Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Διακόπτουν ή τροποποιούν τη θεραπεία τους όσοι χάνουν την ασφαλιστική τους κάλυψη

Διακόπτουν ή τροποποιούν τη θεραπεία τους όσοι χάνουν την ασφαλιστική τους κάλυψη

Από την τσέπη τους καλούνται να πληρώσουν την θεραπευτική τους αγωγή, όσοι ασθενείς χάνουν την ασφαλιστική τους κάλυψη, όπως προκύπτει από την έρευνα «Socioeconomic inequalities in health: The perspective of Health professionals and Greek citizens», η οποία παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου για την οικονομική κρίση και τις συνέπειές της στο χώρο της Υγείας, που διοργάνωσαν οι Financial Times, στην Αθήνα.

Από την τσέπη τους καλούνται να πληρώσουν την θεραπευτική τους αγωγή, όσοι ασθενείς χάνουν την ασφαλιστική τους κάλυψη, όπως προκύπτει από την έρευνα «Socioeconomic inequalities in health: The perspective of Health professionals and Greek citizens», η οποία παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου για την οικονομική κρίση και τις συνέπειές της στο χώρο της Υγείας, που διοργάνωσαν οι Financial Times, στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που διενεργήθηκε από την IPSOS, το 71% των γιατρών απάντησαν ότι, παρά τα εξαγγελθέντα μέτρα, οι ασθενείς πρέπει να πληρώσουν οι ίδιοι προκειμένου να συνεχίσουν την θεραπεία τους, ενώ το υπόλοιπο 29% θεωρεί ότι μπορούν να μην πληρώσουν οι ίδιοι ο ασθενείς, διότι το κόστος επωμίζονται δομές κοινωνικής αλληλεγγύης.

Επίσης, η ιατρική κοινότητα στην Ελλάδα δήλωσε ότι, το 17% των ασθενών τους σε χρόνια αγωγή, έχασε την ασφάλειά του μέσα στο 2013 και από αυτούς σχεδόν οι μισοί (44%) διέκοψαν την θεραπεία τους, επειδή δεν είχαν να πληρώσουν.

Άρα λοιπόν, το 8% των ασθενών με χρόνιο ή άλλο σοβαρό νόσημα έμεινε χωρίς θεραπεία, αφού εντός του 2013 έχασαν την ασφαλιστική τους κάλυψη. Εξάλλου, τέσσερις στους δέκα ασθενείς με χρόνιο ή σοβαρό νόσημα δήλωσαν ότι, το γεγονός πως έπρεπε να πληρώσουν από την τσέπη τους για φάρμακα ή επισκέψεις σε γιατρούς, επηρέασε τον τρόπο λήψης της θεραπείας τους, ενώ σημαντικό ποσοστό των ασθενών αυτών μείωσε τις δοσολογίες των φαρμάκων ή διέκοψε την επικουρική αγωγή. Μάλιστα, το 8% δήλωσε ότι διέκοψε εντελώς την θεραπεία του. Η τροποποίηση της θεραπευτικής αγωγής, συντέλεσε σε επιδείνωση της ασθενείας για έναν στους τρεις πάσχοντες.

Τέλος, η πλειοψηφία των πολιτών πιστεύει ότι, πλέον ξοδεύει περισσότερα χρήματα για την υγεία του, συγκριτικά με την περίοδο προ κρίσης. Μάλιστα, για να ανταποκριθούν στις αυξημένες δαπάνες υγείας, προχωρούν σε περικοπές από άλλα οικογενειακά έξοδα. Συγκεκριμένα, ένας στους τρεις, περικόπτει από τις δαπάνες για σίτιση και την αγορά άλλων βασικών ειδών για το σπίτι.

Δραματικές οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης για την Υγεία
Ο Ααρών Ριβς, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και μέλος επιτροπής που διερευνά τις επιπτώσεις της κρίσης στην Ελλάδα, παρουσιάζοντας στατιστικά στοιχεία που έχουν δημοσιευθεί στο The Lancet, επιβεβαίωσε τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης στην υγεία των Ελλήνων.

Ειδικότερα, ανέφερε ότι τα κρούσματα σοβαρών ασθενειών, όπως ο HIV, έχουν πολλαπλασιαστεί. Το 43% των Ελλήνων δεν μπορεί να πληρώσει για να έχει πρόσβαση στην υγεία, κυρίως οι ηλικιωμένοι.

Ο βρετανός ερευνητής επέκρινε την ελληνική κυβέρνηση για την άρνησή της να δεχτεί τις δραματικές συνέπειες που έχει προκαλέσει η φτώχεια στην υγεία των Ελλήνων, με πιο κύρια αντίδραση να μην υποστηρίζει με στοιχεία τις σχετικές μελέτες. Προέβλεψε, μάλιστα, ότι η συνεχιζόμενη αυτή άρνηση θα διευρύνει ακόμα περισσότερο τις κοινωνικοοικονομικές ανισότητες στην Υγεία.

Ο Τζορτζ Τζακος, από το Τμήμα Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου που έχει μελετήσει θέματα κοινωνικοοικονομικών ανισοτήτων στην υγεία, συμπλήρωσε ότι οι ανισότητες στην Υγεία αποτελούν «βόμβα» στα θεμέλια κάθε έθνους, υπονομεύοντας το μέλλον του.

«Το πρόβλημα είναι κομβικό, γιατί δεν αφορά μόνο τους μη έχοντες, αλλά όλες τις κοινωνικές διαβαθμίσεις. Οι πολιτικές που πρέπει να εξεταστούν δεν αφορούν μόνο την υγεία, αλλά και συνολικότερα θέματα, όπως η αγορά εργασίας, η εκπαίδευση και οι κοινωνικές δαπάνες», επεσήμανε.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο ερευνητής Κώστας Αθανασάκης, εκ μέρους της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, για το πώς επηρεάζει η κρίση την υγεία, τα άτομα με καλή υγεία μειώθηκαν κάθετα το διάστημα 2012-2013, ενώ διαπιστώνεται σαφής σχέση μεταξύ του μειούμενου ΑΕΠ και της επιδείνωσης της υγείας των πολιτών στην Ελλάδα.

Μονόδρομος οι μεταρρυθμίσεις στην Υγεία
Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, αντικρούοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, υπεραμύνθηκε των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της δημόσιας Υγείας αναφέροντας ότι αυτές ήταν μονόδρομος για μια χώρα που θέλει να παραμείνει στο ευρώ και στην Ευρώπη.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «η κυβέρνηση μας αυτό το τελευταίο διάστημα έχει επιδείξει πολύ μεγάλη αποφασιστικότητα και η χώρα – ο τόπος έχει επιτύχει πολύ μεγάλη πρόοδο η οποία αναγνωρίζεται απ’ όλο τον πλανήτη πλην των ελλήνων δημοσιογράφων. Κάθε αντικειμενικός παρατηρητής μπορεί να συνειδητοποιήσει ότι η Ελλάδα η οποία πριν από δύο χρόνια ήταν περίπου στο χείλος του γκρεμού τουλάχιστον έχουμε επιτύχει σήμερα να κερδίσουμε επαξίως τη θέση μας στον πυρήνα της ΕΕ. και της Ευρωζώνης. Προφανώς δεν έχουμε τελειώσει ακόμη την πορεία έχουμε πολλά πράγματα ακόμη να κάνουμε. Αλλά σας διαβεβαιώνω ότι θα τα κάνουμε».

Ο υφυπουργός Υγείας, Αντώνης Μπέζας, από την πλευρά του επεσήμανε ότι μία από τις βασικότερες παραμέτρους εξόδου της χώρας από την κρίση, είναι η ανασυγκρότηση του χώρου της Υγείας, η δημιουργία δηλαδή ενός βιώσιμου συστήματος και ο περιορισμός των ανισοτήτων.

«Για να γίνει όμως πραγματικότητα αυτή η ανασυγκρότηση, η μόνη λύση είναι η φυγή προς τα εμπρός και η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων. Και αυτό έγινε με τη δημιουργία του ΠΕΔΥ, που αποτελεί τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση στον χώρο της Υγείας, από τη δημιουργία του ΕΣΥ. Με το ΠΕΔΥ δημιουργείται ένα σύστημα καθολικό και λειτουργικό, στην υπηρεσία του πολίτη. Ένα σύστημα που θα παρέχει αποτελεσματική κοινωνική προστασία σε εκείνους που την έχουν ανάγκη. Που θα παρέχει δημόσιες υπηρεσίες σε όλους, με τρόπο αποτελεσματικό και φερέγγυο, με τρόπο που σέβεται τα χρήματα των φορολογουμένων», εξήγησε.

Σεληνιακό τοπίο η Υγεία
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, υπεύθυνος του Τομέα Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, χαρακτήρισε «σεληνιακό τοπίο» τον χώρο της Υγείας των Ελλήνων, εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών.

«Το τοπίο αυτό κυριαρχείται από φτωχοποίηση, κοινωνικό αποκλεισμό, απασφάλιση, λειτουργική κατάρρευση του συστήματος υγείας», επεσήμανε ο κ. Ξανθός.

Αναφερόμενος δε στο πρωτογενές πλεόνασμα είπε ότι προέρχεται από απλήρωτες εφημερίες, οφειλόμενα του ΕΟΠΥΥ, περικοπές φαρμάκων, απολύσεις στον χώρο της Υγείας και δήλωσε ότι το ΠΕΔΥ είναι «ένα νομοσχέδιο χωρίς καμιά σοβαρή προετοιμασία, χωρίς σοβαρό υπόβαθρο», και προέτρεψε για την λήψη μέτρων που θα ανακουφίσουν τον ελληνικό πληθυσμό, ειδικότερα τις ευπαθείς ομάδες και τους χρονίως πάσχοντες.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024