Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πανυγειονομική συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη για τον ΕΟΠΥΥ

Πανυγειονομική συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη για τον ΕΟΠΥΥ

Τη συμμετοχή όλων στην πανυγειονομική συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έχει εξαγγείλει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου, έξω από τα κεντρικά γραφεία του ΕΟΠΥΥ στην Αθήνα, αποφάσισε η γενική συνέλευση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου. Οι γιατροί ζητούν την παραίτηση του υπουργού Υγείας και του προέδρου του ΕΟΠΥΥ.

Τη συμμετοχή όλων στην πανυγειονομική συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έχει εξαγγείλει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου, έξω από τα κεντρικά γραφεία του ΕΟΠΥΥ στην Αθήνα, στις 13.00 μ.μ., αποφάσισε η γενική συνέλευση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.

Κατά τη διάρκεια της διήμερης τακτικής γενικής συνέλευσης του ΠΙΣ, την Παρασκευή 14 και το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου, στην οποία πήραν μέρος 360 πρόεδροι και εκπρόσωποι των 60 Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, αποφασίστηκε ομόφωνα η συμμετοχή στην κινητοποίηση της Τετάρτης, ζητώντας παράλληλα την αλλαγή της πολιτικής υγείας και την παραίτηση του υπουργείου Υγείας και του προέδρου του ΕΟΠΥΥ.

Οι γιατροί αντιτάσσονται στο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και το κλείσιμο των δομών Υγείας του ΕΟΠΥΥ, διότι όπως υποστηρίζουν αυτό θα στερήσει από τους πολίτες τη δωρεάν πρόσβαση στις Δημόσιες Υπηρεσίες Υγείας ενώ αφήνει στον αέρα 8.500 γιατρούς και εργαζομένους. Μάλιστα, καλούν όλους τους μαζικούς φορείς, τους δημοτικούς φορείς, τα συνδικάτα εργαζομένων και όλους τους εργαζόμενους στον ΕΟΠΥΥ, να περιφρουρήσουν σε πανελλαδικό επίπεδο τις μονάδες υγείας να μη κλείσουν.

Επίσης, διαφωνούν με την εφαρμογή του πλαφόν συνταγογράφησης και την υποχρεωτική προσφυγή σε ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες για τους παρόχους Υγείας του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να πληρωθούν δεδουλευμένες υπηρεσίες.

Καταγγέλλουν τους βουλευτές-γιατρούς, οι οποίοι υπερψήφισαν τον νόμο την Π.Φ.Υ. ο οποίος υποχρεώνει, τους ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς σε καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και θα υποβάλλουν μηνύσεις κατά του προέδρου του ΕΟΠΥΥ για παράβαση καθήκοντος σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, για το κλείσιμο των Μονάδων Υγείας του ΕΟΠΥΥ, για τις ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες, για το clowback, το rebate, καθώς κατά του Γενικού Γραμματέα Υγείας για μη πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Τέλος, ζητούν τη συγκέντρωση από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ των βεβαιώσεων εκκαθάρισης των οφειλών σε γιατρούς και εργαστήρια.

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Μιχάλης Βλασταράκος, μετά το τέλος της συνέλευσης δήλωσε ότι καταδικάζει «την πολιτική και τις πρακτικές που εφαρμόζονται στον τομέα της Υγείας, με την αποδυνάμωση Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας – Τριτοβάθμιας Περίθαλψης, όπως και με τον Νόμο για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, ο οποίος ψηφίσθηκε πολύ πρόσφατα, και ζητώ την ενότητα του ιατρικού κόσμου για να στηρίξουμε την περίθαλψη και την υγεία των κατοίκων της χώρας μας, πάντα με σεβασμό στους κανόνες της ηθικής και της δεοντολογίας, αλλά και στον ρόλο του λειτουργήματος του ιατρού. Στην δύσκολη εποχή που ζούμε, καλώ την Κυβέρνηση να συνεργαστεί με τον ιατρικό κόσμο, να μην τον προσβάλλει, να μην τον συκοφαντεί, να μην απαξιώνει το ρόλο του, γιατί αυτό στρέφεται όχι μόνο εναντίον αυτής της πολιτικής που εφαρμόζεται, αλλά διαταράσσει επίσης τις σχέσεις και την εμπιστοσύνη μεταξύ γιατρού – ασθενή και διασπά την κοινωνική συνοχή και την κοινωνική αλληλεγγύη, με ορατά καταστροφικά αποτελέσματα. Είναι ανάγκη να αντιληφθεί η Κυβέρνηση ότι τα θύματα αυτής της καταστροφικής πολιτικής θα είναι οι πολίτες αυτής της χώρας. Την καλώ να αλλάξει άμεσα πολιτική και συμπεριφορές, γιατί η κρίση θα είναι τέτοια που δεν θα μπορεί να αναταχθεί στο μέλλον».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η γενική συνέλευση του ΠΙΣ κατηγορεί τη διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Χαϊδαρίου «Αττικόν» ότι υποχρέωσε σε παραίτηση τον συντονιστή διευθυντή του ιδρύματος, και καλεί τον υπουργός Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, να ανακαλέσει άμεσα στην τάξη τη συγκεκριμένη διοικήτρια και να λάβει όλα τα προσήκοντα μέτρα, ώστε να αποφεύγονται τέτοιες απαράδεκτες συμπεριφορές διοικητών Νοσοκομείων στο μέλλον.

Επίσης, στηρίζει την πρόταση του Ιατρικού Συλλόγου Έβρου για αυτόνομη λειτουργία του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου και ανάκληση της συγχώνευσής του με το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, καθώς και για την ολοκλήρωση των διορισμών των κριθέντων γιατρών και την κάλυψη όλων των οργανικών κενών θέσεων του ακριτικού νοσοκομείου.

Τέλος, καταδικάζει τη συμπεριφορά της Αστυνομίας ενάντια σε πολίτες-διαδηλωτές, οι οποίοι προσπάθησαν να εμποδίσουν το κλείσιμο της Μονάδος Υγείας του ΕΟΠΥΥ στη Νέα Ιωνία, πριν ακόμη δημοσιευτεί ο σχετικός Νόμος και προτίθεται να προσφύγει στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια για την προστασία της ιατρικής λειτουργίας και της υγείας και της περίθαλψης του ελληνικού λαού.

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Φερεντσβάρος – Ολυμπιακός 28-28: Σπουδαία εμφάνιση στην Ουγγαρία και τώρα όλα είναι στο χέρι του!

Ο Ολυμπιακός έμεινε ζωντανός για την πρόκριση στον τελικό του EHF European Cup, καθώς ήρθε ισόπαλος 28-28 με την Φερεντσβάρος στην Ουγγαρία – Σε μία εβδομάδα (27/4) η ρεβάνς στο Κλειστό της Ηλιούπολης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024