Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Για το πλαφόν στη συνταγογράφηση συζητά το ΣτΕ την Τετάρτη

Για το πλαφόν στη συνταγογράφηση συζητά το ΣτΕ την Τετάρτη

Την Τετάρτη το πρωί θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, η προσωρινή διαταγή αναστολής του πλαφόν συνταγογράφησης, την οποία έχει καταθέσει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος. «Αφού η Πολιτεία δεν αντιλαμβάνεται τις ευθύνες της για την κοινωνική πολιτική που οφείλει να εξασκεί, τον λόγο θα έχει η Δικαιοσύνη», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.

Την Τετάρτη το πρωί θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, η προσωρινή διαταγή αναστολής του πλαφόν συνταγογράφησης, την οποία έχει καταθέσει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος. «Αφού η Πολιτεία δεν αντιλαμβάνεται τις ευθύνες της για την κοινωνική πολιτική που οφείλει να εξασκεί, τον λόγο θα έχει η Δικαιοσύνη», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).

Οι γιατροί έχουν κατ’ επανάληψη δηλώσει πως το μέτρο του πλαφόν συνταγογράφησης, απομειώνει και προσβάλλει την ιατρική λειτουργία, ενώ δημιουργεί επίσης προβλήματα στη δημόσια υγεία, ταλαιπωρία και κινδύνους για τους ασθενείς.

Συλλογική διαπραγμάτευση για τις συμβάσεις ζητούν οι γιατροί
Παράλληλα, επανειλημμένες συναντήσεις είχε αντιπροσωπεία του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, για θέματα που αφορούν ληξιπρόθεσμα, τρέχουσες οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους υγείας (κλινικούς και εργαστηριακούς), claw-back, Eλεγκτικές Eταιρείες και γενικότερα όλα τα ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις και υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους υγείας.

Ο ΠΙΣ θεωρεί ότι το claw-back και οι Eλεγκτικές Eταιρείες, αποτελούν μέτρα που εξασθενούν κάθε μικρομεσαίο πάροχο κλινικό και εργαστηριακό, με τελικό αποτέλεσμα το κλείσιμο των ιατρείων και εργαστηρίων.

Τόσο το υπουργείο Υγείας όσο και η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ έχουν προτείνει διαχωρισμό του διοικητικού – οικονομικού ελέγχου, που θα γίνεται από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ και του κλινικού ελέγχου, που θα πραγματοποιείται από τις ιδιωτικές Eλεγκτικές Εταιρείες, με το σκεπτικό ότι κάτι τέτοιο συντελεί σε μείωση του κόστους, οι γιατροί θεωρούν ότι και αυτή η λύση δημιουργεί δυσβάσταχτο βάρος για τους μικρομεσαίους παρόχους.

Πάντως, η Πανελλήνια Επιτροπή Διαπραγμάτευσης η οποία έχει οριστεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΙΣ με τον συντονισμό και την ενεργό συμμετοχή του προέδρου του, Μιχάλη Βλασταράκου, θα συνεχίσει την προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης, με τις μικρότερες επιβαρύνσεις για τους γιατρούς.

«Ο ΕΟΠΥΥ ως αγοραστής πλέον υπηρεσιών υγείας θα πρέπει όχι μόνο να οργανωθεί και να εκσυγχρονιστεί, αλλά να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του όπως οφείλει, έγκαιρα και με κανόνες, που δεν θα αμφισβητούνται από κανέναν, αλλά και χωρίς επιβαρύνσεις, οι οποίες προκαλούν, αλλά και δημιουργούν εντάσεις και υπόνοιες εκμετάλλευσης και εμπλοκής μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων υγείας», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Σε νέα συνάντηση που πραγματοποιήθηκε, οι γιατροί ζήτησαν την έγκαιρη έναρξη της λειτουργίας του Δημόσιου Πρωτοβάθμιου Συστήματος Υγείας μετά την ψήφιση του Π.Ε.Δ.Υ, και οι νέες συμβάσεις να προέρχονται μέσα από Συλλογική διαπραγμάτευση του ΠΙΣ και των Τοπικών Ιατρικών Συλλόγων, με τη συμμετοχή των κλαδικών Ομοσπονδιών του χώρου της υγείας.

«Ζητήσαμε να γίνει Εθνική Συλλογική Σύμβαση με τον ΠΙΣ και τους τοπικούς Ιατρικούς Συλλόγους, με κατά πράξη και περίπτωση αμοιβή, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις και με ελεύθερη πρόσβαση, όσων ιατρών επιθυμούν να συνεργαστούν με το νέο σύστημα Π.Φ.Υ. Δεν είναι σωστό και δίκαιο, τη σημερινή εποχή, να δημιουργηθούν “lobby” και διακρίσεις, ιδιαίτερα δε πρέπει να ληφθεί μέριμνα για συμβάσεις με νέους ιατρούς, ώστε και το σύστημα να ανανεωθεί και η ανεργία των νέων να αντιμετωπισθεί», επισημαίνει ο ΠΙΣ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το υπουργείο Υγείας, με εντολή και του Πρωθυπουργού, προτίθεται να λάβει ειδική μέριμνα για τους γιατρούς που θα αποχωρήσουν από το ΠΕΔΥ, με τρόπο που δεν θα θίγει τα δικαιώματα των υπόλοιπων παρόχων. Η πρόταση της Πολιτείας θα ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα μετά τις 20 Μαρτίου, που θα έχουν επακριβώς χαρτογραφηθεί οι υπηρεσίες του ΠΕΔΥ και οι τοπικές και συνολικές ανάγκες της χώρας.

Οι γιατροί επισημαίνουν όμως ότι, η πρόταση της Πολιτείας για παράταση όλων των υφισταμένων συμβάσεων για 3 μήνες, ώστε να συζητηθεί επακριβώς το πλαίσιο των νέων συμβάσεων με την ενεργό παρουσία και διαπραγμάτευσή μας και μέσα από τις προτάσεις μας, δεν θα πρέπει να παραπέμπει βέβαια σε καθυστερήσεις, οι οποίες θα δημιουργούν παρελκυστική τακτική και νέες επιβαρύνσεις (claw-back κ.λπ.)

health.in.gr

Sports in

Λουίς Ενρίκε: «Μεγάλο κίνητρο για την Παρί το τρεμπλ»

Όσα είπε ο Λουίς Ενρίκε για ένα πιθανό τρεμπλ της Παρί Σεν Ζερμέν φέτος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024