Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αλλαγή της σχέσης γιατρού - ασθενή επιτάσσει η αναδιαμόρφωση του συστήματος Υγείας

Αλλαγή της σχέσης γιατρού – ασθενή επιτάσσει η αναδιαμόρφωση του συστήματος Υγείας

Πιο καλά εκπαιδευμένους γιατρούς ζητούν οι ασθενείς ώστε να είναι πιο καλά ενημερωμένοι για την υγεία τους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του συνεδρίου «Θεραπευτική Συµµαχία». Επίσης διαπιστώθηκε η ανάγκη για αλλαγή της σχέσης γιατρού - ασθενή, δεδομένης της αναδιαμόρφωσης του χώρου της δημόσιας Υγείας στην Ελλάδα.

Πιο καλά εκπαιδευμένους γιατρούς ζητούν οι ασθενείς ώστε να είναι πιο καλά ενημερωμένοι για την υγεία τους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του συνεδρίου «Θεραπευτική Συµµαχία». Επίσης διαπιστώθηκε η ανάγκη για αλλαγή της σχέσης γιατρού – ασθενή, δεδομένης της αναδιαμόρφωσης του χώρου της δημόσιας Υγείας στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης που έγινε από την εταιρεία IPSOS, οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν τα τελευταία χρόνια δημιουργούν πιέσεις σε όλο το σύστημα Υγείας ώστε να αντικατασταθεί από ένα νεότερο, βασισμένο στην έννοια της «Αξίας» (value based healthcare).

Πάντως, σύμφωνα με την έρευνα βασική πηγή πληροφόρησης του ασθενούς παραμένι ο γιατρός του, σε ποσοστό πάνω από 95%, ενώ μεταξύ των παραπόνων των ασθενών κυρίαρχο είναι ότι οι γιατροί δεν λαμβάνουν πάντα υπόψη τους φόβους και τις ανησυχίες τους, δεν υπολογίζουν το βαρύ οικονομικό κόστος που κάποιες φορές συνεπάγεται η θεραπεία, ενώ συχνά δεν αντιλαμβάνονται πόσο δύσκολη είναι η πρόσβαση των ασθενών στις υπηρεσίες υγείας. Το κεντρικό αίτημα όλων των συμμετεχόντων στην έρευνα είναι: «πιο ενημερωμένοι ασθενείς και πιο καλά εκπαιδευμένοι γιατροί».

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης, ο Κυριακός Σουλιώτης, επίκουρος καθηγητής Πολιτικής Υγείας, της Σχολής Κοινωνικών Επιστηµών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου (Επιστηµονικός Συνεργάτης – Επισκέπτης Καθηγητής, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ) επεσήμανε ότι «η εμπλοκή των ασθενών στα μέτρα και στη λήψη αποφάσεων κρίνεται αναγκαία τώρα περισσότερο από ποτέ, καθώς οι πόροι είναι λίγοι».

Ανέφερε επίσης ότι το σύστημα υγείας δεν αντέχει διαρροές και όπου υπάρχει σπατάλη θα ακολουθούν ελλείψεις. «Πρέπει να δημιουργηθεί μια κουλτούρα διαχείρισης των οικονομικών πόρων, καθώς η αδράνεια μπορεί να προκαλέσει μεγάλη βλάβη στο σύστημα υγείας. Ο ενημερωμένος και ενεργός ασθενής που αναζητά μόνος του τη γνώση είναι απαραίτητος, ενώ η καλή σχέση του ασθενούς με το γιατρό του αποτελεί τον βασικό παράγοντα της καλής και σωστής συμμόρφωσης του ασθενούς. Τέλος ανέφερε ότι πρέπει να δημιουργηθούν registries που θα υποστηρίζουν τον πολίτη», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Χριστίνα Παπανικολάου, ανέφερε ότι είναι κομβική η παρουσία και στενή συνεργασία όλων των παρόχων υγείας στη θεραπευτική διαδικασία και ανέφερε ότι είναι αναγκαίο για τους γιατρούς, αλλά και για το ίδιο το σύστημα Υγείας να επανεξετάσουν τις σχέσεις τους με τους ασθενείς, με την εισαγωγή αξιών όπως η ολοκληρωμένη φροντίδα υγείας, η εξατομικευμένη φροντίδα υγείας κ.ά. Υποστήριξε την επάνοδο στην ανάπτυξη των πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας και της μετακίνησης της φροντίδας σε εξωνοσοκομειακό επίπεδο.

«Λόγω κρίσης και λιτότητας, υπάρχουν σήμερα περιορισμοί και προκλήσεις, όπως υπάρχουν όρια και κανόνες στη χρήση των εργαλείων καινοτομίας. Σε επίπεδο διακηρύξεων όλοι είναι υπέρ της ισοτιμίας της πρόσβασης των ασθενών στην καινοτομία, όμως πρέπει να αποφασίσουμε πώς μεταφράζεται η ισοτιμία στην πρόσβαση στην καινοτομία όσον αφορά στο φάρμακο. Για να δώσουμε πρόσβαση στους ασθενείς σε καινοτόμες θεραπείες θα πρέπει οι υπόλοιποι ασθενείς να έχουν πρόσβαση σε γενόσημα φάρμακα ή σε άλλου τύπου θεραπείες που προσαρμόζονται στις ανάγκες τους», σημείωσε η κ.Παπανικολάου.

ΗΓενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας υπενθύμισε μάλιστα ότι, ειδικά για τα γενόσημα η Ελλάδα δεν κατάφερε να αυξήσει τη χρήση τους και είναι σήμερα «κολλημένη» στο 27%-28%, ποσοστό που είναι χαμηλό σε σχέση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Ο πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, Αθανάσιος Σκουτέλης, αναφέρθηκε στη δέσμευση της Ιατρικής Εταιρείας για την ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ γιατρών και ασθενών, μέσω δράσεων εκπαίδευσης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης. Ενώ ο γενικός γραμματέας τη Ιατρικής Εταιρείας, Λευτέρης Θηραίος, τόνισε την ανάγκη για αλλαγή κουλτούρας όλων όσων συμμετέχουν στη θεραπευτική διαδικασία, προς μια ασθενοκεντρική προσέγγιση και ανάπτυξη δικτύων φροντίδας που θα βρίσκονται δίπλα στον ασθενή.

«Στην παρούσα περίοδο κρίσης και περιοριστικών πολιτικών, μπαίνει το θέμα της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών, καθώς και της διαμόρφωσης ενός θεσμικού πλαισίου ασθενοκεντρικής προσέγγισης των υπηρεσιών υγείας. Χρειάζεται εξορθολογίκευση του τρόπου παροχής των υπηρεσιών, με χρήση σύγχρονων εργαλείων, σύγχρονου κλινικού ελέγχου, συμμόρφωσης, επικοινωνίας με τον ασθενή, ενδυνάμωση της σχέσης γιατρού-ασθενούς κ.ά.», επεσήμανε ο κ. Θηραίος.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), Κωνσταντίνος Φρουζής, τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια ο Έλληνας ασθενής είναι αντικείμενο μιας «ρατσιστικής» αντιμετώπισης από την τρόικα σε σχέση με τους Ευρωπαίους ασθενείς.

«Σε όλη την Ε.Ε., η δαπάνη υγείας είναι 7,5% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο, η τρόικα έθεσε για την Ελλάδα ως ‘οροφή’ το 6%, ενώ η Ελλάδα από μόνη της έφθασε στο 4,5% του ΑΕΠ, με αποτέλεσμα την εξαθλίωση των ασθενών. Ο ΣΦΕΕ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι είναι ανεπίτρεπτο η δαπάνη υγείας στην Ελλάδα να είναι η μισή από τον μέσο όρο της Ευρώπης των 27», σημείωσε ο κ. Φρουζής.

Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ τόνισε ότι το θέμα της θεραπευτικής συμμαχίας είναι σημαντικό για τη φαρμακοβιομηχανία, καθώς δεν υπάρχουν περιθώρια για διαφορετικές ατζέντες. Είναι δε απαραίτητη η συστράτευση όλων των εταίρων του φαρμάκου με στόχο το όφελος των ασθενών, ενώ είναι και συμφέρον της Πολιτείας και των κομμάτων να στηρίξουν την υγεία και τους ανασφάλιστους.

Τέλος, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης, δήλωσε, μεταξύ άλλων ότι τα δύο τελευταία χρόνια υπάρχουν δραματικές ανατροπές, που έχουν αναστατώσει τη ζωή όλων και κυρίως των ασθενών. Οι ασφαλισμένοι σήμερα πληρώνουν πολλά και απολαμβάνουν όλο και λιγότερα.

«Οι γιατροί δίνουν αρκετά και παίρνουν πολύ λίγα, αγωνίζονται πολλές φορές απλήρωτοι στα νοσοκομεία και τα ληξιπρόθεσμα χρέη του ΕΟΠΥΥ τους καθιστούν ‘εθελοντές’ εργαζομένους. Ο ΙΣΑ θεωρεί ακρογωνιαίο λίθο του συστήματος υγείας την ελεύθερη επιλογή γιατρού, ο οποίος θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να αποφασίσει την ενδεδειγμένη θεραπευτική προσέγγιση. Η εξοικονόμηση πόρων δεν μπορεί να προέλθει από μέτρα όπως το πλαφόν, ούτε μπορεί να προέλθει από οριζόντιες περικοπές», σύμφωνα με τον κ. Πατούλη που υπογράμμισε την ανάγκη άμεσης σύστασης των θεραπευτικών και διαγνωστικών πρωτοκόλλων και στη χώρα μας.

health.in.gr

Sports in

LIVE: Φερεντσβάρος – Ολυμπιακός

LIVE: Φερεντσβάρος – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Φερεντσβάρος – Ολυμπιακός για τον πρώτο ημιτελικό του EHF European Cup.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024