Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης από το πλύσιμο των ωμών πουλερικών

Κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης από το πλύσιμο των ωμών πουλερικών

Μη πλένετε το ωμό κοτόπουλο καθώς έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης υποστηρίζει ομάδα ειδικών του Γραφείου Ασφαλείας Τροφίμων της Μ. Βρετανίας.

Μη πλένετε το ωμό κοτόπουλο καθώς έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης υποστηρίζει ομάδα ειδικών του Γραφείου Ασφαλείας Τροφίμων της Μ. Βρετανίας.

Σύμφωνα με ηλεκτρονική δημοσκόπηση, στην οποία έλαβαν μέρος 4.500 ενήλικες βρετανοί, το 44% πλένει το κοτόπουλο πριν το μαγειρέψει. Αλλά οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι με αυτό τον τρόπο εξαπλώνεται το καμπυλοβακτηρίδιο στα χέρια, τις επιφάνειες της κουζίνας, στα μαγειρικά σκεύη και τον ρουχισμό, μέσω των σταγονιδίων του νερού.

Το καμπυλοβακτηρίδιο προσβάλλει κάθε χρόνο περίπου 28.000 άτομα στη Μ. Βρετανία, αλλά μόλις το 28% ήξερε την ύπαρξή του σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης. Επίσης, μόλις το ένα τρίτο γνώριζε ότι τα πουλερικά είναι σοβαρή πηγή μετάδοσης βακτηρίων, αλλά το 90% είχε ακούσει για την σαλμονέλα και το βακτήριο E. coli.

Οι συχνότεροι λόγοι που ανέφεραν οι πολίτες για να αιτιολογήσουν το πλύσιμο του ωμού κοτόπουλου ήταν η αφαίρεση βρωμιάς ή μικροβίων, ή επειδή πάντα έκαναν κάτι τέτοιο.

Όμως το Γραφείο Ασφαλείας Τροφίμων της Μ. Βρετανίας εξηγεί ότι το καμπυλοβακτήριο είναι η συχνότερη αιτία τροφικής δηλητηρίασης στη χώρα και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων προέρχεται από μολυσμένα πουλερικά.

Στα συμπτώματα της λοίμωξης περιλαμβάνονται η διάρροια, το στομαχικό άλγος και οι κράμπες, ο πυρετός και γενικά η αδιαθεσία.

Αν και στις περισσότερες περιπτώσεις η λοίμωξη διαρκεί λίγες ημέρες, μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμα σοβαρότερα προβλήματα υγείας, όπως σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και το σπάνιο νευρολογικό σύνδρομο Guillain-Barre.

Ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες θεωρούνται τα παιδιά, κάτω των πέντε ετών και οι ηλικιωμένοι.

«Αν και οι άνθρωποι τείνουν να ακολουθούν τις συστάσεις μας ως προς τον χειρισμό και το μαγείρεμα των πουλερικών, όπως να πλένουν τα χέρια τους μετά την επαφή με το ωμό κοτόπουλο και να το μαγειρεύουν πολύ καλά, η έρευνα μας τελικά αποκαλύπτει ότι το πλύσιμο του ωμού κοτόπουλου είναι μια διαδεδομένη πρακτική», εξηγεί η Κάθριν Μπράουν, επικεφαλής του βρετανικού Γραφείου Ασφαλείας Τροφίμων.

«Γι’ αυτό απευθύνουμε έκκληση στους καταναλωτές να σταματήσουν να πλένουν το ωμό κοτόπουλο καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μετάδοσης του καμπυλοβακτηριδίου, άρα τροφικής δηλητηρίασης. Το καμπυλοβακτηρίδιο όχι μόνο προκαλεί σοβαρή λοίμωξη αλλά ακόμη και θάνατο», καταλήγει η βρετανίδα αξιωματούχος.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024