Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δωρεάν 5.000 εργαστηριακές εξετάσεις σε ανασφάλιστους με διαβήτη

Δωρεάν 5.000 εργαστηριακές εξετάσεις σε ανασφάλιστους με διαβήτη

Στα τέλη Ιουνίου ξεκινά το πιλοτικό πρόγραμμα των δωρεάν εργαστηριακών εξετάσεων για ανασφάλιστους πάσχοντες από διαβήτη τύπου ΙΙ, με στόχο την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση της νόσου. Το πρόγραμμα «Προσέχω το διαβήτη μου» αφορά σε τρεις πόλεις και θα διαρκέσει έως και τον προσεχή Δεκέμβριο.

Στα τέλη Ιουνίου ξεκινά το πιλοτικό πρόγραμμα των δωρεάν εργαστηριακών εξετάσεων για ανασφάλιστους πάσχοντες από διαβήτη τύπου ΙΙ, με στόχο την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση της νόσου. Το πρόγραμμα «Προσέχω το διαβήτη μου» αφορά σε τρεις πόλεις και θα διαρκέσει έως και τον προσεχή Δεκέμβριο.

Το QualityNet Foundation, ένα δίκτυο υπεύθυνων οργανισμών και ενεργών πολιτών, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας και της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας, με την υποστήριξη της Novartis Hellas, δίνει τη δυνατότητα σε ανασφάλιστους πάσχοντες από διαβήτη τύπου ΙΙ (σακχαρώδη διαβήτη) να πραγματοποιήσουν δωρεάν εργαστηριακές εξετάσεις πλήρους αιματολογικού ελέγχου σε επιλεγμένα κοινωνικά ιατρεία στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη και τον Βόλο.

Οι εξετάσεις θα πραγματοποιούνται στις διαγνωστικές μονάδες της Βιοϊατρικής (και στον Βόλο στο Διαγνωστικό Κέντρο Τσαμπαρλή – Λύκα Μαρία, Σπ. Σπυρίδη 50, 24210-25925), ενώ οι ασθενείς θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται σχετικά με την κατάσταση της υγείας τους και να παραλαμβάνουν τα αποτελέσματα του ελέγχου τους από τους εθελοντές γιατρούς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα ακόλουθα κοινωνικά ιατρεία:

  • Γιατροί του Κόσμου, Πολυϊατρείο Αθήνας, Σαπφούς 12, 210-3213150
  • Γιατροί του Κόσμου, Πολυϊατρείο Περάματος, Αριστείδου 5 και Ξενοφώντος, 210-4414788
  • Δημοτικό Ιατρείο και Κοινωνικό Φαρμακείο Δήμου Δάφνης-Υμηττού, Ελευθερίου Βενιζέλου 5 και Αβέρωφ, 210-9769598, 215-5508676
  • Δημοτικό Ιατρείο και Κοινωνικό Φαρμακείο Δήμου Νίκαιας-Ρέντη, Βοσπόρου 2 και Αμερικανίδων Κυριών, 210-4923734
  • Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής, Σεβαστουπόλεως 11, Αμπελόκηποι, 210-3847374
  • Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής Δήμου Ηλιούπολης, Μαρίνου Αντύπα 81, 210-9970055
  • Κοινωνικό Ιατρείο Ιεράς Μητροπόλεως Περιστερίου, Μακρυγιάννη 141, Κηπούπολη, 210-5022786
  • Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο Αλληλεγγύης Δ. Σαλαμίνας «Στάση Ζωής», Γ.Λουκά 36, Σαλαμίνα, 210-4650212
  • Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο Βύρωνα, Ελλησπόντου 12, 210-7628209, 6941425303, 6977747431
  • PRAKSIS, Πολυϊατρείο Αθήνας, Παιωνίου 5, 210-8213704
  • PRAKSIS, Κέντρο Ημέρας Υποδοχής Αστέγων Πειραιά, Ζωσιμάδων 44, 6985866432
  • Γιατροί του Κόσμου, Πολυϊατρείο Θεσσαλονίκης, Ιώνος Δραγούμη 65, 2310-566641
  • PRAKSIS, Πολυϊατρείο Θεσσαλονίκης, Αρκαδιουπόλεως 1 και Αγ. Δημητρίου, 2310-556145
  • Ιατρείο Αλληλεγγύης Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, Σκενδεράνης 11, Βόλος, 24210-20646

Αδιάγνωστοι στο 40% των διαβητικών

Με την ανησυχητική διαπίστωση ότι, το 40% των πασχόντων από διαβήτη σήμερα στην Ελλάδα, παραμένουν αδιάγνωστοι, όταν μάλιστα πια ο σακχαρώδης διαβήτης δεν αφορά μόνο τους ενήλικες αλλά και τα παιδιά, ο αναπληρωτής καθηγητής Ενδοκρινολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Γεώργιος Μαστοράκος, χαιρέτισε την πρωτοβουλία του QualityNet Foundation ευχόμενος η περίοδος της οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα να αποτελεί σύντομα μια κακή ανάμνηση.

Αναφερόμενος στον σακχαρώδη διαβήτη, ο κ.Μαστοράκος επεσήμανε ότι είναι απόρροια του δυτικού τρόπου ζωής και της αύξησης της παχυσαρκίας.

Οι πάσχοντες από διαβήτη έχουν 50% μεγαλύτερη θνησιμότητα από τον γενικό πληθυσμό, καθώς η νόσος αποτελεί την 8η αιτία θανάτου στον δυτικό κόσμο. Το 10% των Ελλήνων πάσχει από διαβήτη τύπου ΙΙ και το ετήσιο κόστος θεραπείας ανέρχεται στα 983 ευρώ. Το ποσό αυτό είναι κατά 60% μεγαλύτερο όταν ο ασθενής είναι αρρύθμιστος. Οι ανασφάλιστοι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη υπολογίζονται σε 81.000, γεγονός που σημαίνει ότι το άμεσο και έμμεσο κόστος της νόσου είναι πολλαπλάσιο για το σύστημα υγείας.

«Κάθε ευνομούμενη κοινωνία θα πρέπει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ελέγχου της παχυσαρκίας και του διαβήτη, με στόχο τη μείωση του θεραπευτικού κόστους και της επιβάρυνσης των δημοσίων συστημάτων υγείας, αλλά και της πρόληψης των επιπλοκών που προκαλεί ο διαβήτης σε όλα τα ζωτικά όργανα του σώματος», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μαστοράκος αναφέρθηκε και στην απουσία Μητρώου Ασθενών με Διαβήτη στην Ελλάδα, γεγονός που περιπλέκει τον εντοπισμό και την ορθή διαχείριση των πασχόντων. «Η Δανία δαπάνησε 6 εκατομμύρια ευρώ για να δημιουργήσει το αρχείο ασθενών με διαβήτη. Μπορεί μεν τα χρήματα να ήταν πολλά, αλλά είναι κάτι εφικτό που θα πρέπει να γίνει και στη χώρα μας», τόνισε.

Από την πλευρά του ο γραμματέας της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας, Θεοφάνης Αποστόλου, υπενθύμισε ότι η νεφρική βλάβη είναι αναπόφευκτη όταν δεν γίνεται σωστή διαχείριση του διαβήτη τύπου ΙΙ. Με αφορμή το πρόγραμμα «Προσέχω το διαβήτη μου» απηύθυνε έκκληση στους συμμετέχοντες εθελοντές γιατρούς, μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου των ασθενών να τους παραπέμψουν στα Κοινωνικά Ιατρεία και τα κρατικά νοσοκομεία για άμεση έναρξης θεραπείας, ώστε να προληφθεί η εκδήλωση της νεφρικής νόσου. «Εάν η νεφρική νόσος αντιμετωπιστεί εγκαίρως, ο ασθενής δεν θα φτάσει στην αιμοκάθαρση με ότι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα ζωής του ίδιου αλλά και το Εθνικό Σύστημα Υγείας», εξήγησε ο κ. Αποστόλου.

Η επικεφαλής Εταιρικής και Εσωτερικής Επικοινωνίας και Εταιρικής Υπευθυνότητας της Novartis Hellas, Σίσσυ Ηλιοπούλου, αναφαερόμενη στην πρωτοβουλία της εταιρείας υπενθύμισε ότι «με την ανεργία να αγγίζει το 30% τους πρώτους μήνες το 2014, το 14% των συμπολιτών μας να μην έχει τα βασικά για την επιβίωσή του, τους ανασφάλιστους να φτάνουν τα 3 εκατομμύρια άτομα και το 44% των Ελλήνων να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, στόχος μας δεν είναι να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα υγείας, μόνο μέσω των καινοτόμων θεραπειών, αλλά και με την ικανοποίηση κοινωνικών αναγκών. Στεκόμαστε λοιπόν στο πλευρό των ανασφάλιστων συνανθρώπων μας με διαβήτη τύπου ΙΙ, προσφέροντάς τους τη δυνατότητα να μην αμελούν την υγεία τους και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους, μέσα από μια διαδικασία με απόλυτο σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια».

Τέλος, η αντιπρόεδρος του QualityNet Foundation, Χρυσούλα Εξάρχου, συμπλήρωσε ότι «το πρόγραμμα ‘Προσέχω το διαβήτη μου’ αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα αξιοποίησης της υπεύθυνης ιδιωτικής πρωτοβουλίας και της επιστημονικής κοινότητας με στόχο την ανακούφιση συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη. Διαπιστώσαμε την ανάγκη μεγάλου αριθμού ανασφάλιστων ασθενών για πρόσβαση σε ιατρικές εξετάσεις και σχεδιάσαμε μια δράση σε συνεργασία με τη Novartis Hellas αλλά και τους άλλους φορείς ώστε να ανακουφίσουμε τους αδύναμους συμπολίτες μας».

Μαίρη Μπιμπή

    health.in.gr

    Sports in

    Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

    Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

    Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

    in.gr | Ταυτότητα

    Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

    Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

    Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

    Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

    Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

    ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

    Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

    ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

    Σάββατο 27 Απριλίου 2024