm Reduction International.

«Αυτό που λέμε είναι ότι, τα διαθέσιμα χρήματα για την επίτευξη μιας ουσιαστικής νίκης κατά του AIDS υπάρχουν, αλλά συχνά οι κυβερνήσεις προτιμούν να τιμωρούν τους ανθρώπου που χρειάζονται βοήθεια», σχολιάζει η Ανν Φρονταμ, διευθύντρια του International Drug Policy Consortium, που συντονίζει το παγκόσμιο πρόγραμμα «Support. Don’t Punish».

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024