Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Υπέρ της αξίας της μαστογραφίας στη διάγνωση του καρκίνου η Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας

Έκκληση προς όλες τις Ελληνίδες, άνω των 40 ετών, να συνεχίσουν να υποβάλλονται σε ετήσια μαστογραφία, για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, απευθύνει η Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας μετά τη δημοσίευση καναδικής μελέτης που αμφισβητεί τα οφέλη της συγκεκριμένης εξέτασης.

Έκκληση προς όλες τις Ελληνίδες, άνω των 40 ετών, να συνεχίσουν να υποβάλλονται σε ετήσια μαστογραφία, για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, απευθύνει η Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας μετά τη δημοσίευση καναδικής μελέτης που αμφισβητεί τα οφέλη της συγκεκριμένης εξέτασης.

Η πρόεδρος της ΕΕΜ, Δρ Λυδία Ιωαννίδου-Μουζάκα, επίκουρη καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι «σύμφωνα με νεότερα στοιχεία και συγκεκριμένα του Δρ Λάζλο Ταμπαρ, πρωτοπόρου σουηδού καθηγητή ακτινολογίας, στην συγκεκριμένη (καναδική) μελέτη χρησιμοποιήθηκαν μαστογράφοι παλαιάς τεχνολογίας με μειωμένη στάθμη αξιοπιστίας. Επίσης, η καναδική μελέτη δεν είχε πληθυσμιακό χαρακτήρα, αλλά βασίστηκε στη συμμετοχή ευαισθητοποιημένων εθελοντών που αντιπροσώπευε το 26-27% του πληθυσμού που κλήθηκε να συμμετάσχει στη μελέτη».

Επιπλέον, σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Μαστολογίας, η μελέτη αυτή αποκλείστηκε από την μετά-ανάλυση που θα ερευνούσε την επίδραση της πρώιμης διάγνωσης του καρκίνου του μαστού με τη μαστογραφία στη θνησιμότητα των γυναικών, από το Διεθνές Πρακτορείο Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) του Παγκόσμιου Οργανισμού (WHO) παρά το γεγονός ότι ο βασικός ερευνητής της μελέτης Δρ Άντονι Μίλλερ προήδρευε τότε της συνεδρίας.

Σε κάθε περίπτωση, οι έλληνες γιατροί προσθέτουν πως μια μεμονωμένη εργασία δε μπορεί να αμφισβητήσει τα αποτελέσματα πολλών άλλων ερευνητών, για τη θετική συμβολή της μαστογραφίας στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού και τη συμβολή της στη μείωση της θνησιμότητας κατά 30-60% στις γυναίκες στις οποίες έγκαιρα διαγνώσθηκε ο καρκίνος του μαστού.

«Για το λόγο αυτό, οι Ελληνίδες άνω των 40 χρόνων θα πρέπει να αγνοήσουν τα σχετικά δημοσιεύματα και να συνεχίσουν να υποβάλλονται σε ετήσια μαστογραφία, η οποία σε συνδυασμό με εξέταση από μαστολόγο και υπερηχογράφημα είναι οι βασικές εξετάσεις για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού», τονίζει ο αντιπρόεδρος της ΕΕΜ, Δρ Βασίλειος Γεωργούντζος, συντονιστής διευθυντής του Ακτινολογικού Τομέα, του Γενικού Νοσοκομείου «Γεώργιος Γεννηματάς».

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

LIVE: Σλόαν Στίβενς – Μαρία Σάκκαρη

LIVE: Σλόαν Στίβενς – Μαρία Σάκκαρη. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Σλόαν Στίβενς – Μαρία Σάκκαρη για τη φάση των «32» του τουρνουά της Μαδρίτης. Τηλεοπτικά από Novasports 6 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024