Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Για χειραγώγηση της αγοράς φαρμάκου ελέγχονται Roche και Novartis στη Γαλλία

Για χειραγώγηση της αγοράς φαρμάκου ελέγχονται Roche και Novartis στη Γαλλία

Η Αρχή Ανταγωνισμού της Γαλλίας διεξάγει έρευνα σε βάρος των φαρμαβιομηχανιών Roche και Novartis με την υποψία της εμπλοκής τους σε αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές στον τομέα της διάθεσης δύο οφθαλμολογικών φαρμάκων.

Η Αρχή Ανταγωνισμού της Γαλλίας διεξάγει έρευνα σε βάρος των φαρμαβιομηχανιών Roche και Novartis με την υποψία της εμπλοκής τους σε αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές στον τομέα της διάθεσης δύο οφθαλμολογικών φαρμάκων.

«Σε αυτό το στάδιο, οι παρεμβάσεις αυτές δεν προδικάζουν βεβαίως την ενοχή των εμπλεκομένων εταιριών, που μόνο μια ενδελεχής έρευνα θα επιτρέψει ενδεχομένως να αποδειχθεί», αναφέρει η γαλλική αρχή.

«Περί τους 15 ερευνητές ήρθαν χθες, διάβασαν έγγραφα και πήραν μαζί τους υλικό», επιβεβαίωσε η Βερονίκ Φρανς Ταρίφ, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων της Roche στη Γαλλία.

Στο επίκεντρο της διαμάχης, το φάρμακο Lucentis (της Novartis) που έχει λάβει την επίσημη έγκριση και το Avastin που επισήμως χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ορισμένων οφθαλμολογικών παθήσεων που οφείλονται στην ηλικία.

Τα βασικά τους έκδοχα μοιάζουν πολύ, αλλά το Lucentis είναι σχεδόν 40 φορές ακριβότερο από το Avastin.

Σύμφωνα με ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της Αρχής Ανταγωνισμού, αρμόδιας για την εφαρμογή του δικαίου του ανταγωνισμού και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, η οποία δεν κατονομάζει τις εμπλεκόμενες εταιρίες, διεξήχθη «έρευνα και κατάσχεση» εγγράφων στις 8 Απριλίου σε σχέση με το φάρμακο για τη θεραπεία της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι η γαλλική αρχή ανταγωνισμού έχει αρχίσει έρευνα σε σχέση με τα Avastin και Lucentis», δήλωσε εκπρόσωπος της Roche. «Οι θυγατρικές μας θα συνεργαστούν πλήρως».

Εκπρόσωπος της Novartis δήλωσε ότι «η Novartis είναι ενήμερη για την έρευνα που είναι σε εξέλιξη από τη γαλλική αρχή ανταγωνισμού σε σχέση με αντιαγγειογενετικούς παράγοντες (Αντι-VEGF) για την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και συνεργάζεται με τις αρχές για το θέμα αυτό».

Τον περασμένο μήνα, οι εισαγγελικές αρχές στη Ρώμη ξεκίνησαν έρευνα σε βάρος τεσσάρων στελεχών ελβετικών φαρμακοβιομηχανιών με την υποψία της απάτης και της χειραγώγησης της αγοράς του φαρμάκου, σύμφωνα με δικαστικές πηγές.

Στις αρχές Μαρτίου, η Αρχή Ανταγωνισμού της Ιταλίας ανακοίνωσε ότι οι Roche και Novartis συνωμότησαν σε μια προσπάθεια να σταματήσουν τη χρήση του αντικαρκινικού φαρμάκου Avastin για τη θεραπεία της ηλικιακής εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και επέβαλε πρόστιμο ρεκόρ στις εταιρίες 182,5 εκατομμυρίων ευρώ εκτιμώντας ότι και οι δύο όμιλοι (92 εκατομμύρια για τη Novartis και 90,5 εκατομμύρια για τη Roche) είχαν συμφωνήσει να προωθήσουν το Lucentis σε βάρος του Avastin. «Τα δύο προϊόντα «διακρίνονται τεχνητά» ώστε να χρησιμοποιείται μόνο το Lucentis», τόνιζε.

Η ιταλική Αρχή κατηγόρησε τις δύο εταιρίες που εδρεύουν στη Βασιλεία και διατηρούν σχέσεις κεφαλαίου (η Novartis κατέχει το ένα τρίτο του κεφαλαίου της Roche) ότι συνεννοήθηκαν το 2011 προκειμένου το Avastin που είναι φθηνότερο να μην χρησιμοποιείται, προς όφελος του Lucentis.

Η συμφωνία, κατά την ιταλική Αρχή Ανταγωνισμού, επέφερε πρόσθετο κόστος ύψους 45 εκατομμυρίων ευρώ το 2012 για την κοινωνική ασφάλιση της χωράς. Αυτό το πρόσθετο κόστος φέρεται ότι ανήλθε στη συνέχεια στα 600 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Κοβάσεβιτς: «Κανονικά στην Τουρκία η ρεβάνς με τη Φενέρ, δεν ανησυχούμε για την ασφάλεια»

Όσα είπε ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς για τη ρεβάνς με τη Φενέρμπαχτσε και την ασφάλεια στην Τουρκία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024